-
Loyalitetspligt
Med loyalitetspligten er du som medarbejder forpligtet til at opføre dig loyalt over for den virksomhed, du er ansat hos. Det betyder blandt andet, at du har forbud mod at skade din arbejdsgivers virksomhed.
Hvad det betyder for dig at være omfattet af loyalitetspligten, kan du læse mere om her.
Loyalitetspligt
Emner
I det øjeblik du bliver ansat i en virksomhed, er du underlagt loyalitetspligt. Du kan altså ikke komme uden om at være omfattet af denne.
Denne loyalitetsforpligtelse gælder i hele ansættelsesforholdet, og derfor også i forbindelse med en eventuel fritstilling. Loyalitetsforpligtelsen betyder bl.a., at du ikke må arbejde for en konkurrent, udtale dig negativt om din arbejdsgiver m.m.
Det betyder, at du ikke må skade din arbejdsgivers virksomhed ved eksempelvis at starte konkurrerende virksomhed. Du må heller ikke udnytte en særlig viden, som du har fået gennem dit arbejde i virksomheden.
Hvis du handler i modstrid med din loyalitetspligt, risikerer du bortvisning.
Loyalitetspligten omfatter også forholdet til din chef. Hvis du er utilfreds med din chef, har du pligt til at rette kritikken direkte mod ham eller hende. Du må altså ikke gå udenom din chef på en måde, der skader det fortsatte samarbejde.
Når du er under loyalitetspligt, må du selvsagt heller ikke dele erhvervshemmeligheder, som du har opnået gennem din ansættelse i en virksomhed.
Det kan dog være svært at fastlægge, hvad der rent faktisk er en erhvervshemmelighed. Men hovedreglen er, at der skal være tale om viden, der er speciel for den pågældende virksomhed, ikke er offentligt tilgængelig og som har økonomisk betydning for virksomhedens konkurrenceevne.
Der vil næsten altid være tale om erhvervshemmeligheder, hvis oplysningerne om virksomheden handler om:
- Leverandør- og kundeforhold
- Produktionsmetoder
- Nye produkter
- Reklamefremstød
- Pris- og rabatpolitikker eller andre regnskabsmæssige forhold.
Forbuddet gælder både, mens du er ansat, og op til 3 år efter ansættelsesforholdet er stoppet.
Bruger du AI i forbindelse med dig arbejde, skal du også være opmærksom på, hvad du deler. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Få hjælp om reglerne for loyalitetspligt
Kontakt Frie på 63 13 85 50, hvis du har spørgsmål til reglerne for loyalitetspligt.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.