Selvstændigblog

Registrering af arbejdstid

Skrevet af Frie | Jun 24, 2024 8:34:02 AM

Baggrunden for lovændringen har rødder i en sag fra EU-domstolen (C-55/18 2019), hvor en bank ikke kunne dokumentere at have overholdt arbejdstidsdirektivets hviletidsregler.  

I sagen statuerede EU-domstolen, at medlemslandene skal pålægge arbejdsgivere at etablere systemer til registrering af de ansattes faktiske arbejdstid.

Det indførte krav om tidsregistrering skal sikre overholdelse af arbejdstidsdirektivets minimumsstandarder, herunder:

  • 48-timers reglen: En medarbejder må maksimalt arbejde i gennemsnit 48 timer om ugen over en 4-måneders periode.
  • 11-timers reglen: Der skal gå mindst 11 timer fra fyraften, til en medarbejder møder på job igen.
  • Reglen om fridøgn: Alle medarbejdere skal have minimum ét ugentligt fridøgn.

Vigtigheden af korrekt arbejdstidsregistrering

Implementeringen af systemer til arbejdstidsregistrering er ikke kun et spørgsmål om at overholde lovgivningen, men også om at sikre medarbejdernes trivsel og sundhed.

Ved at overvåge arbejdstid kan virksomhederne bedre planlægge og fordele arbejdsbyrden, undgå overarbejde og sikre, at medarbejderne får den nødvendige hvile og fritid.

Hvad betyder dette for din virksomhed?

Din virksomhed skal nu etablere et system til registrering af arbejdstid, hvis dette ikke allerede er på plads. Systemet skal være præcist og pålideligt for at sikre, at alle arbejdstimer bliver korrekt registreret og rapporteret. Dette kan være et manuelt eller elektronisk system, men det skal kunne dokumentere, at arbejdstidsdirektivets regler overholdes.

Fordele ved arbejdstidsregistrering

Selvom det for dig som selvstændig kan virke tungt og besværligt at skulle overholde den nye lovgivning, så kan et godt system til arbejdstidsregistrering også give en række fordele for din virksomhed:

  • Forbedret produktivitet: Ved at have en klar oversigt over arbejdstid kan du bedre planlægge og optimere arbejdsprocesser.
  • Reduktion af stress og sygefravær: Korrekt registrering sikrer, at dine medarbejdere får den nødvendige hvile, hvilket kan reducere stress og sygefravær.
  • Retfærdig løn: Med præcis registrering kan medarbejderne være sikre på, at de får den løn, de har ret til for deres arbejde, inklusiv overarbejde.

Er din virksomhed klar til at implementere de nye regler?

Dyk ned i vores afsnit om arbejdstidsregistrering under Find svar, så du sikrer dig, at du er opdateret med de nødvendige informationer.