Selvstændigblog

Morten fandt sin niche

Skrevet af Frie | Feb 22, 2024 7:59:18 AM

Tankerne om at blive selvstændig har været hos Morten Buss Andersen, lige siden han begyndte i sit første job som elektriker.

– Det har ligget som en skjult drøm, men jeg havde ikke modet til at gøre noget ved det dengang. Det var lidt et monster for mig at skulle vinke farvel til "sikkerheden" i et fast job. Det at skulle håndtere økonomi, regnskab, skat og moms, virkede afskrækkende, siger han og fortsætter:

– Og så var det en åbenlys forudsætning, at jeg skulle have idéen til, hvad jeg skulle være selvstændig som. Jeg var uddannet elektriker, men jeg vidste, at jeg ikke skulle være selvstændig elektriker. Det skulle være noget andet, siger han.

Har altid været betaget af lys

Så langt tilbage, som Morten kan huske, har lys betaget ham. Og en ganske særlig oplevelse fik ham på vej mod drømmearbejdet.

– Lige siden, jeg var ganske lille, har jeg altid været betaget af det, der var smukt. Jeg kunne godt lide at bygge ting, fx små springvand i haven, hvor jeg kombinerede lys, strøm og vand.

Som 4-årig var jeg på en ferietur med mine forældre i Italien med et pool-område. Lyset i det krystalblå vand og på buskene omkring, står stadig tydeligt for mig. Den oplevelse har siddet i mig altid, og den var også medvirkende til, at jeg tog en uddannelse som elektriker, hvor jeg kunne lege med lys, fortæller han.

Endelig fandt Morten sin plads

Da Morten havde været i el-faget i otte år, tog han en længere rejse for at finde ud, hvad han søgte efter i sit arbejdsliv. Da han kom hjem, fik han en stilling hos en el-grossist, hvor han kunne arbejde med lys og design som belysningstekniker. Her var han i ni år. Men drømmen om at blive selvstændig trak stadig i ham.

 

Jeg vidste ikke præcist, hvad jeg søgte. Men jeg vidste, at jeg ikke havde fundet det. En dag så jeg tilfældigt nogle webinarer om en britisk lysproducent, og jeg fik vækket min begejstring for lys og lysverdenen. Jeg fandt ud af, at det jeg havde søgt, rent faktisk fandtes. Det var noget nær en åbenbaring, fordi jeg havde drømt om det uden at vide, hvad det præcist var, jeg skulle være selvstændig som. Morten Buss Andersen.

Morten startede derfor i efteråret 2019 sin virksomhed Afterdark, hvor han hjælper og rådgiver sine kunder om godt lysdesign samt arkitektonisk facade- og terrænlys.

Mortens 6 råd til dig, der drømmer om at springe ud som selvstændig inden for en niche

  1. Find nogen, der kan hjælpe dig med sparring og gode råd
    Når du gerne vil starte som selvstændig inden for en niche eller et felt, der interesserer dig, er det en god idé at få hjælp gennem kurser og rådgivning.
    – Det gav mig ro i maven og mulighed for at se monstrene i øjnene. Derudover hjalp det mig til at forme idéen om virksomheden. Det var en uvurderlig sparring i opstarten af min virksomhed, fortæller han.
  2. Find dit hul i markedet
    Undersøg, hvor din ekspertise og faglighed kan fylde et hul i markedet. For Morten fandt han sin plads som bindeled mellem flere andre aktører i branchen.
    – Jeg så et hul i markedet, hvor der var en kløft mellem det kreative, de udførende og slutkunden. Jeg har arbejdet både som den kreative belysningstekniker og den udførende elektriker, så jeg taler begge sprog. Elektrikerne har sjældent tiden til at være kreative, og slutkunden har svært ved at forklare præcist, hvad han eller hun ønsker. Så jeg oversætter kundens ønske om at "få lys i haven" på en kreativ måde, så elektrikeren kan udføre idéen, fortæller han.
  3. Begrænset konkurrence – men også lav bevidsthed hos kunderne
    Hvis dit produkt i virksomheden er inden for en niche, kan det give den fordel, at der er lav konkurrence på markedet. Men det kan også have den ulempe, at kunderne ikke ved, at dit produkt eller din service findes.
    – På godt og ondt har der ikke været mange direkte konkurrenter på mit felt. Til gengæld er der ikke særlig stor bevidsthed hos kunderne. De fleste kender til spots og facadelamper, der lyser op og ned, men ikke meget mere end det. Derfor er en del af mit arbejde at fortælle kunderne, at de kan få hjælp til at få smukt og livligt lys på facaden eller i haven, fortæller han.
  4. Overvej, om det er værd at være afhængig af andre i branchen
    Hvis du sælger et produkt, skal du overveje, om du ønsker at være økonomisk forbundet med udvalgte producenter eller leverandører.
    – Jeg har valgt ikke at være forhandler af bestemte leverandører, fordi det giver mig en frihed til at vælge den bedste lysløsning for kunden. Det gør også, at jeg ikke på samme måde betragtes som en sælger. Mit produkt er "viden", og det er rådgivningen, jeg sælger. Ikke bestemte produkter. Det er en af grundpillerne i min forretning, og det gør, at de første barrierer er nedbrudt hos kunden. Jeg er der ikke bare for at sælge dem noget, siger han.
  5. Nogle gange kommer en pandemi på tværs af dine planer
    Læg planer, men vær forberedt på at ændre dem.
    – Det er nok den største kliche, men min hjemmeside gik live, dagen før coronaen lukkede hele verden. Det gjorde, at min markedsføring blev ekstremt udfordret. Mine planer var at snakke med en masse mennesker på messer og besøge virksomheder for at fortælle om, hvad jeg kunne. Det kunne jeg ikke længere. Så meget af min markedsføring måtte flyttes over på digitale platforme. Selvom det var digitalt, så var jeg bevidst om hele tiden at holde fast i det, jeg brændte for - nemlig lyset, dialogen med kunderne og de gode løsninger, siger han.
  6. Det er en rutsjebanetur, men du får masser af frihed
    For Morten er livet som selvstændig en rutsjebanetur. Det lægger han ikke skjul på. I perioder er der rigeligt med opgaver, men i andre perioder kan usikkerheden melde sig, når opgavemængden aftager. Men han er glad for, at han fandt sin niche, og han opfordrer andre til at gøre det samme.
    – Gør det for dælen. En selvstændig tilværelse med et lille setup som mit er en rutsjebanetur, men det giver dig også friheden til selv at bestemme retningen. Se det som en lærings- og en udviklingsproces. Du tager nogle valg, og de valg har konsekvenser. Du lærer virkelig at tage ansvar for dine egne handlinger og beslutninger, og du høster også selv al frugten, når det lykkes, slutter Morten.