-
Du er blevet opsagt
Bliver du opsagt fra din arbejdsplads, er der nogle særlige regler for blandt andet opsigelsesvarsel og fritstilling, som du skal være opmærksom på. Det kan nemlig have konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis du eksempelvis bliver opsagt med det forkerte opsigelsesvarsel.
Du er blevet opsagt
Emner
At blive opsagt fra en stilling er i de færreste tilfælde en behagelig oplevelse. Det er dog vigtigt, at du sørger for, at du har dit på det rene i tilfælde af en opsigelse.
Først og fremmest skal du sikre dig, at du bliver opsagt med det korrekte opsigelsesvarsel af din arbejdsgiver. Accepterer du et for kort varsel, kan du nemlig risikere at få karantæne fra a-kassen og dermed miste din dagpengeret i en periode.
Du skal desuden sørge for at få opsigelsen på skrift. Det gælder også, hvis du bliver fritstillet eller suspenderet.
Du vil normalt blive bedt om at underskrive opsigelsen som et bevis for at du har modtaget den. Ofte anvender arbejdsgiver en formulering som ”Hermed kvitteres for modtagelsen..”. Dette kan du roligt skrive under på. Derimod skal skal aldrig skrive under på at du er ”enig” i opsigelsen eller ”frafalder dine rettigheder” uden at have talt med en jurist. Hvis du er medlem af fagforeningen Frie, har du ret til fuld juridisk hjælp uanset hvilket med-lemskab, du har. Juristen kigger både på dit opsigelsesvarsel og begrundelsen for opsigelsen. Er der eksempelvis tale om en usaglig opsigelse, kan det ende med, at din arbejdsgiver skal betale en godtgørelse til dig.
Er du blevet opsagt fra din stilling, skal du som udgangspunkt møde på din arbejdsplads i opsigelsesperioden. Du skal altså på almindelig vis udføre dit arbejde. Der kan dog forekomme mindre ændringer i dine arbejdsopgaver i opsigelsesperioden, som du må acceptere.
Vær opmærksom på, at din arbejdsgiver kan fritstille eller suspendere dig i din opsigelsesperiode.
Bliver du fritstillet fra din arbejdsplads, er du stadig ansat i virksomheden, og du vil få løn i opsigelsesperioden, men du skal ikke udføre arbejde for din arbejdsgiver.
Som fritstillet har du derudover pligt til at søge nyt job andetsteds for at forsøge at begrænse din arbejdsgivers tab i opsigelsesperioden.
Vær i dette tilfælde opmærksom på, om du er omfattet af kunde- og/eller konkurrenceklausuler, som kan påvirke din ret til at søge arbejde i en konkurrerende virksomhed eller arbejde for en af din arbejdsgivers kunder.
Lykkedes det dig at finde et nyt job, mens du er fritstillet, skal du straks fortælle det til din gamle arbejdsgiver.
Dobbelt løn i 3 måneder?
Hvis du er funktionær, har du ret til løn fra både din gamle arbejdsgiver og din nye arbejdsgiver i de første 3 måneder af fritstillingen. Er din fritstilling længere end 3 måneder, kan din gamle arbejdsgiver modregne lønnen i indtægten fra din nye arbejdsgiver.
Hvis du ikke er funktionær, kan din arbejdsgiver modregne i indtægten fra en ny arbejdsgiver fra dag et.
Vær desuden opmærksom på, at arbejdsgiver kan modregne fra første fritstillingsdag, hvis fritstillingen er en aftale imellem jer - efter et ønske fra dig - og ikke en beslutning taget kun af din arbejdsgiver.
Det er derfor vigtigt, at det fremgår af aftalen, at der ikke kan ske modregning. Fries advokater hjælper dig med en fratrædelsesaftale, hvis du er medlem af fagforeningen.
Hvis du har fået nyt job hos en konkurrent, mens du er fritstillet, skal du som udgangspunkt kontra-opsige den stilling, du er fritstillet fra. Det skyldes, at du ikke samtidig må have arbejde hos en konkurrerende virksomhed. Du kan derfor heller ikke få dobbeltløn fra din tidligere arbejdsgiver og en ny arbejdsgiver, der er en konkurrent.
Du kan læse meget mere om konkurrence- og kundeklausuler, og hvis du har nogle spørgsmål angående din fritstilling, er du velkommen til at kontakte os på 63 13 85 50.
Hvis du bliver suspenderet fra din arbejdsplads, er du stadig ansat og får løn i opsigelsesperioden, men du skal som udgangspunkt ikke møde på arbejde hver dag for at udføre dit arbejde.
Dog kan arbejdsgiver til hver en tid kalde dig tilbage på arbejde eller kontakte dig for at gøre brug af din arbejdskraft, og du har til enhver tid pligt til at møde op i dette tilfælde. Det er derfor en god ide konkret at aftale hvordan og hvornår din arbejdsgiver kan kontakte dig, så du ikke skal ”sidde klar ved telefonen” hele tiden.
Når du er suspenderet, holder du ikke ferie. Det gør du ikke, fordi du skal stå til rådighed for arbejdsgiveren hele tiden. Hvis du ønsker at holde ferie i din opsigelsesperio-de, skal det derfor aftales konkret med din arbejdsgiver.
Hvis du bliver tilbudt nyt job i suspenderingsperioden, opfordres du til at kontakte vores juridiske afdeling for vejledning om dine muligheder.
Hvis du bliver opsagt af din arbejdsgiver, skal du først og fremmest sikre dig, at du er blevet opsagt med det korrekte varsel. Opsigelsesvarslet begynder fra det tidspunkt, hvor du har modtaget opsigelsen. Normalt udløber varslet med udgangen af en måned, men for mange ikke-funktionærer kan opsigelsesvarslet udløbe på et hvilket som helst tidspunkt, blot fristen er overholdt.
Mens længden af dit opsigelsesvarsel er lovreguleret for funktionærer, afhænger det af din ansættelseskontrakt eller den mulige overenskomst, der gælder for dit ansættelsesforhold, hvor langt varsel du har krav på. Derudover gælder der særlige regler for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter.
Du kan læse mere om de forskellige varsler herunder.
Er du i tvivl om, hvorvidt du er blevet opsagt med det korrekte opsigelsesvarsel eller ej, er du velkommen til at kontakte fagforeningen Frie på 63 13 85 50. Det kan nemlig give karantæne i a-kassen, hvis du accepterer et for kort opsigelsesvarsel.
Ansat som funktionær?
Er du ansat som funktionær, er du beskyttet af funktionærlovens regler for opsigelse.
I funktionærloven er der fastsat et minimumskrav til længden af opsigelsesvarsler, og dit opsigelsesvarsel afhænger af, hvor længe du har været ansat i virksomheden.
Længden af dit opsigelsesvarsel kan du se her:
Ansættelsestid | Opsigelsesvarsel |
0-3 med prøvetid | 14 dage |
0-6 måneder | 1 måned |
6 måneder til 3 år | 3 måneder |
3-6 år | 4 måneder |
6-9 år | 5 måneder |
Mere end 9 år | 6 måneder |
Du skal være opmærksom på, at der kan være aftalt et forlænget opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt.
Ikke-funktionær ansat?
Hvis du ikke er omfattet af funktionærloven, eller der ikke i din ansættelseskontrakt er aftalt, at funktionærloven skal finde anvendelse, fremgår dit opsigelsesvarsel af din ansættelseskontrakt eller den overenskomst, som muligvis gælder for dit ansættelsesforhold.
Det skal stå i din ansættelseskontrakt, hvilken overenskomst du er omfattet af.
Uanset hvordan du er ansat, er det vigtigt, at du kender til dit opsigelsesvarsel.
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte fagforeningen Frie på 63 13 85 50, så du kan blive helt sikker på, hvad dit korrekte opsigelsesvarsel er.
Hurtig Handling & gratis lønsikring
Frida er lige blevet opsagt. Men Frida er heldigvis medlem af Frie. Og hos Frie er vi der for vores medlemmer – med det samme, de bliver opsagt.
Det kalder vi Hurtig Handling.
Samtidig har Frida ekstra, økonomisk tryghed. Hun har nemlig en gratis lønsikring og får op til 5.000 kr. oveni dagpengene, hvis hun bliver ledig. Det får du KUN hos Frie!
Emner
Hvis du er omfattet af 120-dages-reglen, skal det fremgå af din ansættelseskontrakt.
Hvis du er blevet opsagt efter at have været ansat uafbrudt i en lang årrække, kan du have ret til en såkaldt fratrædelsesgodtgørelse fra din arbejdsgiver.
Du har dog ikke krav på at modtage denne fratrædelsesgodtgørelse, hvis du selv opsiger dit job.
Der er dog én undtagelse i det tilfælde. Hvis du siger dit job op efter at være blevet sagt op af din arbejdsgiver (dette kaldes kontraopsigelse), har du ret til at modtage fratrædelsesgodtgørelsen.
Er du ansat som funktionær, har du krav på fratrædelsesgodtgørelse i henhold til disse regler:
- Mindst 12 års anciennitet = 1 månedsløn i fratrædelsesgodtgørelse
- Mindst 17 års anciennitet = 3 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse.
Fratrædelsesgodtgørelsen udgøres af din månedsløn inklusive arbejdsgiverbidrag til pension og skattepligtige goder som telefon, internet og fri bil. Eftersom der ikke er tale om løn, optjener du ikke feriepenge af fratrædelsesgodtgørelsen.
Fratrædelsesgodtgørelsen beskattes af reglerne i ligningsloven. Op til 8.000 kroner af fratrædelsesgodtgørelsen er skattefri, hvorefter der beregnes arbejdsmarkedsbidrag A-skat af det tilbageværende beløb.
Der er også mulighed for at kræve en godtgørelse hvis du ikke er funktionær. Reglerne herom følger af Hovedaftalen imellem LO og DA § 4, men det kræver at dit an-sættelsesforhold er omfattet af en overenskomst, hvilket fremgår af din ansættelseskontrakt.
Det betyder, at din arbejdsgiver skal have en saglig grund til at opsige dig.
Hvis du ikke er enig i den årsag, som arbejdsgiveren angiver for din opsigelse, kan opsigelsen muligvis være usaglig, og du har derfor ret til at modtage en godtgørelse fra din arbejdsgiver.
Om din opsigelse har været usaglig er altid en konkret vurdering af omstændighederne på opsigelsestidspunktet. Derfor er det vigtigt, at du Kontakter Frie hurtigst muligt efter du har modtaget din opsigelse. Så kan vi hjælpe dig med at afklare, om opsigelsen er usaglig
Reglerne afhænger blandt andet af længden af dit opsigelsesvarsel, samt om du er fritstillet fra din arbejdsplads.
Læs mere under Ferie og fravær
Disse regler gælder, hvis dele af din løn udbetales som bonus eller gratiale.
Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du skal være ansat på udbetalingstidspunktet. Derfor har du ret til en forholdsmæssig andel af et bonus- eller gratialebeløb, hvis du fratræder i løbet af et regnskabsår. Fastholdelsesbonusser kan dog i visse situationer gøres betinget af, at du ikke opsiger din stilling inden et forudbestemt tidspunkt.
Udbetalingen af din bonus skal, medmindre du aftaler noget andet med din arbejdsgiver, først ske til normal forfaldstid, også selvom du fratræder din stilling på et tidligere tidspunkt.
Hvis du har spørgsmål til reglerne for bonus i forbindelse med fratrædelse, kan du få hjælp af juristerne i Frie.
Din arbejdsgiver kan derfor ikke trække dig i løn, hvis du er opsagt og skal til jobsamtale i arbejdstiden. Men du skal selv naturligvis tilrettelægge din jobsøgning, så du tager hensyn til din arbejdsgivers ønsker for, hvornår du er fraværende.
Derfor kan du eksempelvis ikke være fraværende hele dage, eftersom du er forpligtet til at begrænse fraværet til nogle timer.
Du kan kontakte os på telefon 63 13 85 50 eller sende en sikker besked via log ind på medlemsportalen, hvorefter vi kontakter dig med information om det videre forløb.
Du kan læse meget mere om Fries lønsikringer her.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.