Lønmodtagerblog

Den mindre gode lønforhandling

Skrevet af Frie | Apr 4, 2023 9:34:00 AM

Du har lige haft lønforhandling med din chef, men det gik ikke, som du havde håbet. Du fik ikke den lønforhøjelse, du ønskede, og ikke engang en ekstra fridag kunne det blive til.

Selvom du føler dig modløs og måske også rasende, så er det vigtigt, at du forsøger at bevare roen og tage noget konstruktivt med fra lønsamtalen. Bliv bevidst om, hvad der gik galt, så du kan forsøge at rette op på det til næste gang.

Tag det ikke personligt

Det er naturligt, at du føler det som et personligt nederlag. At det er et nej til dig som person, og at din arbejdsgiver ikke vil anerkende din indsats. Det kan også være, at du er vred på dig selv, fordi du mener, at du burde have grebet det anderledes an.

Men du skal huske, at nogle gange kan du forberede dig nok så meget til lønforhandlingen og stadig ikke opnå det, du ønsker. Det kan være, at virksomhedens økonomi, politik eller noget helt tredje spiller en rolle. Og der kan være ting, du ikke har indflydelse på.

Forsøg derfor at gå fra den mindre gode lønsamtale med en konstruktiv tilgang.

Hvor gik det skævt?

En lønforhandling er en kompleks sammensætning af mange faktorer, så du har sikkert svært ved præcist at sige, hvad der gik galt.

Find derfor noget at skrive på, og svar på disse spørgsmål:

  • Hvordan forberedte jeg mig til lønsamtalen?
  • Hvilke udspil havde jeg med? Hvilke argumenter havde jeg til at bakke dem op?
  • Hvordan reagerede min chef på det, jeg sagde? Hvad lagde han/hun vægt på?
  • Var der noget, der trods alt gik godt til samtalen?
  • Sagde min chef noget om, hvad jeg skulle gøre for at komme tættere på mine ønsker?

På baggrund af dine svar kan du overveje mere præcist, hvor du skal sætte ind til næste lønforhandling.

Tjekliste

Sæt kryds ved de elementer, der efter din mening gjorde, at du ikke lykkedes med at få din lønforhøjelse igennem:

  • Dårlig forberedelse
  • Dårlige argumenter til mine udspil
  • Dårlig forventningsafstemning
  • Dårlig dialog eller kemi
  • Dårligt timing/tidspunkt
  • For høje/urealistiske krav fra min side
  • Besværlig organisation.

Fortsæt selv listen, hvis du har flere elementer, der er relevante.

Frem mod næste samtale

Kig på din liste ovenfor og vurdér, hvilke områder du vil arbejde med frem mod næste samtale. Det kan eksempelvis være bedre forberedelse eller bedre argumenter for at få en lønforhøjelse. Hvis din samtale gik skævt, fordi du var for nervøs, skal du øve dig i at passe på følelserne og bevare roen.

Hvis det var dialogen, kemien eller forventningsafstemningen, der var udfordringen, så sørg for at have møder med din chef løbende. Spørg til, hvad du kan gøre for at få en lønforhøjelse eller bestemte personalegoder. Så ved din chef, at du ønsker at arbejde hen imod det.

Hvis du - ifølge din chef - havde urealistiske høje krav til din lønforhøjelse, så undersøg, hvad du er værd i markedet. Det kan også være en fordel, hvis du gør dine krav mere fleksible, fordi det giver en mere fleksibel forhandling.

Overvej også, om det kunne være en fordel for dig at bede om personalegoder i stedet for en lønforhøjelse, hvis du ikke tidligere har haft fokus på det.

Har du brug for sparring på din lønforhandling?

Hvis du har brug for at få sparring på og input til din lønforhandling, kan du kontakte en karriererådgiver hos Frie. Vi kan hjælpe dig til at gå til lønforhandling med de bedste kort på hånden.