-
Konkurs
Går din arbejdsgiver konkurs, kan det have stor betydning for dit arbejde og din løn.
På denne side har du mulighed for at få et overblik over dine rettigheder i forhold til eksempelvis løn og ansættelsesforhold, hvis din arbejdsgivers virksomhed går konkurs.Du kan ligeledes læse mere om dine muligheder for at søge om medlemslån.
Konkurs
Emner
Hvis den virksomhed, du arbejder hos, går konkurs, har den af skifteretten udpegede kurator, som er advokat, to uger til at beslutte, om du skal opsiges og om muligt fritstilles.
Mens du venter på afgørelsen fra kuratoren, bør du ikke arbejde for konkursboet, medmindre kuratoren/konkursboet stiller sikkerhed for din løn, enten ved en bankgaranti eller ved at udbetale din løn forud. Dit arbejde udført for konkursboet kan nemlig ikke dækkes af Lønmodtagernes Garantifond.
Hvis du intet hører fra kuratoren i løbet af de to uger, har du ret til at ophæve ansættelsesforholdet. Det kan du eventuelt meddele kuratoren allerede efter konkursen.
Når de to uger er gået, skal du gøre kuratoren opmærksom på, at du ophæver ansættelsesforholdet.
Vælger du at arbejde for konkursboet, kan du ophæve ansættelsesforholdet, hvis du ikke modtager din løn, eller hvis kuratoren ikke har stillet den fornødne sikkerhed rettidigt.
Du har mulighed for at få udbetalt løn svarende til dit opsigelsesvarsel af Lønmodtagernes Garantifond.
Lønmodtagernes Garantifond dækker også indbetalinger til pension, feriegodtgørelse, ferietillæg, fritvalgskonto, helligdagsbetaling, fri bil og fri telefon osv.
Bemærk dog, at du maksimalt kan få udbetalt 160.000 kroner efter skat plus eventuel feriegodtgørelse.
Du kan ansøge om at få din løn udbetalt via Lønmodtagernes Garantifonds hjemmeside. Sagsbehandlingstiden er cirka 7 uger.
I ansøgningen skal du huske at vedlægge dokumentation for dit krav i form af:
- Ansættelsesaftale
- Lønsedler
- Opsigelse
- Fritstilling
- Pensionsaftale
- Stillingsbeskrivelse.
Du skal være opmærksom på, at Lønmodtagernes Garantifond kan nægte at udbetale løn til dig, hvis du er ansat i en virksomhed, der er ejet af din nærtstående familie. Ægtefælle, samlever, forældre, børn, svigerforældre, svigerbørn og børnebørn anses i denne sammenhæng for at være nærtstående.
Har du nogle spørgsmål til anmeldelsen, eller har du brug for hjælp til at udfylde den, så kontakt Fries juridiske afdeling på 63 13 85 50. Så kan vi hjælpe dig med at komme i gang med processen.
Er din arbejdsgiver ikke i stand til at udbetale din løn, har denne mulighed for at anmode skifteretten om at komme under rekonstruktion.
Formålet med at komme under rekonstruktion er at undersøge, om virksomheden kan overleve, så en konkurs kan undgås. I tilfælde af rekonstruktion udvælger skifteretten en advokat. Denne advokat skal efterfølgende godkende alle beslutninger, som din arbejdsgiver træffer.
En rekonstruktionsbehandling kan maksimalt vare et år. Er virksomheden fortsat insolvent ved rekonstruktionsbehandlingens ophør, indledes automatisk konkursbehandling.
Under rekonstruktion har du som ansat stadig krav på at få din løn udbetalt som normalt. Din arbejdsgiver har derfor mulighed for at låne pengene til din løn af Lønmodtagernes Garantifond.
Vær dog opmærksom på, at dækningen fra Lønmodtagernes Garantifond er begrænset. Din arbejdsgiver kan under rekonstruktionsbehandlingen højst modtage netto 80.000 kroner pr. lønmodtager og maksimalt for en samlet periode på 3 måneder.
Så længe en begæring om rekonstruktion af din arbejdsplads er under behandling, og så længe en rekonstruktionssag verserer, kan virksomheden ikke erklæres konkurs.
I tilfælde af konkurs – og i den tid det tager Lønmodtagernes Garantifond at behandle din sag – har du som medlem af Fries fagforening til 139 kr. mulighed for at få et medlemslån svarende til nettolønudbetalingen for en måned på maksimalt 20.000 kr.
Kontakt juridisk afdeling på 63 13 85 50, hvis du får brug for et medlemslån i tilfælde af konkurs.
Dagpengelån
Er du medlem af A-kassen Frie, kan du søge om dagpengelån svarende til den dagpengesats, du ville være berettiget til, hvis du ikke var berettiget til løn fra en arbejdsgiver.
For at være berettiget til lånet, skal du derudover opfylde betingelserne for at få dagpenge og være tilmeldt jobcentret.
Kontakt a-kassen på 63 13 85 50 for at høre mere.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.