Har du et studiejob? Stoler du på, at din arbejdsgiver har styr på tingene, så du får alle dine penge uden fejl eller fusk?
Så brug lige fem minutter på at læse om Elenora Trinh fra Odense, som læser til serviceøkonom og havde et job otte timer om ugen i en butik i Odense.
– Jeg kunne godt lide jobbet. Den familie, som har butikken, var jo flink. Så jeg havde ikke mistanke om, at noget var galt, siger Elenora. Men det fik hun i november 2021.
– Alle mine veninder fik feriepenge fra deres studiejob, men der kom ingen besked i min e-boks. Så jeg tjekkede min feriekonto, og der stod ingenting på den, siger Elenora, som spurgte sin arbejdsgiver, hvorfor hun ikke havde fået feriepenge.
– Jeg fik ikke rigtigt noget svar på det, og efter et par uger fornemmede jeg, at jeg ikke kom nogen vegne med mit krav, siger Elenora.
Derfor kontaktede hun Frie, som hun er gratis medlem af som studerende.
– Jeg blev overrasket over, hvor seriøst de tog det, selvom det er et studiejob. Da Gitte, som er juridisk konsulent hos Frie, fik set på tingene, opdagede hun også, at min arbejdsgiver bl.a. havde trukket skat fra min løn, men ikke indbetalt den, siger Elenora og fortsætter:
– Og da butikken var lukket i tre måneder under corona, havde jeg ikke fået nogen løn. Det vidste jeg ikke, at jeg havde ret til. De måneder var faktisk økonomisk hårde, fordi jeg har en husleje plus leveomkostninger, som skal betales hver måned.
Alt i alt skyldte Elenoras arbejdsgiver hende cirka 48.600 kr. efter skattetræk. Derudover krævede Frie en godtgørelse på 10.000 kr. til Elenora. Altså i alt 58.600 kr. netto.
Frie hjalp Elenora med at sygemelde sig, da hun havde det psykisk dårligt med at skulle stå i butikken sammen med arbejdsgiveren, som hun nu krævede penge af. I forlængelse af sygemeldingen ophørte hendes ansættelse, fordi arbejdsgiveren havde misligholdt den.
Kravet, som Frie sendte til arbejdsgiveren på vegne af Elenora, blev mødt med tavshed – indtil Frie meddelte arbejdsgiveren, at han ville blive stævnet, hvis ikke han betalte.
Så blev beløbet endelig overført til min konto, siger Elenora, der i øjeblikket lever af de penge – og sin SU – og kan klare sig med dem, indtil hun er færdiguddannet til sommer.
Elenora er også blevet en erfaring rigere:
– Jeg stolede jo blindt på min arbejdsgiver. Hvad ved en 21-årig studerende som jeg om den slags?! Nu er jeg lært at tjekke firmaet, min ansættelseskontrakt og mine lønsedler. Sagen har gjort mig både klogere og stærkere, siger Elenora og tilføjer:
– Men hvis ikke jeg havde haft Frie til at tale min sag, havde jeg nok ikke gjort mere ved det med feriepengene og stadig arbejdet i butikken i dag. Som ny medarbejder er man jo bange for at miste sit job. Jeg var da også i tvivl om, hvorvidt det var det rigtige at gøre, men Gitte var rigtig god til at støtte mig, så jeg holdt fast i, at det jo ikke var mig, som havde gjort noget galt!
Mange studerende har fritidsjob eller studiejob, som de passer ved siden af deres uddannelse. Uanset om du arbejder få timer om ugen eller fuldtid, er det vigtigt at være medlem af en fagforening. Fagforeningen er nemlig en forsikring af dit arbejdsliv, der hjælper dig, når du møder problemer i dit job.
Det kan eksempelvis være i tilfælde af, at du uberettiget bliver fyret, får urimelige arbejdstider, ikke får udbetalt løn eller feriepenge, oplever chikane og diskrimination eller har en mangelfuld ansættelseskontrakt. Alt det hjælper Fries advokater og jurister dig gratis med at håndtere, når du er medlem af Frie.