Bianca meldte sig allerede ind i Frie som 16-årig, mens hun havde 2-3 små jobs. Det skulle vise sig at være en rigtig god idé.
I oktober 2019 blev Bianca ansat som 1. assistent i en butik. Hendes tidligere souschef havde ansat hende i hans nye butik, da han vidste, at Bianca var dygtig til hendes arbejde. Hun havde endda 2-3 års erfaring som ungarbejder, inden hun blev opsagt i en anden butik fra samme kæde, da hun fyldte 18 år.
Alt var således godt, indtil hun i sin fritid fik skadet sin finger, så den måtte i gips.
Tankerne begyndte så småt at køre rundt. Hvad nu?
Hun kunne ikke arbejde. Skulle hun undvære sin løn i sygdomsperioden?
Hvilke konsekvenser ville det eventuelt have? Hvilke rettigheder havde hun?
Reglerne virkede noget uoverskuelige.
Jeg kendte ikke noget til mine rettigheder, og kontrakter og regler kan være meget uoverskuelige. Der står ikke altid ordret, hvad de forskellige ting betyder, eller også kan de være skrevet i et sprog, der er svært at forstå.
Bianca syntes, hun havde hørt om noget, der hed ”løn under sygdom”. Hun googlede lidt, men endte hurtigt med at ringe til Frie for at få hjælp:
– Det var det helt rigtige at ringe ind til Frie og få råd til, hvad jeg skulle gøre. Jeg fik gode råd og fik lavet en konkret plan ud fra, hvad det bedste var for mig. Det gav helt klart noget tryghed.
Med gratis-medlemskabet "Frie Uddannelse" i hånden havde Bianca adgang til Fries professionelle juridiske afdeling, som stod klar til at hjælpe med det samme.
Hun havde dårlig nok beskrevet sin kontrakt, før Peter i den anden ende af røret reagerede og fortalte hende, at det kunne anbefales at få lavet en ny kontrakt.
– Jeg er meget glad for den hjælp, jeg har fået. Hurtig, effektiv og overskueligt. Det er rart at have følelsen af, at der er nogen, der har min ryg og mine rettigheder, hvis der skulle ske noget.
Ifølge Biancas kontrakt var hun ansat 6 timer om ugen som ikke-funktionær, men i praksis arbejdede hun 15 timer om ugen som 1. assistent i butikken.
Sidstnævnte skulle dog vise sig ikke at være relevant, da Bianca allerede dagen efter samtalen med Frie blev tilbudt en plads som værnepligtig, som hun gerne ville have.
Med den snarlige udsigt til et spændende eventyr i militæret havde hun derfor ikke den store lyst til at gøre mere ud af at få lavet en ny kontrakt.
Men de godt halvanden måneds løn, som hun havde ret til, ville hun jo ikke undvære.
Det er ikke altid, at en samtale med en HR-afdeling eller en chef er lige nem.
– Selvom jeg ikke selv havde den udfordring, tror jeg mange unge er i tvivl om, hvorvidt de kan sige noget til deres arbejdsplads, hvis de er i tvivl om deres rettigheder eller føler, de er blevet overtrådt.
Bianca tog udfordringen op og kontaktede butikskædens HR-afdeling med et positivt sind. De forholdt sig kun til kontrakten, som de var bekendt med, hvor hun stod til at være ansat som ikke-funktionær med 6 timer om ugen.
Den kontrakt gav i sig selv ikke Bianca ret til løn under sygdom, ligesom den heller ikke var retvisende for hendes faktiske arbejdsforhold og deraf følgende fejl i antal timer på hendes lønseddel.
Herefter kontaktede Bianca selv butikschefen og fortalte, at hun havde talt med sin fagforening. Hun vidste, at hun havde krav på løn under sygdom. Det var han heldigvis forstående over for, og sammen fandt de en løsning, så Bianca kunne få sine penge.
– Jeg fik helt klart et godt udgangspunkt for at kunne tale med HR-afdelingen og min chef efter samtalen med Peter fra Frie. Jeg følte mig virkelig godt klædt på, og så vidste jeg, at Peter var klar til at hjælpe yderligere, hvis der skulle blive brug for det.
– Det var fedt, at vi sammen kunne finde den bedste løsning og bevare den gode relation til arbejdspladsen.
Arbejdsmarkedets regler og vilkår kan være en jungle for såvel unge som ældre generationer. For Bianca har det i den grad kunnet betale sig at have Peter og den juridiske afdeling i ryggen. Derfor vil hun meget gerne hjælpe andre unge, så de får den bedst mulige sikkerhed på arbejdsmarkedet:
– Jeg kan klart anbefale andre unge at være medlem af Frie. Tænk lige på, at du gratis kan få dygtige jurister til at hjælpe dig, så du får sikret dine rettigheder. Gratis!
Jeg kender mange, der er blevet snydt, fordi man ikke kender sine rettigheder, og tingene kan være svære at gennemskue og overskue.
– Det har været rart og trygt med hjælpen, og jeg ville ikke have været den foruden.
Mange stoler blindt på kontrakten med risiko for at komme i klemme.
Spørger man Bianca, om hun har et godt råd til andre unge, lyder svaret:
– Kontakt din fagforening, hvis du har spørgsmål til din kontrakt, eller du er i tvivl om dine rettigheder. Har du ikke en fagforening, så meld dig ind, før du står med håret i postkassen. Jeg meldte mig gratis ind i Frie og har fået rigtig meget ud af det.
– Jeg kender flere, der bare har skrevet under på noget skidt, og bagefter har de ikke haft nogen til at hjælpe. Det har de senere fortrudt.