-
Du er blevet bortvist
Hvis du bliver bortvist fra din arbejdsplads, vil både ansættelsesforholdet og lønnen ophøre øjeblikkeligt. Det sker uden varsel og med øjeblikkelig virkning, og din bortvisning kan få konsekvenser for din ret til dagpenge.
Her kan du læse meget mere om, hvad du skal gøre i tilfælde af, at du bliver bortvist fra din arbejdsplads.
Du er blevet bortvist
Emner
Hvis du bliver bortvist, skal du altid sørge for at få bortvisningen på skrift. På den måde undgår du misforståelser med din arbejdsgiver på et senere tidspunkt.
Modtag den allerhelst på skrift, inden du forlader arbejdspladsen. På den måde har du noget håndgribeligt at arbejde ud fra, hvis det bliver nødvendigt.
Mød op, hvis du er i tvivl
Er du i tvivl om, hvorvidt du er bortvist, skal du møde på arbejde som normalt. Hvis du ikke møder på arbejde, og det viser sig, at du ikke er bortvist, misligholder du din ansættelse og risikerer en bortvisning.
Husk, at du aldrig må skrive under på, at du er enig med bortvisningen, før du har talt med en jurist. I stedet for skal du nøjes med at kvittere for, at du har modtaget bortvisningen – men heller ikke andet.
Først når du har talt med en jurist, og først når I har fået styr på alle detaljerne, kan du skrive under på, at du er enig i bortvisningen.
Føler du dig presset til at skrive under?
Hvis du oplever at blive presset af din arbejdsgiver til at underskrive bortvisningen, skal du bevare roen og kontakte din fagforening med det samme.
Det er under alle omstændigheder vigtigt, at du straks tager fat i juridisk afdeling, da det er vigtigt at reagere meget hurtigt over for din arbejdsgiver.
Du kan kun blive bortvist, hvis du groft har misligholdt dit ansættelsesforhold. Dette er tilfældet ved eksempelvis tyveri, vold, udeblivelse, illoyalitet eller tilsidesættelse af arbejdsopgaver.
Har du lavet mindre fejl på dit arbejde, risikerer du at få en advarsel eller blive opsagt – det kan du ikke blive bortvist for. Derfor er det vigtigt, at du altid får en konkret beskrivelse at grundlaget til din bortvisning.
Hvis du er uenig i bortvisningen, skal du protestere over for din arbejdsgiver og kontakte fagforeningen. Protesten skal overleveres skriftligt til din arbejdsgiver af hensyn til senere bevisførelse. Protesten skal afgives så hurtigt som muligt.
Derudover skal du huske samtidigt melde dig ledig på dit nærmeste jobcenter.
Er din bortvisning uberettiget, kontakter vi straks din arbejdsgiver og kræver erstatning svarende til den løn, som du har til gode samt løn i dit manglende opsigelsesvarsel.
Hvis du er enig med din arbejdsgiver om bortvisningen, skal du tilmelde dig som ledig på dit nærmeste jobcenter, så du kan modtage dagpenge, hvis du i øvrigt opfylder kravene for at modtage disse.
Det er en god idé at kontakte a-kassen Frie, der kan rådgive dig om karantænereglerne. Som udgangspunkt har du nemlig 3 ugers karantæne, hvor du ikke modtager dagpenge, hvis du bliver berettiget bortvist fra din arbejdsplads.
Du kan kun afvikle karantænen i a-kassen, når du er tilmeldt som ledig hos både jobcentret og a-kassen, så sørg for at få det gjort hurtigst muligt.
Det er altid alvorligt at blive bortvist, uanset hvad bortvisningen skyldes.
Bliver du bortvist fra din arbejdsplads, har du ikke krav på løn, og arbejdsgiveren må tilbageholde din sidste løn og andre beløb til at dække eventuelle erstatningskrav.
Hvis din arbejdsgiver kan dokumentere tab ud over beløb, som er dækket af din tilbageholdte løn, risikerer du at møde yderligere erstatningskrav, som du skal betale.
Feriepenge kan kun tilbageholdes, hvis du samtidigt med bortvisningen er politianmeldt.
Det er en god idé at kontakte A-kassen Frie, der kan rådgive dig om karantænereglerne. Som udgangspunkt har du nemlig 3 ugers karantæne, hvor du ikke modtager dagpenge, hvis du bliver berettiget bortvist fra din arbejdsplads.
Du kan kun afvikle karantænen i a-kassen, når du er tilmeldt som ledig hos både jobcentret og a-kassen, så sørg for at få det gjort hurtigst muligt.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.