-
Efterløn og selvstændig virksomhed
På denne side kan du læse mere om reglerne for at gå på efterløn, når du driver selvstændig virksomhed.
Under "Find svar" for lønmodtagere finde du satser, udbetalingskalender og øvrige regler omkring efterløn, som er ens for både lønmodtagere og selvstændige.
Efterløn og selvstændig virksomhed
De tre typer ordninger, hvor du kan søge om tilladelse
Du kan søge om tilladelse til at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn under
- 400-timers-ordningen
- 80,17-timers ordningen og
- 962-timers-ordningen.
Har du selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse?
Som udgangspunkt skal du ophøre med virksomheden for at kunne få efterløn. Men du kan søge om a-kassens tilladelse til at fortsætte virksomheden samtidig med efterløn – enten via 80,17 eller 962-timers ordningen.
Du kan ikke overgå til efterløn, før du har fået en tilladelse fra a-kassen. Du kan søge om tilladelsen i op til 6 måneder før.
Læs mere om mulighederne herunder, hvor du også kan se, hvornår din virksomhed bliver betragtet som formueforvaltning eller fritidsbeskæftigelse.
Emner
Under visse forudsætninger, og med fradrag for al din arbejdstid med drift af selvstændig virksomhed, har du mulighed for at få tilladelse fra a-kassen til drive selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse i op til 400 timer samtidig med efterløn.
Hvis du driver virksomheden forud for overgang til efterløn, kan du ikke overgå til efterløn, før du har fået en skriftlig tilladelse fra a-kassen.
Hvis du påbegynder drift af selvstændig virksomhed, mens du er på efterløn, kan der ikke udbetales efterløn, før du har fået a-kassens skriftlige tilladelse og tidligst med virkning fra ansøgningstidspunktet.
Søg om tilladelse i god tid
For at kunne vurdere, om du opfylder betingelserne for at få tilladelse til at drive selvstændig virksomhed som din bibeskæftigelse i efterlønsperioden, skal vi bruge en række oplysninger fra dig. Oplysninger om virksomheden, omfanget af din arbejdsindsats, omsætning mv.
Du kan ikke få tilladelsen med tilbagevirkende kraft. Det derfor en god idé at søge i god tid, inden du ønsker at gå på efterløn eller opstarte virksomheden (gerne 6 måneder før).
Tilladelsen forudsætter, at
- Den samlede arbejdstid i virksomheden højst udgør 400 timer pr. kalenderår.
- Du skal fremlægge dokumentation, der sandsynliggør, at alt arbejde i virksomheden kan holdes inden for 400 timer om året.
- Virksomhedens indtægt (dækningsbidrag 1) må højst være 89.976 kr. pr. regnskabsår (2024-tal). Du skal fremlægge dokumentation, der sandsynliggør, at virksomheden er underlagt en ydre afgrænsning, som sikrer, at den maksimale indtægt ikke overskrides.
Dækningsbidrag 1 er virksomhedens nettoomsætning minus vareforbrug. Vareforbruget består alene af udgifter, der varierer i forhold til din omsætning.
Har du drevet virksomheden inden overgangen til efterløn, skal dækningsbidrag 1 i din ansøgning attesteres af en statsautoriseret eller registreret revisor. Der er her tale om et ufravigeligt krav. Det betyder, at en underskrift fra en "regnskabskyndig person" ikke er tilstrækkeligt.
Var omsætningen over den tilladte grænse, før du gik på efterløn, skal du sandsynliggøre, at den fremover kan holdes under grænsen. Går du på efterløn midt i et regnskabsår, og kan grænsen for dækningsbidrag 1 ikke holdes under beløbsgrænsen i overgangsåret, kan du søge om at få det forhøjet.
Arbejdstimer fradrages i efterlønnen
Alle de timer, som du selv bruger på virksomheden, skal modregnes i efterlønnen – uanset om du tjener lidt eller meget på driften.
Du skal oplyse al den tid, du bruger, på efterlønskortet. Det gælder også fx opsøgende arbejde, regnskab, transport, rengøring og vedligeholdelse af lokaler, bestilling af håndværkere og møder med revisor og andre. Alt tidsforbrug på opgaven skal modregnes i efterlønnen - uanset hvor stor din fortjeneste er.
Har du medhjælpere eller samarbejdspartnere, der kører en del af virksomheden for dig, skal deres timer ikke trækkes fra i din efterløn, men skal regnes med til de 400 timer.
Årsskema og revisorpåtegning
Får du tilladelse til at udføre selvstændig virksomhed, skal du ved udløbet af hvert regnskabsår udfylde et årsskema til a-kassen med oplysninger om dækningsbidrag 1. Årsskemaet skal attesteres af en statsautoriseret eller registreret revisor. Det gælder, selv om du intet har tjent, eller du har tjent meget lidt.
De udgifter, som er forbundet med at få skemaet attesteret af en statsautoriseret eller registreret revisor, skal du selv betale.
Hvis du ikke opfylder betingelserne for at kunne videreføre en selvstændig virksomhed i efterlønsperioden, skal du ophøre med virksomheden, før du kan få efterløn. Du kan læse mere om ophørsbetingelserne under dagpenge som selvstændige.
Du kan få tilladelse fra A-kassen Frie til at fortsætte med at drive selvstændig virksomhed, som har været din hovedbeskæftigelse. Men din beskæftigelse med virksomheden skal nedsættes til altid at udgøre præcis 80,17 timer pr. måned (18½ timer om ugen).
Det kan fx være ansættelse af ny arbejdskraft eller indskrænkning af åbningstiden. I visse tilfælde kan det også ske ved salg eller lukning af dele af virksomheden eller bortforpagtning af dele af virksomheden i hele efterlønsperioden.
Det må ikke være din ægtefælle, samlever eller umyndige børn, der overtager dit arbejde. Kontakt derfor a-kassen om dokumentation for nedsættelsen af arbejdstiden.
Søg skriftligt
Du skal ansøge skriftligt om tilladelsen. Vi anbefaler, at du i forbindelse med ansøgningen beskriver dine arbejdsopgaver så detaljeret som muligt, både før og efter du ønsker at komme på efterløn. Skriv også, hvor mange timer du bruger om ugen på dine forskellige arbejdsopgaver. Dine oplysninger skal vise, hvilke arbejdsopgaver der er tilbage, og hvor mange timers arbejde, der falder bort.
Efterlønnen kan tidligst udbetales, når du fået a-kassens tilladelse. Dit arbejde med virksomheden skal modregnes i efterlønnen med 80,17 timer pr. måned.
Tilladelsen forudsætter, at
- Du har drevet virksomheden i mindst tre hele regnskabsår umiddelbart forud for din overgang til efterløn.
- Du har mindre end 30 timers lønarbejde pr. måned i hver måned de senest tre hele regnskabsår forud for din overgang til efterløn.
- Du skal kunne sandsynliggøre, at du varigt har nedsat arbejdstiden i dit tidligere hovederhverv. Nedsættelsen af arbejdstiden skal være sket inden for de seneste seks måneder forud for, at du ønsker at overgå til efterløn.
- Arbejdstiden anses for nedsat, når du har dokumenteret, at:
- dele af dit hidtidige arbejde er bortfaldet mere end midlertidigt eller
- dele af dit arbejde overtages mere end midlertidigt af anden ansat arbejdskraft, bortset fra din ægtefælle, samlever eller umyndige børn.
Du søger om tilladelsen ved at udfylde ansøgning om efterløn i Medlemsportal på Mit Frie.
Hvis du ikke opfylder betingelserne for at kunne drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn, skal du ophøre med virksomheden, før du kan få efterløn. Du kan læse mere om ophørsbetingelserne under dagpenge som selvstændig.
Du kan få tilladelse fra A-kassen Frie til at fortsætte med at drive selvstændig virksomhed, som har været din hovedbeskæftigelse. Men din beskæftigelse med virksomheden skal nedsættes til arbejde på halv tid – svarene til 962 timer pr. kalenderår som selvstændig.
Denne tilladelsestype er mere fleksibel, da du bedre selv kan fordele arbejdstimerne ud over året. Til gengæld er det en betingelser, at der som udgangspunkt ikke er andre end dig, der arbejder i virksomheden. Du må altså ikke have ansatte.
Du skal ansøge skriftligt om tilladelsen. Efterlønnen kan tidligst udbetales, når du fået a-kassens tilladelse.
Tilladelsen forudsætter, at
- Du har drevet virksomheden i mindst tre hele regnskabsår umiddelbart inden overgang til efterløn
- Du i hver måned i de tre seneste hele regnskabsår umiddelbart inden overgang til efterløn har haft mindre end 30 løntimer
- Du kan sandsynliggøre, at arbejdet i virksomheden fremover alene er baseret på din egen arbejdskraft
- Din arbejdstid skal varigt nedsættes til højst 962 timer pr. kalenderår. Nedsættelsen af arbejdstiden skal ske inden for de seneste seks måneder før overgangen til efterløn.
Virksomheden kan drives sammen med din ægtefælle, hvis I sandsynliggør, at den ene eller begge har nedsat arbejdstiden. I givet fald skal ægtefællen også have deltaget i virksomheden i mindst 3 hele regnskabsår umiddelbart inden din overgang til efterløn. Det er en betingelse, at din ægtefælle i hver måned i de 3 seneste hele regnskabsår umiddelbart inden overgangen til efterløn har haft mindre end 30 løntimer.
Du søger om tilladelsen ved at udfylde ansøgning om efterløn i Medlemsportal på Mit Frie.
Hvis du ikke opfylder betingelserne for at kunne drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn, skal du ophøre med virksomheden, før du kan få efterløn. Du kan læse mere om ophørsbetingelserne dagpenge som selvstændig.
Du kan søge om tilladelse til at løse en enkeltstående opgave, der har karakter af selvstændig virksomhed.
Med enkeltstående menes dels én opgave i hele efterlønsperioden, dels at opgaven er defineret i tid og omfang. Opgaven må højest strække sig over 6 måneder, og du må højst bruge 400 arbejdstimer på opgaven.
Hvis du vil udføre en enkeltstående opgave i efterlønsperioden, der har karakter af selvstændig virksomhed, i efterlønsperioden, skal du søge om a-kassens tilladelse til at udføre arbejdet, inden du begynder på opgaven.
Du skal kunne udføre opgaven inden for 400 timer, og den må ikke vare længere end 6 måneder.
Der er ingen begrænsninger for, hvad du må tjene.
Vær opmærksom på, at opgaven ikke anses for at være enkeltstående, hvis den strækker sig over mere end 6 måneder, eller hvis du fx annoncerer, køber driftsmidler, indretter lokaler til brug for erhvervsudøvelse eller foretager andet til etablering af vedvarende selvstændig virksomhed. Er det tilfældet, skal du i stedet søge om tilladelse til at drive selvstændig virksomhed i efterlønsperioden.
Du skal skrive alle timer på efterlønskortet, som du bruger på opgaven.
Du skal også oplyse den tid, som du fx bruger på regnskab, transport, rengøring og møder. Alt tidsforbrug på opgaven skal modregnes i efterlønnen – uanset hvor stor din fortjeneste er.
Man kan drive selvstændig virksomhed på mange måder, og som udgangspunkt er det SKATs definitioner, der er afgørende for, hvordan a-kassen vurderer din aktivitet.
Definitionerne har betydning for, om aktiviteten kan bruges til optjening af rettigheder til fx efterløn, udskydelsesreglen og skattefri præmie, og om arbejdstimer ved aktiviteten skal fradrages i efterlønnen.
En erhvervsmæssig aktivitet er selvstændig virksomhed, hvis aktiviteten har et erhvervsmæssigt formål, og du personligt arbejder med aktiviteten. Desuden er det en betingelse, at:
- Aktiviteten er registreret med et CVR‐ eller SE‐nummer, eller har en lovbestemt pligt til at være registreret med et CVR-nummer, fx som følge af momsreglerne eller
- Over-/underskud fra aktiviteten skal beskattes efter skattereglerne for selvstændige eller
- Du får løn som A-indkomst fra et selskab (fx aktie- eller anpartsselskab), hvor du har afgørende indflydelse.
- Aktiviteten er udført af dig som medarbejdende ægtefælle uden, at du har indgået en lønaftale med din ægtefælles virksomhed eller
- Aktiviteten medfører, at du modtager B-indkomst fra en virksomhed, som er ejet helt eller delvist af dig.
Du anses for at have afgørende indflydelse på et selskab, hvis du eller din ægtefælle alene eller sammen med nærmeste familie er indehaver af:
- Mindst 50 % af selskabskapitalen eller
- Mindst 50 % af selskabskapitalens stemmeværdi eller
- En bestemmende andel af selskabets kapital eller
- En bestemmende andel af stemmerne i selskabet.
En aktivitet, hvor formålet er at opnå økonomisk udbytte, anses for at være formueforvaltning, når du:
- Har lejeindtægter fra udlejning af fast ejendom, hvis du ikke har haft personligt arbejde med udlejningen, eller
- Passivt ejer en virksomhed, og du dermed ikke har eller personligt arbejde i virksomheden, eller
- Ejer en bortforpagtet virksomhed eller
- Forvalter egen formue, herunder køb og salg af værdipapirer, eller
- I øvrigt ikke - eller i meget begrænset omfang - har personligt arbejde forbundet med den erhvervsmæssige aktivitet.
Selvom du har personligt arbejde med en af de ovennævnte aktiviteter, kan aktiviteten anses for at være formueforvaltning, hvis arbejdet er af meget begrænset omfang. Du skal sandsynliggøre over for a-kassen, at du højst bruger 5 timer om måneden på aktiviteten.
Formueforvaltning modregnes ikke i din efterløn, og aktiviteten kan ikke bruges til at opnå efterlønsrettigheder, herunder heller ikke til optjening af timer til skattefri præmie.
Din aktivitet anses for at være fritidsbeskæftigelse, hvis aktiviteten har et erhvervsmæssigt element, dvs. at formålet er at opnå økonomisk udbytte, men ikke kan anses for at være selvstændig virksomhed, formueforvaltning eller lønarbejde. Alt dit arbejde med fritidsbeskæftigelsen skal modregnes i dine dagpenge eller efterløn. Du har pligt til at oplyse a-kassen om din fritidsbeskæftigelse, og om alt dit arbejde med fritidsbeskæftigelsen.
Mange forskellige aktiviteter vil kunne anses for at være en fritidsbeskæftigelse. Men følgende aktiviteter vil altid anses for at være fritidsbeskæftigelse, selvom du har et CVR-nr., så længe de opfylder bestemte betingelser:
- Deltidslandbrug (fritidslandbrug)
- Udlejning af én ejendom
- Fredskov på højst 5 ha.
- Egen vindmølle eller solcelleanlæg
- Biavl med højst 20 bistader.
Har du én af ovennævnte virksomheder, skal du opfylde en del betingelser. Du skal altid søge om tilladelse hos A-kassen Frie til at drive din virksomhed samtidig med, at du får efterløn.
Deltidslandbrug
Du kan drive et landbrug på efterløn, hvis du:
- Har fast bopæl på ejendommen
Har drevet landbruget også inden du går på efterløn - Ikke udvider landbruget i efterlønsperioden
- Har én enkelt ansat eller får bemandet hjælp fra en maskinstation og først har indhentet tilladelse fra a-kassen. Ved Flere ansatte eller yderligere hjælp er det ikke muligt at få tilladelse
- I gennemsnit har haft mindst 130 timer pr. måned som lønmodtager i 6 måneder umiddelbart før efterlønnen, eller du inden for det seneste afsluttede indkomstår før ledighed har haft en samlet arbejdsindkomst på 263.232 kr. (2024-tal), hvor du ikke har modtaget dagpenge.
Alle de nævnte krav skal være opfyldt.
Fredskov
Ejer du fredskov på højst 5 hektar, kan du gå på efterløn med fritidsbeskæftigelse. Det kræves, at fredskoven ligger enten på din faste bopæl eller din fritidsbopæl. Det er endvidere en betingelse, at skoven drives som selvstændig virksomhed.
Egen vindmølle, solceller eller lignende
Du må gerne have din egen vindmølle, solceller og lignende. Arbejde med det skal dog være helt ubetydeligt, fx klipning af græs og klipning af buske ved vindmøllen.
Du skal være eneejer af vindmøllen, solcellerne og lignende.
Hvis din aktivitet anses for at være en fritidsbeskæftigelse, skal al din arbejdstid oplyses på efterlønskoret og modregnes i din efterløn.
Du kan ikke bruge overskud fra fritidsbeskæftigelsen til at til at opnå efterlønsrettigheder, herunder heller ikke til optjening af timer til skattefri præmie.
Formålet med aktiviteten må derfor ikke være at opnå økonomisk udbytte.
Du må ikke tilbyde salg af varer eller tjeneste-/serviceydelser. Som tommelfingerregel vil din aktivitet være din hobby, hvis du ikke tjener penge på det, du laver – eller har til hensigt at komme til det. Fx er ulønnet kunstnerisk virksomhed som hovedregel hobby. Du må gerne udstille, men ikke med salg for øje. Sælger du så meget som ét eneste værk, driver du erhvervsmæssig virksomhed, som efter reglerne vil være at forstå som enten fritidsbeskæftigelse eller selvstændig bibeskæftigelse, hvilket betyder, at det har konsekvenser for din efterløn.
Du må ikke være CVR-registreret med aktiviteten eller have en lovbestemt pligt til at være registreret med et CVR-nummer, fx pga. momsreglerne. Aktiviteten må ikke være omfattet af skattereglerne om over-/underskud for selvstændige erhvervsdrivende.
Anses din aktivitet fr at være din hobby, vil de timer, du anvender på den, ikke skulle fradrages i din efterløn.
I nogle situationer anses du for at være medarbejdende ægtefælle og er derfor omfattet af reglerne i arbejdsløshedsforsikringen om drift af selvstændig virksomhed, hvis begge følgende betingelser er opfyldt:
- Du er beskæftiget i en virksomhed, som du ikke er medejer af, men som din ægtefælle ejer alene eller har afgørende indflydelse på som medejer, og
- Du har ikke indgået en lønaftale med din ægtefælles virksomhed efter kildeskattelovens § 25 A. Det er dig, som skal dokumentere over for a-kassen, om der foreligger en lønaftale.
Hvis du har indgået en lønaftale, anses din beskæftigelse for at være lønarbejde – ikke drift af selvstændig virksomhed.
Din ægtefælle anses for at have afgørende indflydelse på et aktie- eller anpartsselskab, hvis din ægtefælle alene eller sammen med nærmeste familie er indehaver af:
- Mindst 50 % af selskabskapitalen eller
- Mindst 50 % af selskabskapitalens stemmeværdi eller
- En bestemmende andel af selskabets kapital eller
- En bestemmende andel af stemmerne i selskabet.
Du anses også for at have afgørende indflydelse, hvis du er beskæftiget med et drifts-/datterselskab gennem et holdingselskab, som du har afgørende indflydelse på.
Efterlønssats, udbetaling, pension og betingelser
Få et overblik under "Find svar" for lønmodtagere.
Her kan du også læse mere om skattefri præmie, efterløns- og folkepensionsalder, Arne-pensionen, efterlønsbevis, efterløn og feriepenge m.m.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.