-
Ansættelseskontrakt
Pr. 1. juli 2023 trådte en ny lov om ansættelseskontrakter og andre vilkår i kraft.
Loven indeholder en udvidelse af arbejdsgivers oplysningspligt omkring dine vilkår som medarbejder. Oplysninger, der som udgangspunkt skal gives i ansættelseskontrakten.
Desuden er der i loven nye mindstekrav vedrørende en række andre ansættelsesvilkår.
Ansættelseskontrakt
Emner
Efter den nye lov skal der udarbejdes ansættelseskontrakter til ansatte med fast eller faktisk arbejdstid på mere end gennemsnitligt 3 timer pr. uge i en periode på 4 på hinanden følgende uger.
Der skal derfor udarbejdes en ansættelseskontrakt til alle medarbejdere med fast arbejdstid på mere end gennemsnitligt 3 timer pr. uge og til alle medarbejdere, der i en periode på 4 uger har arbejdet mere end 3 timer i gennemsnit om ugen.
Der skal også laves kontrakt, hvis der ikke på forhånd er fastsat en garanteret arbejdstid, populært kaldet ”0-timers kontrakter”. Det er dog et krav, at du som medarbejder er forpligtet til at møde på arbejde på arbejdsgivers anmodning og dermed ikke kan afslå at møde op.
Efter den nye love skal din arbejdsgiver give dig skriftlig oplysning om alle væsentlige vilkår for ansættelsen. Helt konkret skal du som minimum oplyses om følgende forhold:
- Arbejdsgiverens og medarbejderes navn og adresse.
- Arbejdsstedets faste placering – eller i mangel heraf – oplysning om at arbejdssted er skiftende, eller du frit kan bestemme dit arbejdssted, og angivelse af din arbejdsgivers adresse eller hovedsæde.
- Beskrivelse af arbejdet eller en angivelse af stillingsbetegnelse.
- Ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt.
- Ansættelsesforholdets forventede varighed, hvis der ikke er tale om en fastansættelse.
- For vikaransættelser skal brugervirksomhedens identitet angives, når og så snart denne er kendt af vikarbureauet.
- Varigheden af og vilkårene for en eventuel prøvetid.
- Varigheden af det fravær med løn, som medarbejderen har ret til, fx vedrørende betalt ferie, betaling under hhv. sygdom, omsorgsdage, feriefridage, seniorfridage, barnets sygdom mv.
- Varigheden af dit og arbejdsgiverens opsigelsesvarsler eller reglerne herom.
- Den gældende eller aftalte løn på tiltrædelsestidspunkt og oplysning om tillæg og andre løndele, der ikke er indeholdt heri, fx pensionsbidrag og eventuel kost og logi. Herudover skal der oplyses om lønnens udbetalingsterminer.
- Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid og eventuelle ordninger for overarbejde og betaling herfor og – hvor det er relevant – ordninger for vagtændringer.
- Hvis arbejdsmønstret er helt eller overvejende uforudsigeligt, skal arbejdsgiveren underrette dig om
A. Det princip, at tidsplanen for arbejdet er variabel, antallet af garanterede betalte arbejdstimer og betaling for arbejde, som udføres ud over disse garanterede timer
B. De referencetimer og -dage, hvor lønmodtageren kan pålægges at arbejde, og
C. Den minimumsvarslingsperiode, som lønmodtageren er berettiget til, før en arbejdsopgave påbegyndes, og en eventuel frist for annullering af arbejdsopgaven. - Den (mulige) ret til uddannelse, som arbejdsgiveren tilbyder (du har ikke krav på efteruddannelse).
- Angivelse af, hvilke kollektive overenskomster eller aftaler, der regulerer arbejdsforholdet. Er overenskomsten eller aftalen indgået af parter uden for virksomheden, skal det endvidere oplyses, hvem parterne er i den pågældende overenskomst.
- Hvor det er arbejdsgiverens ansvar, identiteten på de socialsikringsinstitutioner, som modtager de sociale bidrag, der er knyttet til ansættelsesforholdet. I Danmark omfatter dette som udgangspunkt bidrag til ATP.
Hvis din arbejdsgiver under ansættelsesforholdet ændrer i vilkårene for ansættelsen, skal de skriftligt meddeles dig hurtigst muligt og senest på den dato, hvor ændringen sker.
Hvis din arbejdsgiver ændrer i såkaldte "væsentlige vilkår" (bl.a. dem, der følger af loven), skal det varsles med dit opsigelsesvarsel. Hvis du herefter ikke vil gå med til ændringen, anses det som en afskedigelse foretaget af din arbejdsgiver.
Som noget nyt indebærer den nye lov også, at du opnår en række rettigheder, herunder:
- En eventuel prøvetid må ikke overstige 6 måneder, og desuden skal vilkårene for prøvetiden beskrives.
A. For funktionærer kan prøvetiden maksimalt være på 3 måneder.
B. For tidsbegrænsede medarbejdere kan prøvetiden ikke overstige mere end en fjerdedel af den samlede prøvetid. - Som udgangspunkt kan din arbejdsgiver ikke forhindre dig i at tage andre stillinger (bibeskæftigelse).
- Hvis du arbejder med "uforudsigeligt" arbejde, skal du kende dine varslingsregler.
- Som udgangspunkt kan du kun arbejde på tilkaldebasis i maksimalt 3 måneder.
- Krav om uddannelse, hvis det er et krav for at du kan passe din stilling. Det skal i videst mulige omfang ske inden for normal arbejdstid og desuden være uden udgift for dig.
Du må ikke blive afskediget eller på anden vis forskelsbehandles, hvis du gør krav på dine rettigheder i henhold til loven. Sker det, kan du have krav på en godtgørelse.
Ansat inden den 1. juli 2023
Din arbejdsgiver har ikke pligt til at udarbejde nye ansættelseskontrakter eller tillæg til dig, der er ansat inden den 1. juli 2023. Heller ikke, selvom ansættelseskontrakterne ikke opfylder den udvidede oplysningspligt efter den nye lov. Du kan dog kræve det, og i så fald har din arbejdsgiver 8 uger til at udarbejde en ny kontrakt eller et tillæg.
Under alle omstændigheder skal der dog udarbejdes nye ansættelseskontrakter eller tillæg, hvis din eksisterende kontrakt er i strid med de nye minimumsrettigheder, jf. ovenstående.
Har du brug for hjælp?
Ovennævnte er ikke udtømmende for de nye regler. Har du spørgsmål til din ansættelseskontrakt, er du velkommen til at kontakte juridisk afdeling på 63 13 85 50.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.