-
Ledig – hvad nu?
På denne side kan du læse meget mere om, hvad du skal gøre i tilfælde af ledighed.
Vi har også lavet to små videoer med de vigtigste ting, du skal huske som ledig og aktiv jobsøgende.
Og så kan du blive klogere på, hvordan dit forløb med a-kassen og jobcenteret kommer til at foregå.
Ledig – hvad nu?
Emner
Hvad skal du huske, hvis du bliver ledig?
Meld dig ledig i jobcenteret
- Den første dag, du er ledig, skal du gå ind og tilmelde dig som ledig dagpengemodtager på jobnet.dk.
- Tilmeldingsdagen er vigtig, fordi du tidligst kan få dagpenge fra den dag, du har tilmeldt dig Jobnet
- På jobnet.dk skal du samtidig lægge dit CV ind og registrere din jobsøgning i joblog hver uge
- Søg job fra din første ledige dag – og husk at registrere din jobsøgning hver uge i din joblog på jobnet.dk.
Personligt fremmøde: Vælger du i stedet at tilmelde dig ved personligt fremmøde, skal du på din første ledighedsdag møde op på dit lokale jobcenter. Her skal du tilmelde dig som ledig dagpengemodtager. Du finder adressen på et jobcenter i nærheden af din bopæl her.
Ansøg om dagpenge i a-kassen
- Når du har meldt dig ledig på jobnet.dk, skal du søge om dagpenge ved at udfylde ”Ansøgning om dagpenge” hos a-kassen. Det gør du ved at logge ind i "Medlemsportalen" på Mit Frie.
- Udfyld dagpengekort ved månedens udgang i "Medlemsportalen" på Mit Frie.
Du har ret til dagpenge, når du:
- Har meldt dig ledig på jobnet.dk på din første ledige dag.
- Har været medlem af en a-kasse i de seneste 12 måneder, og i din medlemsperiode har haft en indtægt på mindst 273.504 kr. (2025) som fuldtidsforsikret og 182.340 kr. som deltidsforsikret. Indtægten skal være indberettet til indkomstregistret inden for de seneste tre år og skal ligge i en medlemsperiode. Er du selvstændig, hentes indtægten fra dine afsluttede årsopgørelser.
Der er et loft på, hvor meget indtægt du kan tælle med hver måned. Som fuldtidsforsikret kan du højst tælle 22.792 kr. med pr. måned og 15.195 kr. pr. måned som deltidsforsikret. - Eller har afsluttet en uddannelse, der giver ret til optagelse i a-kasse som nyuddannet.
- Er aktivt jobsøgende og står til rådighed for arbejdsmarkedet.
I din ledighedsperiode indgår du i et kontaktforløb med samtaler hos først a-kassen og senere dit jobcenter.
Samtalerne er alle jobrettede samtaler, som skal sikre, at du kommer nærmere på dit næste job. I lovgivningen kaldes de for jobsamtaler.
1. De første 3 måneder – tre samtaler er med a-kassen
Er du ledig fra den 1. januar 2024 eller senere, og får en ny ret til dagpenge, skal du i de første 3 måneder (410 timer) af din ledighed kun have kontakt med a-kassen. Først derefter skal du til møder i dit Jobcenter.
Samtaleforløbet starter med den første jobsamtale i a-kassen senest 2 uger efter, du har meldt dig ledig på jobnet.dk.
De næste to samtaler med a-kassen aftales individuelt – den sidste holdes inden 12 ugers ledighed.
Den første samtale med a-kassen er en personlig samtale på et af vores mødesteder rundt i landet. De næste to samtaler holdes digitalt.
Efter de tre samtaler vil der være rådighedssamtaler med a-kassen efter behov.
Under 25 år: Er du under 25 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse og uden forsørgerpligt over for barn, er du fra 1. ledighedsdag omfattet af forløb i jobcenteret. Dvs. du skal ikke til samtale i a-kassen, men alene i jobcenteret, som afklarer, om du kan begynde på en uddannelse.
2. De næste 6 måneder – tre samtaler med dit jobcenter
Først efter 3 måneders ledighed (410 timers dagpenge) skal du til samtaler i jobcenteret, hvis du ikke allerede har fået et job. Grænsen på 410 timer er fastsat, så jobcenteret rent praktisk kan nå at indkalde dig til din første samtale i jobcenteret i 4. måned af din ledighed.
Alle tre samtaler i jobcenteret holdes frem mod 6 måneders ledighed. Efter 6 måneders ledighed aftales kontaktforløbet individuelt mellem dig og jobcenteret.
Overgangsregler – hvis du er begyndt på din dagpengeperiode før den 1. januar 2024
Hvis du allerede er indplaceret i din dagpengeperiode inden 1. januar 2024, er du i hele dit ledighedsforløb omfattet af det kontaktforløb, der var gældende frem til 1. januar 2024.
For dig, der melder dig ledig 1. januar 2024 eller senere, men ikke bliver indplaceret i en ny dagpengeperiode, er det antallet af timer, du allerede har fået udbetalt i dagpenge, der afgør, hvor du skal til samtale.
- Har du fået udbetalt mindre end 481 timers dagpenge, skal du til samtale i a-kassen.
- Har du fået udbetalt mere end 481 timers dagpenge, skal du til samtale i dit jobcenter.
Fællessamtaler i jobcenteret
Når du efter de første 3 måneder skal til den første jobsamtale i dit jobcenter, har du mulighed for at bede a-kassen om at deltage digitalt i samtalen, for at hjælpe med en god overgang fra os til jobcenteret.
Ved 16 måneders ledighed kan a-kassen også deltage digitalt.
Det er frivilligt for dig, om a-kassen skal deltage. Er der ikke et behov for, at a-kassen skal deltage i fællessamtalen, fx hvis du allerede fra dine samtaler med a-kassen er afklaret omkring dine muligheder, kan du altid fravælge a-kassens deltagelse i fællessamtalen.
Mødepligt til samtaler
Du skal altid huske at deltage i de samtaler, du bliver kaldt til – både i a-kassen, dit jobcenter eller hos anden aktør. Anden aktør er typisk et privat firma, der overtager jobcenterets rolle med at hjælpe dig i job.
Hvis du ikke deltager, kan du ikke få dagpenge fra udeblivelsen og indtil du kontrakter dem, der har indkaldt dig.
Se mere under emnet ”Husk at melde afbud til samtaler – hvis du er forhindret”.
Bevilling af tilbud
Det er jobcenteret, der har ansvaret for at bevilge tilbud til virksomhedspraktik, løntilskud, uddannelse og kurser. Tilbuddene skal være rettet mod job.
I de første 3 måneder, hvor a-kassen har ansvaret for kontakten, kan vi bede jobcentret om, at de iværksætter et tilbud, hvis vi sammen med dig vurderer, at det vil være gavnligt.
Jobformidling
Opgaven med jobformidling af ledige ligger i hele ledighedsperioden i jobcenteret, og i de første 3 måneder også i a-kassen.
Når du er ledig og er på dagpenge, skal du møde op til en række samtaler med først a-kassen og senere dit jobcenter eller anden aktør.
Inden du har været ledig i 2 uger, skal du til den første samtale med a-kassen, og inden for de første 3 måneder skal du til endnu to samtaler.
Herefter skal du i de næste 3 måneder til jobsamtaler med dit jobcenter.
Er du begyndt på din dagpengeperiode inden den 1. januar 2024, gælder der særlige overgangsregler for dit samtaleforløb.
Læs mere om samtaler med a-kassen og dit jobcenter under emnet "Samtaler med a-kassen og dit jobcenter" ovenfor.
Når du er ledig, har du pligt til at møde op til samtalerne
Det er vigtigt, at du møder op til en samtale, du er indkaldt til, eller husker at melde afbud i tide.
Hvis du skulle blive forhindret i at deltage, skal du inden samtaletidspunktet ringe og melde afbud til det sted, hvor du skal til samtale. Ellers har det desværre konsekvenser for dine dagpenge.
Hvis du udebliver fra en samtale, kan du ikke få dagpenge fra den dag, samtalen skulle holdes og frem til det tidspunkt, hvor du igen kontakter den, du var indkaldt til samtale hos – dvs. enten a-kassen, dit jobcenter eller anden aktør (anden aktør er typisk et privat firma, der overtager jobcenterets rolle med at hjælpe dig i job).
Der er forskellige deadlines og regler alt efter årsagen til, at du er forhindret i at deltage.
Hvis du er startet arbejde
Er du indkaldt til et møde, men er startet arbejde, skal du afmelde dig som ledig på jobnet.dk. Får du ikke afmeldt dig, bliver du nødt til at møde op til samtalen. Ellers kan det påvirke din ret til dagpenge på et senere tidspunkt.
Hvis du er syg
Hvis du er forhindret i at deltage, fordi du er syg, skal du inden mødet melde dig syg på jobnet.dk. På den måde får a-kassen også besked.
Hvis du først gør det efter mødet, bliver du desværre registrerer som udeblevet og miste dagpenge – som minimum for samtaledagen.
Hvis du skal holde ferie
Planlægger du at holde ferie, skal du melde det til på jobnet.dk senest 14 dage før din første feriedag.
Er du indkaldt til en samtale i a-kassen eller jobcenteret på det tidspunkt, hvor du planlægger at holde ferie, skal du som udgangspunkt deltage i samtalen. Vi anbefaler, at du kontakter dit jobcenter omkring registrering af din ferie.
Hvis du skal arbejde eller til jobsamtale
Skal du på arbejde eller til ansættelsessamtale på mødetidspunktet, skal du inden da kontakte den, du var indkaldt til samtale hos.
Hvis du har barn syg
Bliver du forhindret i at deltage i mødet, fordi du har barn syg, skal du også huske at melde afbud inden.
Du skal være opmærksom på, at du ikke har mulighed for at få dagpenge på samtaledagen, hvis du har barn syg. Det skyldes, at man som dagpengemodtager desværre ikke har ret til barnets 1. sygedag.
Vi har samlet de vigtigste ting, du skal huske, i to små videoer
Ledig – hvad nu?
At være aktiv jobsøgende
Emner
Når du er ledig, skal du have dit CV på jobnet.dk. Det skal du, for at karrierekonsulenterne på dit jobcenter kan finde dig i deres systemer, når de sidder med en arbejdsgiver, der søger nye medarbejdere.
Der er krav til indholdet af dit CV på Jobnet.dk:
- Du skal angive minimum to jobønsker.
- Dine jobønsker skal være realistiske og så vidt muligt hænge tæt sammen med din erfaring og uddannelsesmæssige baggrund.
- Du skal angive klare kontaktoplysninger (minimum dit fornavn, postnr., e-mail og telefonnummer), så det er nemt for arbejdsgivere at få kontakt med dig.
For at kunne modtage dagpenge skal dit CV være tilgængeligt på jobnet.dk. Formålet med at have dit CV på jobnet.dk er, at du her kan præsentere dig selv og dine kompetencer for et meget stort antal arbejdsgivere, som kan være interesserede i at ansætte netop dig.
Så hurtigt som muligt – og senest 2 uger efter du har tilmeldt dig som ledig i jobcentret – skal du have oprettet dit CV i CV-banken på jobnet.dk.
Dit CV skal indeholde relevante oplysninger om dine kvalifikationer, kompetencer, erfaringer, uddannelse og beskæftigelsesmål.
For at du kan få dagpenge fra a-kassen, er det en betingelse, at dit CV er tilgængeligt på jobnet.dk.
Derfor er det vigtigt, at du straks efter, at du er blevet ledig, får oprettet dit CV på jobnet.dk. Det skal ligge klar senest 14 dage efter din første ledighedsdag.
Du skal også huske løbende at ajourføre dit CV. Det kan ske, når du eksempelvis har opnået nye kompetencer, været på kursus eller lignende.
Har du ikke selv adgang til internettet, kan vi anbefale dig at benytte de PC'ere, der er opstillet på det lokale jobcenter. Her kan du også få assistance og yderligere informationer om CV-banken.
Du kan også gå på biblioteket og låne en af deres PC'ere.
Når du er ledig og på dagpenge, skal du altid registrere de job, du søger på "Min side" på jobnet.dk. Du skal ligeledes registrere uopfordrede ansøgninger samt jobsøgning ved personlig henvendelse til en virksomhed.
Du skal joblogge løbende og som udgangspunkt hver uge. Du skal ligeledes registrere uopfordrede ansøgninger og jobsøgning ved personlig henvendelse til en virksomhed.
Hver måned skal du også uploade mindst en jobansøgning og CV i jobloggen. På den måde kan både a-kassen og jobcentret følge med i din jobsøgning.
Det er vigtigt, at du registrerer alle dine jobsøgninger, da a-kassen bruger oplysningerne til løbende at vurdere din rådighed. A-kassen bruger dem ligeledes til at kunne give dig relevant sparring på din jobsøgning.
Hvis du ikke er tilstrækkelig jobsøgende eller ikke husker at registrere din jobsøgning på jobloggen, kan det få konsekvenser for din ret til dagpenge.
Sådan opretter du en joblog
Log ind på "Min side" på jobnet.dk. Du finder jobloggen i venstremenuen under "Min jobsøgning", hvor du klikker på "Min Joblog".
Her finder du et skema, hvori du blandt andet skal oplyse, hvor du har søgt job, arbejdspladsens adresse, og om det er uopfordret eller opfordret. Slutteligt har du mulighed for at uploade din ansøgning og CV.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.