Lønmodtagerblog

God ferie - uden stress

Skrevet af Frie | Jun 27, 2023 10:38:00 AM

For selvom ferieopgaverne måske ikke ligner dem, du arbejder med til daglig, så stiller de også krav til din hjerne. Og hvis du hele tiden skal arrangere eller nå noget, så får du ikke slappet af og restitueret. Din hjerne har brug for at komme lidt på pause, og det kommer den ikke, hvis du fortsætter i samme gear som til hverdag.

Få slappet af

Brug den første uge af ferien på at slappe af og komme lidt ned i gear. Så får du bedre overskud til at foretage dig noget i den sidste del af ferien.

Og husk på, at man faktisk godt må kede sig lidt i ferien - og det må dine børn også. Så prøv at skrue lidt ned for både dine egne og børnenes forventninger. Et brætspil eller en gang kroket i haven kan være mindst lige så sjovt som en tur i Tivoli, zoo eller på museum. Og så er det oven i købet ganske gratis.

Sæt arbejdet og mobilen på pause

Hvis du bruger store dele af din ferie på at tjekke arbejdsmails m.v., så kan det være problematisk. En times arbejde bliver pludselig til tre, og inden du ser dig om, tænker du mere på dit arbejde end på at få slappet af og holde ferie.

Det er bestemt også en god idé at skrue ned for brugen af sociale medier i ferien. Læg din iPad på hylden og prøv at slukke for din mobil, så du ikke hele tiden skal tjekke sidste nyt. Ifølge speciallæge Imran Rashid kan vores ukritiske tilgang til digitale medier nemlig gøre os syge, fordi vi udsætter os selv for en konstant mental overbelastning. Tjekker du de sociale medier hver 5. minut, så mister du kontrollen over dit liv. Du har speederen i bund konstant uden overhovedet at tænke over det, fordi din hjerne aldrig får ro.

 

Hvor meget må du lave i ferien?

  • Det er individuelt, hvor meget vi kan holde til at lave i både arbejdsliv og ferie.
  • En god test er din nattesøvn. Hvis du sover dårligt, vågner om natten eller ikke føler dig udhvilet, er det tegn på, at du har spændt buen for hårdt.
  • Mange af os har svært ved at slippe jobbet, når vi holder ferie, og 65 procent tjekker mail, telefon eller laver andet arbejdsrelateret i ferien. Et godt tip er at lade arbejdet være i din ferie.
  • Kortvarig stress er ikke i sig selv farligt, men på længere sigt kan det medføre en række sygdomme.

Rigtig god ferie!

Kilder: Videncenter for Arbejdsmiljø, Bo Netterstrøm og Imran Rashid.