For at lande jobbet og slå de andre ansøgere på målstregen skal der være et rigtig godt match mellem arbejdsgiver og din profil. Når det ikke lykkedes, er det derfor vigtigt at se på, hvad afslaget bunder i.
For mens man nogle gange ganske enkelt bliver overhalet af en bedre kandidat, så kan der også være tilfælde, hvor ens forventninger til jobsøgningen er urealistisk i forhold til virksomheders krav og ønsker.
Inden du søger en given stilling, er det på forhånd klogt at gøre dig nogle tanker om, hvorvidt det rent faktisk er realistisk at komme til samtale og i sidste lande jobbet.
For mens du – især som nyuddannet - godt kan tillade dig at se bort fra de typiske krav til x antal års erfaring, der ofte skrives i jobopslag, og søge stillingen alligevel, så er der andre elementer, som er ganske afgørende at have for øje.
For selv om du naturligvis altid er velkommen til at prøve lykken, skal du være indstillet på, at bunken af afslag vil stige, hvis du ikke er realistisk omkring din jobsøgning.
Mens det nogle gange vil være indlysende ud fra jobopslaget, at du er milevidt fra den profil, der ledes efter, kan der også være tilfælde, hvor du måske kunne være attraktiv på trods af diverse forskelligheder mellem opslaget og din profil.
Her er det en god idé at ringe og spørge ind til jobbet og den profil, virksomheden leder efter.
På den måde kan du blive skarpere på, hvad du skal fokusere på i ansøgningen, og du kan også få en fornemmelse af, om din profil er for langt fra virksomhedens krav til, at du skal bruge tid på at søge jobbet.
Udover at tale direkte med arbejdsgiver er det også en fordel at lave anden research, når det kommer til jobmarkedet og dine muligheder. Og her din fagforening helt oplagt at bruge.
Det giver dig nemlig en fornemmelse af, hvilke typer af job, det giver mening for dig at søge, og hvilke muligheder du måske har overset.
Netop friske øjne på din situation fra eksperter, der kender både jobmarkedet og din baggrund, vil nemlig ofte give dig et klarere syn på, hvad der er realistisk for dig i den nuværende situation.
Når du så har sendt din ansøgning af sted og med sommerfugle i maven afventer svar, så begynder det store spørgsmål at melde sig: Hvor længe går der, før man hører noget tilbage?
Det er naturligvis forskelligt, men når du forlader samtalen, findes der et simpelt spørgsmål, der kan gøre ventetiden lettere at holde ud: Hvornår skal jeg regne med at høre fra jer?
Her vil du typisk få en nogenlunde præcis tidsramme, der forhåbentligt gør ventetiden lidt nemmere at holde ud.
Hvis ventetiden gentagne gange er forgæves og ender med afslag på trods af, at du har lavet en god og målrettet ansøgning, bør du bruge tid på at afstemme dine forventninger med den virkelighed, du møder.
Det betyder ikke, at drømmen om et givent job eller branche skal opgives, men at du måske skal finde en anden vej derhen.
Det kan være hårdt at skulle lave en ny plan end den, man havde håbet på, men omvendt er det også hårdt og ufrugtbart at bruge tid og energi på ansøgninger, der ikke giver samtaler og i sidste ende et job.
Og her er det igen en rigtig god idé at søge sparring og karriereudvikling hos din fagforening, der kan kortlægge, hvad der findes af andre muligheder.
Det samme gælder, hvis du overvejer at tage videreuddannelse eller søge mere erfaring i håbet om at lande et bestemt type job.