-
Dagpenge som selvstændig
På denne side kan du læse om a-kassens definition på selvstændig virksomhed og finde svar på, hvordan du som selvstændig kan få dagpenge efter virksomhedsophør.
Dagpengesatser, regler imens du er ledig, udbetalingskalender m.v. finder du under "Find svar" for lønmodtagere via linket nedenfor.
Dagpenge som selvstændig
Betingelser for at få dagpenge
- Du skal have været uafbrudt medlem af a-kassen i mindst 1 år eller være indmeldt som dimittend, efter at have afsluttet en offentligt anerkendt erhvervs- eller videregående uddannelse på mindst 18 måneder (90 ECTS).
- Inden for de seneste tre år forud for din ledighed skal du have tjent 273.504 kr. Her tæller A- og B-indkomst og eventuelt overskud i selvstændig virksomhed (før skat) med. Der kan dog højest tælles 22.792 kr. med pr. måned. Som deltidsforsikret skal du have haft en samlet indkomst på 182.340 kr. Du kan dog højst medregne 14.624 kr. pr. måned, eller
- Inden for de seneste fem år (med eventuelle forlængelser) sammenlagt have et overskud på 273.504 kr. udelukkende fra selvstændig virksomhed. Det senest afsluttede indkomstår (skatteår) forud for ansøgningen om dagpenge regnes for det sidste år i optjeningsperioden, og optjeningsperioden bliver derfor fem år bagud fra dette tidspunkt.
Som selvstændig er det:
- Overskud fra virksomhed eller selskab, hvor du har haft afgørende indflydelse for afsluttede årsopgørelser
- Løn udbetalt som A-indkomst i et selskab, som du har afgørende indflydelse i
- Aktiviteter udført af medarbejdende ægtefælle uden lønaftale efter kildeskatteloven
- Ustøttet B-indkomst, der indgår i din virksomhed.
Bemærk, at indkomsten skal være optjent, imens du har a-kassemedlemskab.
Oplysninger om overskud fra selvstændig virksomhed hentes fra din afsluttede årsopgørelse. Overskud fra et kalenderår kan således først medregnes, når årsopgørelsen foreligger den 1. juli i det efterfølgende år.
Emner
Du har ret til dagpenge, når du er ophørt med det personlige arbejde i virksomheden. Det personlige arbejde er ophørt, når du har lukket eller overdraget din virksomhed eller erklærer på tro og love, at virksomheden er under afvikling. Læs mere om ophør under punktet "Ophør af selvstændig virksomhed" nedenfor.
Dit arbejde er også ophørt, hvis du træder ud af virksomheden, og virksomheden fortsættes af medejerne eller din ægtefælle. Læs mere under punktet "Medarbejdende ægtefælle" nedenfor.
Du skal være tilmeldt på jobnet.dk som ledig for at få udbetalt dagpenge. Samtidig skal du stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet og være aktiv jobsøgende. Læs mere under Find svar for lønmodtagere.
Ét ophør i hver dagpengeperiode
Du kan ophøre med virksomhed én gang inden for en dagpengeperiode. Et ophør med virksomheden ved indplacering i dagpengeperioden medregnes ikke.
En erhvervsmæssig aktivitet anses for selvstændig virksomhed, hvis formålet er at få et økonomisk udbytte, og du har eller har haft personligt arbejde med aktiviteten.
Derudover skal mindst én af følgende betingelser være opfyldt:
- Aktiviteten skal være registreret med et CVR-nr. eller SE-nr. eller have en lovbestemt pligt til at være registreret i Det Centrale Virksomhedsregister
- Overskud eller underskud fra aktiviteten beskattes som selvstændig erhvervsvirksomhed
- Aktiviteten medfører, at du får løn udbetalt som A-indkomst fra et selskab, hvori du har afgørende indflydelse
- Aktiviteten er udført af dig som medarbejdende ægtefælle uden lønaftale efter kildeskatteloven
- Aktiviteten medfører, at du modtager B-indkomst, der indgår i en virksomhed.
Beskattes indkomst fra en aktivitet, der er registreret med et CVR-nr. eller SE-nr. som lønindkomst, anses aktiviteten ikke for selvstændig virksomhed, medmindre lønnen er udbetalt fra et selskab, hvor du har afgørende indflydelse.
Du har afgørende indflydelse, når du eller din ægtefælle alene eller sammen med nærmeste familie, er indehaver af:
- Mindst 50 % af selskabskapitalen
- Mindst 50 % af selskabskapitalens stemmeværdi eller
- En bestemmende andel af selskabets kapital
- En bestemmende andel af stemmerne i selskabet.
Når du søger om dagpenge, skal du sende dokumentation, der viser, at virksomheden er lukket, overdraget, eller at du ikke længere arbejder i virksomheden.
Søg gerne i god tid, når du har besluttet dig for at stoppe som selvstændig eller medarbejdende ægtefælle.
Afhængigt af baggrunden for ophøret stilles der forskellige krav til, hvornår der er tale om et ophør, og hvilken dokumentation a-kassen skal bruge fra dig.
Udfyld ledighedserklæring for selvstændige i "Medlemsportal" under Mit Frie – og send dokumentationen til os via funktionen "Besked".
Ophør - lukning eller salg
Når du har lukket eller solgt hele virksomheden, kan den betragtes som ophørt, når din virksomhed er registeret som ophørt i CVR-registret, de skattemæssige forpligtigelser enten er overdraget eller ophørt, og du har fået et ophørsbevis fra skatteforvaltningen.
Som dokumentation skal du sende os en kopi af dit ophørsbevis fra Erhvervsstyrelsen. Du kan tidligst få et ophørsbevis, når virksomhedens driftsmidler og varelager er afskrevet, solgt, overdraget eller hjemtaget.
Der kan være forskel mellem datoerne fra ophøret i CVR og bekræftelsen fra SKAT i forhold til, hvornår virksomheden anses for ophørt. Her vil det være den seneste af datoerne, som afgør, hvornår du anses for at være ophørt fra.
Ophør - på tro og love
Hvis du ikke har fået solgt, overdraget eller hjemtaget dine driftsmidler, varelager eller inventar og ikke umiddelbart kan ophøre med virksomheden i CVR-registret, har du alligevel mulighed for at søge om dagpenge. Dette kan du gøre med en tro- og love-erklæring om, at virksomheden er ophørt. Herefter har du seks måneder til at lukke virksomheden endeligt. Kontakt a-kassen for fremsendelse af tro- og loveerklæring til udfyldelse.
Du vil kunne modtage dagpenge fra den dag, hvor vi har modtaget din tro- og loveerklæring og seks måneder frem – dog kan du ikke få dagpenge i de første to måneder, som er en såkaldt venteperiode.
Venteperioden kan nedsættes til en kortere periode, men dog til mindst tre uger, hvis du sender ophørsbeviset inden for 2 måneders grænsen. I 6 måneders perioden fra tro- og loveerklæringen er modtaget i a-kassen, kan du i ro afvikle virksomheden og afmelde virksomheden på virk.dk. Timerne, som du bruger på at afvikle virksomheden, vil blive fratrukket i din dagpengeudbetaling.
Ophør – ej CVR-registreret
Hvis din virksomhed ikke er CVR-registreret, kan du i stedet dokumentere at være ophørt med virksomheden, hvis virksomheden er registreret som ophørt i andre offentlige registre, fx afmelding af ydernummer, ophørsbevis fra SKAT og lign.
Ophør - ændrede ejerforhold
Hvis du udtræder af en virksomhed med flere ejere, er du ophørt med virksomheden, når det er registreret hos Erhvervsstyrelsen, at du ikke længere er ejer. Udtræden af et selskab med flere ejere kræver, at du/nærmeste familie ikke længere har afgørende indflydelse i selskabet. Du har afgørende indflydelse, hvis du, din ægtefælle/nærmeste familie ejer min. 50 % eller en bestemmende andel af selskabets kapital eller af stemmerne i selskabet.
Ophør – medarbejdende medejer
Arbejder du i et selskab med flere ejere, kan du ophøre med virksomheden, når du udtræder som medejer af virksomheden, og dette er registreret hos Erhvervsstyrelsen. Eller du kan ophøre med virksomheden, når du ikke længere har afgørende indflydelse i selskabet.
Ændringerne i ejerforholdene skal være registreret hos Erhvervsstyrelsen. Du skal dog også være ophørt med arbejdet i virksomheden. Udskrift fra Erhvervsstyrelsen sendes til a-kassen.
Ophør – konkurs
Ved konkurs er du ledig fra det tidspunkt, hvor der er afsagt konkursdekret i Skifteretten. Du skal derfor sende konkursdekretet fra Skifteretten til a-kassen.
Når der er afsagt dekret i Skifteretten, kan du dog senest anses for ophørt ugedagen efter begæringen om konkurs er modtaget i Skifteretten.
Du, din ægtefælle eller samlever må ikke generhverve virksomheden.
Ophør – tvangsauktion
Ved tvangsauktion er du ophørt, når virksomheden er solgt på auktionen.
Du skal derfor sende begæringen om tvangsauktion, en erklæring fra panthaver om, at vedkommende forestår driften og fører tilsyn med virksomheden samt auktionsskødet, eller udskrift af protokol fra Fogedretten til a-kassen.
Hvis du skal have dagpenge, må køber af virksomheden ikke være din ægtefælle, samlever eller umyndige børn.
Ophør – bortforpagtning
Hvis du bortforpagter hele din virksomhed, skal du sende bortforpagtningsaftalen til a-kassen. Bortforpagtningsaftalen skal være gensidig uopsigelig i mindst tre år, og du eller din ægtefælle må ikke arbejde i den virksomhed, som du har bortforpagtet. Det gælder også arbejde i forpagterens andre virksomheder, når virksomhederne er af samme type, og der sker en vis fælles drift af virksomhederne.
Hvis bortforpagtningsaftalen kun er uopsigelig fra din side af, kan du anses for at være ophørt med virksomheden, når du:
- Har fået indberettet mindst 1.924 løntimer i SKATs indkomstregister inden for de seneste 15 måneder, eller
- Har fået indberettet mindst 962 løntimer inden for de seneste 8 måneder, og der i umiddelbar tilknytning til påbegyndelsen af lønarbejdet er sket en væsentlig omlægning af driften, der har medført en reduktion af arbejdsmængden i virksomheden.
Ophør - omdannelse til formueadministration
Du kan ophøre med et selskab, hvis du omdanner dit selskab til et holdingselskab (kapitalselskab), og formålsparagraffen er ændret til formueforvaltning, formueadministration, formuepleje eller lignende.
Det er en betingelse, du dokumenterer, at ændringen af formålet med selskabet er anmeldt til Erhvervsstyrelsen. Det skal samtidig dokumenteres, at der ikke er erhvervsaktiviteter i selskabet, og at driftsmidler m.v. i selskabet, der har dannet grundlag for virksomheden, er afhændet, fx via momsafmelding.
Gentagne ophør i dagpengeperioden
Du kan maksimalt ophøre med en virksomhed én gang i hver dagpengeperiode (udover ophøret ved indplaceringen). Herefter skal du genoptjene retten til at ophøre med en virksomhed.
Det sker, når du både har:
- Genoptjent retten til dagpenge, og
- Har genoptjent retten til supplerende dagpenge
Arbejder du i din ægtefælles virksomhed uden at være medejer af virksomheden, anses du for medarbejdende ægtefælle eller lønmodtager.
Medarbejdende ægtefælle uden ansættelsesaftale
Du er medarbejdende ægtefælle, når du ikke har indgået en lønaftale med din ægtefælle efter Kildeskattelovens §25 a. Når man er medarbejdende ægtefælle, er man omfattet af de regler, der gælder for selvstændige erhvervsdrivende.
Du kan søge om dagpenge i forbindelse med, at du udtræder af virksomheden, når denne videreføres af ægtefællen. Du kan ophøre med virksomheden ved på tro og love at erklære, at du er udtrådt af din ægtefælles virksomhed. Det samme gælder, hvis du ikke er registreret som ejer af virksomheden hos Erhvervsstyrelsen, men står opført i SKATs register som medhæftende for virksomheden.
Du kan også udtræde på tro og love, hvis du har overdraget din virksomhed til din samlever.
Du skal sende en tro og loveerklæring til a-kassen, hvor du og din ægtefælle erklærer, at du ikke længere arbejder i virksomheden. Vær opmærksom på, at du tidligst kan anses for ophørt den dag, hvor a-kassen modtager tro og loveerklæringen. Kontakt a-kassen for fremsendelse af udtrædelseserklæring til udfyldelse.
Separation/skilsmisse
Du kan også udtræde af din ægtefælles virksomhed, hvis du dokumenterer, at samlivet med ægtefællen er ophævet i forbindelse med separation eller skilsmisse.
Når du er udtrådt af din ægtefælles virksomhed, må du ikke længere være skattemæssigt registreret som medarbejdende ægtefælle eller modtage løn fra virksomheden.
Medarbejdende ægtefælle med lønaftale
Du er lønmodtager, hvis du har indgået en lønaftale med din ægtefælle efter reglerne i Kildeskattelovens §25 a. Her skal du ikke indsende dokumentation for at være udtrådt af virksomheden. Dog vil du ikke kunne undgå en venteperiode på 3 uger.
Når man anses som lønmodtager i ægtefælles virksomhed, skal man derfor opfylde de betingelser, der gælder for lønmodtagere. Læs mere under Dagpenge som lønmodtager.
Medejende ægtefælle
Hvis du som medejende ægtefælle udtræder af din ægtefælles virksomhed, er du ophørt med virksomheden, når det er registreret hos Erhvervsstyrelsen, at du ikke længere er ejer.
Hvis du går konkurs, får du kun én uges venteperiode.
Hvis du ikke umiddelbart kan ophøre med virksomheden i CVR-registret, kan du udfylde en tro- og love-erklæring om, at virksomheden er ophørt. Herefter har du seks måneder til at lukke virksomheden endeligt. Her får du en venteperiode på to måneder, men det giver dig mulighed for at afvikle din virksomhed sideløbende med dagpenge i op til fire måneder (når venteperioden på to måneder er fratrukket). De timer, du bruger på afviklingen, bliver modregnet i dine dagpenge.
Der er ingen venteperiode, hvis du ophører med selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse. Heller ikke hvis du allerede er indplaceret i en dagpengeperiode og efter en periode uden dagpenge, igen søger om at få dagpenge.
Hvis du er medarbejdende eller medejende ægtefælle, kan du også først genindtræde i virksomheden efter jobsøgningsperioden.
Hvis du går konkurs eller ophører med virksomhed som bibeskæftigelse, er du ikke omfattet af en jobsøgningsperiode.
Din sats bliver beregnet på baggrund af indkomst i de 12 måneder med højeste indkomst inden for 24 måneder forud for dit ophør. Indkomsten kan kombineres med indtægter fra lønmodtagerarbejde.
En virksomheds overskud bliver fordelt på det antal kalendermåneder, indkomståret vedrører. Er indkomstår fx et helt kalenderår, deles overskuddet med divisor 12. Er der ikke 12 måneder med indkomst, anvendes alle måneder med indkomst inden for 24 måneders perioden.
Beregningsperioden på 24 måneder udvides til 36 måneder, hvis der i 24-måneders perioden ikke foreligger måneder med indkomst.
Til beregning af satsen kan indgå overskud fra selvstændig virksomhed, lønindkomst, samt B-indkomst, hvoraf der er betalt arbejdsmarkedsbidrag.
Satsen udgør 90 % af din hidtidige, månedlige arbejdsfortjeneste fratrukket arbejdsmarkedsbidraget. Satsen er dog begrænset af den maksimale sats på 21.092 kr./md..
Betingelser for beregning af sats
Din dagpengesats bliver beregnet på overskud fra selvstændig virksomhed fra afsluttede årsopgørelser, lønindkomst, der er indberettet til indkomstregistret samt B-indkomst, hvoraf der er betalt arbejdsmarkedsbidrag inden for beregningsperioden på 24 måneder forud for dit ophør.
Kun indtægt i medlemsperioder kan indgå i beregningsgrundlaget.
Beregningsgrundlag
Dagpengesatsen beregnes på baggrund af indkomster fra:
- Lønmodtagerbeskæftigelse på almindelige ansættelses- og arbejdsvilkår, der er indberettet til indkomstregistret
- B-indkomst, hvoraf der er betalt arbejdsmarkedsbidrag, og som ikke indgår i en virksomheds overskud
- Overskud fra selvstændig virksomhed fra afsluttede årsopgørelser.
Overskud fra et kalenderår kan først medregnes, når årsopgørelsen foreligger (er afsluttet) den 1. juli i det efterfølgende år.
Virksomhedens overskud deles med kalendermåneder i indkomståret. Har virksomheden været drevet i 12 måneder, vil divisoren fx være 12.
Lønindkomst kan medtages i de måneder, hvor indkomsten er indberettet til indkomstregistret.
Enkeltmandsvirksomhed og interessentskaber
Beregningen sker på baggrund af virksomhedens skattemæssige overskud, der fremgår af afsluttede årsopgørelser i beregningsperioden, og som dækker beregningsperioden.
Beregningen sker da på grundlag af det beløb på årsopgørelsen, der hedder ”Over/underskud af virksomhed/udlejningsejendom”, samt indberettet lønindkomst til indkomstregistret.
Aktieselskab eller anpartsselskab
Har du drevet selvstændig virksomhed i selskabsform, sker beregningen på baggrund af din samlede andel af selskabets overskud. Hertil lægges skattepligtige ydelser fra selskabet.
Beregningsgrundlag, hvis du har optjent ret til ydelser inden for den udvidede periode på 5 år
Hvis din ret til ydelser er baseret på opfyldelse af et indkomstkrav alene på baggrund af en virksomheds overskud på årsopgørelser inden for 5 år, skal beregningen af din sats ske på baggrund af en virksomheds overskud de to bedste år inden for 5 år. Der kan således ikke her indgå indkomst fra lønmodtagerarbejde.
Beregningen af satsen sker på grundlag af et gennemsnit af overskud fra selvstændig virksomhed i de 2 år med den højeste indkomst inden for de seneste 5 hele, afsluttede regnskabsår.
Beregningen sker på baggrund af virksomhedens skattemæssige overskud, der fremgår af årsopgørelser i beregningsperioden.
Hvis din virksomhed har været din hovedbeskæftigelse, kan virksomheden som udgangspunkt ikke senere ved ledighed anses for at være bibeskæftigelse.
Du kan dog få tilladelse til at fortsætte med virksomheden, hvis du - inden du bliver ledig – har haft lønmodtagerarbejde på almindelige ansættelsesvilkår i de seneste 6 måneder samtidig med driften af din virksomhed.
Betingelser
Du skal have arbejdet som lønmodtager i de seneste 6 måneder forud for, at du bliver ledig og indplaceres i dagpengesystemet, og har fået:
- Indberettet mindst 80 løntimer pr. måned i SKATs indkomstregister (deltidsforsikrede mindst 53 løntimer), og
- Indberettet mindst én løntime i 5 af de 6 måneder.
6 måneders perioden ligger fast og kan ikke forlænges på grund af fx sygdom eller barsel m.v. Bemærk samtidig, at 6 måneders perioden regnes bagud i de seneste 6 kalendermåneder forud for, at du bliver ledig og indplaceres i dagpengepengesystemet.
Opfylder du disse betingelser, er din virksomhed din bibeskæftigelse, og du kan fortsætte virksomheden og få supplerende dagpenge i op til 30 uger.
Du skal kunne påtage dig arbejde med dags varsel. Du må derfor fx ikke være kontraktligt forpligtet til at udføre arbejde på et bestemt tidspunkt eller bestemte datoer.
Du har mulighed for at pause dine supplerende dagpenge, hvis din selvstændige bibeskæftigelser kører for fuldt tryk, fx i et par måneder ved højsæson. Under særlige betingelser er der mulighed for at forlænge de 30 uger med supplerende dagpenge med op til 12 uger.
Du skal være opmærksom på, at eventuelle supplerende dagpenge til lønarbejde inden for de seneste 2 år tæller med i de 30 uger.
Dagpenge som freelancer
Arbejder du som freelancer, befinder du dig i en gråzone. Det gør du, da du hverken bliver opfattet som lønmodtager eller selvstændig af a-kassen.
Under "Find svar" for lønmodtagere har vi et helt afsnit om reglerne for dagpenge som freelancer.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.