-
Konkurrence- og kundeklausuler
En virksomhed har mulighed for at gøre brug af konkurrence- og kundeklausuler for at værne sig mod konkurrencehandlinger fra tidligere medarbejdere.
Du kan her læse meget mere om konkurrence- og kundeklausuler, så du kan få et overblik over, hvad det betyder at være omfattet af disse.Konkurrence- og kundeklausuler
Emner
Hvis du er omfattet af ansættelsesklausuler, skal du være opmærksom på, at disse altid gælder. Dermed er det ligegyldigt, om du selv vælger at opsige din stilling, eller om du bliver opsagt af din arbejdsgiver.
Konkurrenceklausul
Din arbejdsgiver har mulighed for at lave en aftale med dig om, at du ikke må arbejde i en virksomhed, der er i konkurrence med din gamle arbejdsgiver.
Er du omfattet af en konkurrenceklausul, har du derfor ikke lov til at arbejde for en konkurrerende arbejdsgiver inden for en given periode. Denne klausul kan ligeledes forhindre dig i at starte selvstændig konkurrerende virksomhed.
Følgende betingelser skal være opfyldt:
- Du skal have været ansat i en uafbrudt periode på mindst 6 måneder.
- Du skal have en særlig betroet stilling, eller indgå en aftale om udnyttelsesretten til en opfindelse, du har gjort. Du kan have en særlig betroet stilling, hvis du gennem dit arbejde har indsigt i virksomhedens følsomme forhold såsom økonomi, prissætning og strategier.
- Klausulen skal være aftalt skriftligt, og du skal oplyses om, hvilke forhold, der gør en konkurrenceklausul nødvendig.
- Du skal have kompensation for at være underlagt klausulen.
- Du må højst være underlagt konkurrenceklausulen i 12 måneder fra fratrædelsestidspunktet.
Kundeklausul
Er du omfattet af en kundeklausul, må du ikke arbejde hos din tidligere arbejdsgivers kunder i en vis periode, efter du er fratrådt din stilling.
Bemærk, at det er ligegyldigt, om det er dig eller din arbejdsgiver, der afslutter samarbejdet.
Du har dog mulighed for at blive ansat i en konkurrerende virksomhed, hvis ikke den ejes eller betjenes af din tidligere arbejdsgivers kunder.
Følgende betingelser skal være opfyldt:
- Du skal have været ansat i en uafbrudt periode på mindst 6 måneder.
- Klausulen kan kun gælde kunder, som din tidligere arbejdsgiver har haft erhvervsmæssig kontakt med inden for de sidste 12 måneder, før du siger op eller bliver sagt op.
- Ved egen opsigelse eller ved afskedigelse skal din tidligere arbejdsgiver udlevere en liste over de kunder der er omfattet.
- Du skal have kompensation for at være underlagt klausulen.
- Du må højst være underlagt kundeklausulen i 12 måneder fra fratrædelsestidspunktet.
- Klausulen skal være aftalt skriftligt.
En kundeklausul er mindre indgribende end en konkurrenceklausul, fordi den ikke generelt forhindrer dig i at udøve konkurrerende virksomhed. Den forbyder dig blot at tage arbejde hos bestemte kundegrupper inden for en given periode.
Det betyder, at så længe du er bevidst om, hvem du kommer til at arbejde med, så må du godt udøve konkurrerende virksomhed.
Kombineret ansættelsesklausul
Du kan også være underlagt en kombineret ansættelsesklausul. Det betyder, at du både er underlagt en konkurrenceklausul og en kundeklausul i samme tidsrum. Du må dog højst være underlagt klausulen i 6 måneder fra fratrædelsestidspunktet, og betingelser for både konkurrenceklausuler og kundeklausuler skal være overholdt, før at klausulen gælder for dig.
Det betyder, at du ikke har lov til at arbejde med konkurrerende virksomhed, eller med din tidligere arbejdsgivers kunder i en periode på maksimum 6 måneder.
Kompensation
Hvis du er underlagt en klausul, vil du modtage kompensation i den periode, hvor du er omfattet af en kundeklausul eller konkurrenceklausul.
Din kompensation er afhængig af, hvor længe klausulerne gælder. Jo længere tid, desto højere kompensation vil du også få udbetalt.
Herudover afhænger størrelsen af din kompensation også af, om du finder andet passende arbejde i perioden. Kompensationen beregnes på baggrund af din fast påregnelige løn pr. måned på fratrædelsestidspunktet.
Er du omfattet af en ansættelsesklausul, og modtager du kompensation, har du stadig pligt til at finde andet passende arbejde i den periode.
Gør du ikke det, så overholder du ikke din pligt til tabsbegrænsning, og din ret til kompensation bortfalder.
Klausul med løbetid op til 6 måneder
Hvis klausulen har en løbetid op til 6 måneder, skal kompensationen mindst udgøre 40 % af din løn.
Får du nyt passende arbejde i klausulperioden, skal kompensationen udgøre mindst 16 % af lønnen fra og med den 3. til og med den 6. måned efter fratrædelsen.
Du vil modtage kompensationen for de første 2 måneder ved fratrædelsen som et engangsbeløb, uanset om du får andet passende arbejde. Engangsbeløbet skal udgøre mindst 40 pct. af lønnen.
Klausul med løbetid op til 12 måneder
Har din klausul en løbetid op til 12 måneder, skal kompensationen udgøre mindst 60 % af din løn. Hvis du får nyt passende arbejde, udgør kompensationen mindst 24 % af lønnen fra og med den 3. til og med den 12. måned efter fratrædelsen.
Ved fratrædelsen modtager du kompensationen for de første 2 måneder som et engangsbeløb, uanset om du får andet passende arbejde. Engangsbeløbet skal udgøre mindst 60 % af lønnen.
Kombineret kunde- og konkurrenceklausul
Er der aftalt en kombineret kunde- og konkurrenceklausul, er din kompensation mindst 60 % af din løn, også selvom klausulens løbetid kun er 6 måneder.
Hvis du får nyt passende arbejde, udgør kompensationen mindst 24 % af lønnen pr. måned på fratrædelsestidspunktet fra og med den 3. til og med den 6. måned efter fratrædelsen.
Når du så fratræder din stilling, vil du modtage kompensation for de første 2 måneder som et engangsbeløb. Dette er uanset om du får andet passende arbejde eller ej. Dette engangsbeløb skal udgøre mindst 60 % af din løn.
Bortfald af kompensation
Hvis du bliver opsagt fra din stilling, eller hvis du selv opsiger den, og samtidig er underlagt en ansættelsesklausul, skal du aktivt prøve at finde andet passende arbejde for at opfylde din tabsbegrænsningspligt.
Hvis du ikke er jobsøgende i perioden, hvor du er omfattet af klausulen, så bortfalder retten til at modtage din kompensation.
Dette gælder dog ikke for engangsbeløbet, der udbetales på fratrædelsestidspunktet.
Opsigelse af klausulen
Din arbejdsgiver har mulighed for at opsige en konkurrenceklausul, en kundeklausul eller en kombineret ansættelsesklausul med 1 måneds varsel til udløbet af en måned.
Ved opsigelse af klausulen har du krav på engangsbeløbet nævnt ovenfor, hvis du har været ansat mere end 3 måneder, fratrædelsen sker inden 6 måneder efter at arbejdsgiveren har opsagt klausulen, og fratrædelsen skyldes forhold, hvor din arbejdsgiver kunne have gjort brug af klausulen.
Opsigelse og misligholdelse af ansættelsesforholdet
I nogle tilfælde vil din konkurrenceklausul eller konkurrenceklausuldelen af en kombineret klausul, hvis du er omfattet af en sådanne, ikke være gyldig ved din fratrædelse.
Det kan skyldes, hvis du opsiger din stilling på grund af, at arbejdsgiveren ikke har opfyldt sine forpligtelser, hvilket typisk drejer sig om, at du ikke har fået din løn udbetalt. Det gælder også, hvis du bliver opsagt, og du ikke har givet rimelig anledning hertil eksempelvis i forbindelse med en omstrukturering.
Du vil i disse tilfælde stadig være berettiget til at modtage engangsbeløbet, som du vil få udbetalt, når du fratræder din stilling.
Bliver du berettiget bortvist, er din konkurrenceklausul, kundeklausul eller kombineret ansættelsesklausul stadig gældende, men din ret til at modtage kompensation fra din arbejdsgiver bortfalder.
Få hjælp om reglerne for ansættelsesklausuler
Kontakt Frie på 63 13 85 50, hvis du har spørgsmål til reglerne for ansættelsesklausuler, eller hvis du vil høre mere om, hvad du skal gøre, hvis du bliver opsagt fra dit arbejde og samtidigt er omfattet af en eller flere klausuler.
Har du indgået en aftale med din arbejdsgiver om en konkurrence- eller kundeklausul før 1. januar 2016, er du omfattet af de tidligere bestemmelser i funktionærloven.
Disse klausuler gælder for funktionærer eller ansatte efter funktionærloven. Klausulerne gælder som udgangspunkt, når du selv siger op, og i tilfælde af at du bliver opsagt fra din arbejdsgiver.
De væsentligste forskelle på kunde- og konkurrenceklausuler, som er indgået efter den tidligere lovgivning og så de nye kunde- og konkurrenceklausuler, relaterer sig til, hvem der kan omfattes af klausulerne, klausulens løbetid efter fratrædelse og kompensationens størrelse.
Kundeklausul efter funktionærloven
Hvis du er omfattet af en kundeklausul, og aftalen er indgået før 1. januar 2016, må du i en afgrænset periode, efter du er fratrådt din stilling, ikke have nogen form for erhvervsmæssig forbindelse med din tidligere arbejdsgivers kunder.
Denne klausul gælder dog kun kunder, som din tidligere arbejdsgiver har haft erhvervsmæssig kontakt med inden for de seneste 18 måneder, før du selv siger op, eller fra du bliver opsagt fra din stilling af din arbejdsgiver.
Så hvis det er en kunde, din arbejdsgiver har arbejdet med for eksempelvis 20 måneder siden, må du gerne have erhvervsmæssig forbindelse med denne, efter du har fratrådt din stilling.
Desuden gælder denne klausul som udgangspunkt kun kunder, du selv har arbejdet med. Hvis klausulen også skal gælde andre kunder, skal din tidligere arbejdsgiver give dig en komplet liste over dem inden opsigelsen, således du er oplyst om, hvilke virksomheder og kunder, du ikke må have nogen erhvervsmæssig forbindelse til.
Du må altså gerne tage ansættelse i en konkurrerende virksomhed, så længe du ikke kommer til at arbejde med kunder, du før har arbejdet med, eller med kunder, som din tidligere arbejdsgiver har oplyst dig om.
Konkurrenceklausul efter funktionærloven
Er du omfattet af en konkurrenceklausul, betyder det, at du inden for en aftalt periode er forhindret i at arbejde i en virksomhed, der er i konkurrence med din tidligere arbejdsgiver.
Klausulen kan derudover også forhindre dig i at starte selvstændig konkurrerende virksomhed, indenfor en bestemt angivet periode. Hvis dette er tilfældet, vil det fremgå af konkurrenceklausulen i din ansættelseskontrakt.
Betingelser
Er du omfattet af enten en kundeklausul eller en konkurrenceklausul, er der ingen begrænsning på, hvor længe disse kan være gældende efter din fratrædelse. Det er op til din arbejdsgiver.
Hvis du er omfattet af klausuler, skal der være indgået en skriftlig aftale herom inklusive varigheden heraf. Du skal derudover også have en kompensation, for at være underlagt klausulen i den aftalte periode.
Det er dog ikke alle ansatte i en virksomhed, der kan blive underlagt disse klausuler. Du skal du have en særlig betroet stilling i virksomheden, for at du kan blive omfattet af en klausul. Du kan eksempelvis have en særlig betroet stilling, hvis du gennem dit arbejde har indsigt i virksomhedens følsomme forhold såsom økonomi, prissætning og strategier.
Kompensation
Er du omfattet af en klausul på din arbejdsplads, og vælger du at opsige din stilling, eller bliver du opsagt af din arbejdsgiver, har du ret til at modtage en kompensation.
Kompensationen for en kundeklausul eller konkurrenceklausul skal være mindst 50 % af din løn på fratrædelsestidspunktet.
Hvis du både er underlagt en konkurrenceklausul og en kundeklausul, har du kun krav på 1 x 50 % af din løn i kompensation – altså ikke dobbelt kompensation.
Du har tabsbegrænsningspligt i perioden. Det betyder, at du aktivt skal søge andet passende arbejde, når du modtager kompensationen.
Opnår du et nyt passende arbejde, så kan din tidligere arbejdsgiver foretage modregning i din løn i det nye arbejde.
Bod og erstatning
Hvis du ikke overholder en konkurrenceklausul eller kundeklausul, du har indgået, kan der ske følgende:
- Du skal betale en evt. konventionalbod
I din kontrakt kan der være aftalt en bod, du skal betale. Som medlem af fagforeningen bør du få vores jurister til at vurdere, om bodens størrelse er rimelig. Betaler du ikke, kan din arbejdsgiver anlægge en retssag mod dig. - Din arbejdsgiver kan kræve erstatning
Din tidligere arbejdsgiver kan kræve erstatning efter de almindelige erstatningsregler. - Du kan få et fogedforbud
Din tidligere arbejdsgiver kan altid anlægge en sag ved fogedretten for at få nedlagt fogedforbud mod dig. Det betyder, at du øjeblikkeligt skal fratræde dit nye job hos en konkurrent eller kunde. Hvis du ikke overholder et fogedforbud, kan du straffes med bøde eller hæfte.
Få hjælp om reglerne for ansættelsesklausuler
Kontakt Frie på 63 13 85 50, hvis du har spørgsmål til reglerne for ansættelsesklausuler aftalt før 1. januar 2016.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.