-
De gamle barselsregler
Hvis dit barn er født før den 2. august 2022, hvor de nye barselsregler trådte i kraft, kan du her læse om fordeling af barslen og dine muligheder for udskydelse/forlængelse af orlov.
De gamle barselsregler
Emner
Efter de gamle barselsregler har du som mor ret til 4 ugers graviditetsorlov inden din terminsdato. Terminsdatoen tælles med i opgørelsen af graviditetsorloven. Efter fødslen har du ret til efterfølgende 14 ugers barselsorlov, hvoraf de første 2 uger var tvungen orlov.
Terminsdatoen, som din orlov er bestemt efter, ligger fast, uanset om du skulle føde før eller efter denne dato.
Det betyder, at hvis du skulle føde før termin, vil din barselsorlov starte tidligere end planlagt. Du vil således lide et "tab" i form af en kortere graviditetsorlov. Føder du derimod efter terminen, vil graviditetsorloven blive forlænget, og arbejdsgiveren vil lide det økonomiske tab for den forlængede graviditetsorlov.
Som far har du efter de gamle barselsregler ret til at holde fædreorlov i 2 uger efter fødslen. Hvis du ønsker det, har du mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at orloven ikke nødvendigvis afholdes lige efter fødslen men senere. I kan også aftale, at fædreorloven ikke skal holdes sammenhængende.
Bemærk dog, at orloven skal holdes, inden dit barn bliver 14 uger.
Som mor og far har I samlet ret til 32 ugers forældreorlov, som I frit kan fordele imellem jer.
Afholdelse af forældreorlov kan påbegyndes 14 uger efter fødslen.
Ønsker du at holde forældreorlov, skal du senest 8 uger efter fødslen give din arbejdsgiver besked herom, og du skal samtidig også oplyse, om du ønsker at udskyde dele af den.
Ønsker du ikke at holde forældreorlov, skal du også oplyse din arbejdsgiver om det senest 8 uger efter fødslen.
Vælger du at udskyde dele af din forældreorlov, skal du være opmærksom på, at den skal afholdes i en sammenhængende periode, og den skal være afholdt, inden barnet fylder 9 år.
Derudover skal du være opmærksom på, at det kun er den ene af forældrene, der kan gøre brug af retten til at udskyde orlov. Dennes arbejdsgiver skal have besked senest 16 uger før, du vil holde den udskudte orlov.
Ønsker du af udskyde flere eller færre uger af forældreorloven, har du mulighed for dette efter aftale med din arbejdsgiver. Du kan eksempelvis aftale at udskyde op til 32 uger af forældreorloven. Du kan også aftale at udskyde mindre end 8 uger.
Indgår I en sådan aftale, skal I samtidig huske at aftale, med hvilket varsel du skal give besked om, at du vil holde orloven.
Skifter du arbejde, inden du har afholdt din forskudte forældreorlov, gælder denne aftale kun, hvis din nye arbejdsgiver accepterer den. Kan du ikke indgå en aftale med din nye arbejdsgiver, skal du være opmærksom på, at du mister den resterende del af din barsel.
Hvis du er i arbejde eller selvstændig erhvervsdrivende, kan du forlænge forældreorloven med 14 uger, så I har 46 ugers forældreorlov i alt.
Den forlængede orlov kan afholdes af en af forældrene, eller den kan deles mellem jer, alt efter hvad der passer jer og jeres behov bedst.
Det er dog en betingelse, at den forlængede orlov skal holdes uden afbrydelse. I skal derfor afholde den i forlængelse af hinanden, hvis I vælger at dele den. Du kan ikke samtidig udskyde en del af orloven.
Forlængelse af forældreorloven er en ret til fravær fra din arbejdsplads, men det er ikke en ret til barselsdagpenge. Du skal derfor bede Udbetaling Danmark om at fordele dine barselsdagpenge for 32 uger forholdsmæssigt over hele perioden eller alternativt vælge ikke at modtage barselsdagpenge, hvis du vælger at forlænge din barsel.
Du kan også aftale en delvis genoptagelse af dit arbejde, og på den måde kan du udvide den periode, du afholder barselsorlov.
Se mere under punktet Tilbage på arbejde efter barsel eller orlov.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.