"Desværre, vi har valgt en anden kandidat til jobbet end dig."
Et afslag kan godt slå dig ud og give anledning til sortsyn. Særligt i timerne og dagene efter det er modtaget. Det gælder især, hvis du endda var nået hele vejen til første og måske anden samtale.
Er det tilfældet, skal du dog huske at ranke ryggen og klappe dig selv på skulderen. Ofte er der mange – måske over 100 ansøgere til et job – og kom du til samtale, har du altså slået mange af dem i det indledende løb.
Det er flot og værd at huske sig selv på: For kan du komme til én samtale, kan du også komme til flere.
Og faktisk kan et afslag være med til at ruste dig bedre til næste gang, du sidder i den varme stol og skal overbevise arbejdsgiveren om at vælge dig.
Først skal det siges, at det er helt naturligt at være ked af det og skuffet, når du ikke får det job, du måske havde drømt om. Og du skal give dig selv lov til at være ked af det, så du nemmere og hurtigere kan bearbejde det.
Men når de værste frustrationer har lagt sig, skal du op på hesten igen og søge videre. Og her skal du bruge kræfter på at finde ud af, hvordan du kan gøre det endnu bedre næste gang.
Og det gør du ved at vende afslaget til brugbar viden.
Så i stedet for at bruge dage og uger på at gruble over, hvad du kunne have gjort anderledes, kan du med fordel kontakte arbejdsgiveren og høre dem, hvorfor de valgte den anden til og dig fra, hvis ikke du allerede har fået svar på det.
Med viden om ovenstående kan du finde det positive i afslaget i form af indsigt i, hvor du i forvejen står stærkt, og hvor du bedre kan forberede dig og målrette din jobansøgning fremadrettet.
Dette punkt er meget vigtigt at huske dig selv på. Virksomheden valgte nemlig en anden kandidat til. Og dig og de andre ansøgere fra. Det betyder, at der bestemt ikke behøver være noget i vejen med hverken dig som person, din profil eller dine kompetencer.
Og når virksomheden vælger en anden kandidat til, vil det typisk dreje sig om en eller flere af nedenstående overvejelser:
Der er altså mange ting, der kan være det afgørende element i beslutningen om at vælge en anden end dig. Også ting, du ikke er herre over såsom en anden kandidat med mere relevant erfaring end dig.
Sådan er det bare nogle gange. Det afgørende er, at du husker dig selv på, at du er god nok, og at det rette match venter på dig. Og det er netop også vigtigt at huske. Matchet skal være rigtigt begge veje, og bliver man valgt fra, kan det også skyldes, at arbejdsgiveren har kunnet se, at det pågældende job ikke var det rigtige for dig.
Det kan der være mange årsager til, men ofte vil man opleve, at man – når det rigtige job endeligt kommer – faktisk er glad for, at man ikke fik det, man tidligere var trist over ikke blev til noget.
Det siger dog sig selv, at det ikke er den nemmeste opgave i verden at holde humøret oppe, hvis du gentagne gange modtager afslag på dine jobsøgninger. Det gælder både, hvis du går ledig eller meget gerne vil videre fra dit nuværende job.
Men udover naturligvis at skrive nye ansøgninger, så du hele tiden har skibe i søen, skal du også huske på, at tiden som ledig er en tid med muligheder, som du kan udnytte.
Og så er du ganske enkelt nødt til at blive ved med at tro på, at det nok skal lykkes. Og du skal ligeledes være insisterende på hele tiden at finde ud af, hvad du kan gøre bedre, og arbejde i den retning. I den proces kan både dit netværk, dine venner og din fagforening være uvurderlige støtter.
Har du endnu ikke haft held med at lande jobbet, er du bestemt ikke alene. Det sker for næsten alle på et tidspunkt i deres karriere, og af samme årsag er det et område, vi hos Frie har stor erfaring med.
Så vil du være bedre rustet til at lande det næste job, kan du som medlem af Frie få hjælp fra vores dygtige karriererådgivere. De kan hjælpe med alt fra ansøgninger over karriererådgivning til konkrete jobmuligheder. Kontakt os i dag på 63 13 85 50 og hør, hvad vi kan gøre for dig.