-
Juridisk hjælp
Som medlem af fagforeningen til 139 kr. pr. måned kan du altid få hjælp fra vores dygtige team af advokater, jurister og assistenter, hvis du får et problem på dit job.
Du får fuld juridisk hjælp inkl. retssager, og vi hjælper dig også ifm. arbejdsskadesager og langtidssygemelding, fx flexjob.
Scroll ned og læs mere om vores rådgivning og betingelser for juridisk bistand.Juridisk hjælp
Juridisk afdeling gør en forskel!
Hvad rådgiver vi om?
Vi rådgiver generelt om alle forhold, som udspringer af dit ansættelsesforhold. Inden for det juridiske område kan det fx være:
Hvis du er i tvivl, er det altid en fordel selv at notere, hvornår du arbejder, da dette gør det nemmere at efterprøve arbejdsgivers opgørelser.
Vi rådgiver om bl.a. varsling, overførsel og inddragelse af ferie. Derudover kan der opstå spørgsmål om dine rettigheder til ferie under sygdom og barsel, og afregning når du fratræder en stilling.
Spørgsmål om eksempelvis sygedagpenge eller tilkendelse af førtidspension, jobafklaringsforløb m.m. afgøres af de enkelte kommuner, og her kan vores socialrådgiver bistå.
Hvis du har været ude for en arbejdsskade, kan der også være behov for at føre sager ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Ankestyrelsen. Her bistår både vores socialrådgiver og jurister.
Vi varetager også din arbejdsskadesag i arbejdsskadesystemet over for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Ankestyrelsen.
Vi hjælper dig med din sag, når du er medlem af fagforeningen på det tidspunkt, hvor du kommer til skade ved en arbejdsulykke.
Har du fået en erhvervssygdom, så skal du være medlem af fagforeningen på det tidspunkt, hvor lægen konstaterer, at dit arbejde er årsag til din sygdom.
Det er ofte en meget krænkende oplevelse at blive udsat for forskelsbehandling, og vi rådgiver dig om dine rettigheder og muligheder for at gøre krav gældende i en sådan situation.
Mange forældre har dog stadig rettigheder efter de tidligere gældende regler.
Fælles er, at det kan være svære regler at navigere i, og Frie rådgiver og vejleder dig omkring dine rettigheder både før, under og efter din barsel.
Det er dog også et krav, at man skal have været ansat i en vis periode, for at kunne få en godtgørelse, hvis ikke opsigelsen er saglig.
Vi rådgiver dig og fører om nødvendigt en retssag, hvis du er blevet usagligt opsagt.
Vi bistår dig i den forbindelse og deltager som bisidder, hvis vi vurderer, at dette giver mening.
Dette betyder bl.a., at du ikke får løn, ligesom du i langt de fleste tilfælde vil få karantæne i forhold til dagpengeret i a-kassen.
Hvis du ikke er enig i grundlaget for bortvisningen, er det vigtigt, at du protesterer så hurtigt som muligt. Vi bistår dig i korrespondancen over for arbejdsgiver.
Vi står klar til at besvare dem, ligesom vi sikrer, at du får tilgodehavende løn betalt via Lønmodtagernes Garantifond, LG.
Du har desuden mulighed for at få et lån.
I enkelte tilfælde er det dog ikke muligt at opnå en aftale, og her fører vi i de tilfælde, hvor der er en god udsigt til at vinde, din sag ved domstolene uden omkostninger for dig.
Vi bistår også ved sager for ligebehandlingsnævnet (om bl.a. diskrimination og graviditet/barsel), ligesom vi bistår i sager for de myndigheder, der afgør, om du har været udsat for en arbejdsskade.
Det gælder alle hjemmeboende børn til og med 21 år, uanset om det er egne børn, adoptivbørn eller sammenbragte børn.
Vores juridiske eksperter svarer på spørgsmål telefonisk inden for områder som fx løn, kontrakt, fyring og bortvisning. Så hvis barnet har udfordringer på arbejdspladsen, hvad enten det er et fritidsjob eller et fast arbejde, så er der mulighed for at hente professionel juridisk assistance.
Det skyldes, at vi ikke kan repræsentere begge parter i en tvist. Dette er reguleret i vores politik for inhabilitetssager.
- Spørgsmål, som vedrører erhvervsudøvelse, herunder aktiebesiddelse
- Spørgsmål om personskade – medmindre der er tale om en arbejdsskade
- Spørgsmål eller sager mod forsikringsselskaber m.m., der drejer sig om en arbejdsskade
- Skatte- eller afgiftsspørgsmål
- Familiemæssige spørgsmål og tvister, eksempelvis om separation, skilsmisse, forældremyndighed, samvær og underholdspligt
- Spørgsmål og tvister om formueforhold, ejendomsret og samejeforhold
- Spørgsmål og tvister i forbindelse med dødsbobehandling og arv
- Private injuriesager
- Straffesager
- Inkassosager mod dig, medmindre det udspringer af dit ansættelsesforhold, og der er berettiget tvivl om fordringens eksistens og/eller størrelse
- Klager til Datatilsynet
- Sygefraværssamtaler, da en sådan samtale som udgangspunkt alene skal bidrage til, hvornår og på hvilke vilkår du kan komme tilbage på arbejdet
- Pension – medmindre der er tale om manglende pensionsindbetalinger
- Opmåling af akkord
- Retsforhold for direktører.
Omkostningerne ved voldgiftsbehandling er meget store, ligesom der ikke er mulighed for anke, og afgørelserne som udgangspunkt ikke offentliggøres.
Dette er baggrunden for, at vi i Frie ikke bistår vores medlemmer med voldgiftssager.
Betingelser for juridisk bistand
Når du har været medlem af fagforeningen i din karensperiode, har du ret til komplet, juridisk hjælp vedrørende dit ansættelsesforhold.
Karensperiode
Den tid, der skal gå, inden du kan få bistand fra juridisk afdeling.
- 14 dage
- Dog ingen karensperiode, hvis du har været betalende medlem af anden fagforening i mindst 3 mdr. op til indmeldelsen i Frie.
Sager opstået før ...
Frie yder dog ikke bistand til sager, der er opstået før indmeldelsen eller i den efterfølgende karensperiode.
Hvis du er medlem af fagforeningen til 139 kr. eller vores gratis medlemskab for studerende, har du ret til fuld juridisk hjælp. Dette gælder også retssager ved domstolene.
Vi hjælper med spørgsmål, der er opstået efter udløbet af din karensperiode.
Udlandet
Vi har ikke mulighed for at rådgive i sager, som involverer udenlandske retsforhold, herunder føre retssager mod udenlandske arbejdsgivere, der ikke har et fast driftssted i Danmark.
Sprog
Vi yder telefonisk rådgivning på dansk og engelsk. Da det juridiske område dog er komplekst, og ikke alle fagtermer har samme betydning på andre sprog, forbeholder vi os retten til alene at skrive på dansk.
Advokaterklæring
Fries advokaterklæring kan downloades her.
Gratis juridisk hjælp til studerende
Rigtig mange unge bliver uretfærdigt behandlet på studiejobbet. Derfor er det en god idé at blive gratis medlem af Frie under uddannelsen.
Vi kan fx hjælpe med at gennemgå ansættelseskontrakten, lønsedler eller feriepengeberegning. Kort og godt rådgiver vi om alle forhold, som udspringer af ansættelsesforholdet, og hvis det ender med en retssag, fører vi sagen helt uden omkostninger.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.