-
Arbejde og efterløn
Når du går på efterløn, behøver du ikke trække dig helt tilbage fra arbejdsmarkedet, hvis du endnu ikke er klar til det, eller hvis du ikke har behov for det.
Modtager du efterløn, har du nemlig mulighed for at supplere dine arbejdstimer op med efterløn.
På den måde kan du fortsat have lønarbejde og eksempelvis vælge at trække dig langsomt og gradvist tilbage fra arbejdsmarkedet.
Her kan du læse mere om dine muligheder og rettigheder i forhold til arbejde ved siden af efterløn.
Arbejde og efterløn
Emner
Derfor kan det godt betale sig for dig at arbejde ved siden af din efterløn.
Hvis du tjener under 277,76 kr. i timen, modregnes der for færre timer, end du faktisk arbejder.
Denne lempeligere modregning gælder dog kun for de første 43.628 kr., du tjener i kalenderåret 2024.
Denne aftale gælder, hvis du arbejder ved siden at din efterløn.
Er din timeløn lavere end 277,76 kr., har du ret til et lempet fradrag for de første 43.628 kr. før skat, som du tjener pr. hele kalenderår.
Hvis du har ret til lempet fradrag, bliver du ikke trukket i efterløn for alle de timer, du får løn for. Dermed får du udbetalt mere i efterløn, end du ellers ville have fået.
Det lempelige fradrag sker ved, at vi omregner din indtægt til timer ved at dividere din løn i perioden med omregningssatsen på 277,76 kr. Det fremkomne timetal er det, vi trækker fra i din efterløn.
Er din løn lavere end 126,98 kr., dividerer vi i stedet din løn med 126,98 kroner.
Eksempel
Har du fx fast 25 timer om ugen til en timeløn på 150 kr., har du en månedsløn på 16.250 kr. for 108,33 timer.
Idet din timeløn er under omregningssatsen på 277,76 kr., dividerer vi din månedsløn på 16.250 kr. med 277,76 kr. = 58,50 timer til fradrag i efterlønnen for denne måned, i stedet for de 108,33 timer, som du får løn for.
Hvis du har ukontrollabelt arbejde ved siden af dit arbejde, gælder andre regler. Ukontrollabelt arbejde er kendetegnet ved, at din arbejdsgiver ikke kan oplyse, hvor mange timer, du reelt set arbejder. Det gælder eksempelvis honorarbetalt arbejde og freelancearbejde.
Hvis din arbejdsgiver ikke har mulighed for at kontrollere din arbejdstid, kan du ikke få det lempede fradrag.
Så beregnes timefradraget i efterlønnen i stedet ved, at din lønindtægt før skat omregnes med omregningssatsen på 277,76 (2024).
Indtægten divideres med omregningssatsen.
Det er så de omregnede timer, som skal fratrækkes i dagpengene m.v. Ved undervisning skal der også ske fradrag for forberedelsestiden.
Eksempel
Har du tjent 5.000 kr., ser fradraget således ud:
5.000 : 277,76 = 18,00 timer, der fradrages i ydelsen fra a-kassen.
Er du derimod deltidsforsikret, kan du få suppleret op til 130 timer pr. måned, hvis du har max. 118 timer i den pågældende måned.
Du har altså mulighed for at få udbetalt supplerende efterløn fra A-kassen Frie, hvis du som fuldtidsforsikret efter fradrag for løntimer og andet har ret til efterløn for minimum 14,8 timer. Er du deltidsforsikret, kan du få udbetalt supplerende efterløn, hvis du har ret til minimum 12 timer i efterløn.
Dog gælder der en skrappere regel, hvis din timeløn er lavere end 277,76 kr., og du har ret til lempet fradrag.
Hvis det er situationen, har du ikke mulighed for at få efterløn, hvis du har flere end 128 løntimer på en måned som fuldtidsforsikret og 104 løntimer som deltidsforsikret.
Dette er dog forudsat af, at du først er gået på efterløn, efter 2-års reglen er opfyldt. Ellers kan du ikke optjene til den skattefri præmie.
Den skattefri præmie optjenes i portioner.
Du optjener en skattefri præmieportion ved at arbejde 481 løntimer uden offentlig støtte. Det vil sige at eksempelvis seniorjob og løntilskud ikke tæller med. En præmieportion er på 14.658 kr. for fuldtidsforsikrede, og for deltidsforsikrede er den på kr. 9.773 kr. (2024-beløb).
Du kan maksimalt optjene 12 præmieportioner.
Du har dog mulighed for at udføre frivilligt, ulønnet arbejde i sociale og humanitære organisationer, uden at det kommer til at medføre fradrag i dagpengene, hvis du har tilladelse til det.
Det betyder, at du altid skal oplyse A-kassen Frie, hvis du har frivilligt, ulønnet arbejde, mens du er på efterløn. Vi anbefaler derfor også, at du kontakter os, hvis du overvejer at udføre frivilligt, ulønnet arbejde.
Hvis du har et lønarbejde ved siden af din efterløn, medfører det altid fradrag i din efterløn.
Når du er på efterløn, har du ret til at have så meget lønarbejde ved siden af, som du har lyst til, men du skal være opmærksom på, at de timer du arbejder, altid skal fratrækkes i efterlønnen.
Fradraget sker time for time.
Ferie
Hvis du holder ferie med feriegodtgørelse eller løn, mens du er på efterløn, vil der blive modregnet i din efterløn. Det sker, selvom din ferie er optjent, inden du gik på efterløn.
Hvis du har feriegodtgørelse, der bliver udbetalt som et engangsbeløb inden for 3 måneder før overgangen til efterløn, eller mens du er på efterløn, vil dette også blive modregnet i din efterløn.
Hvis du derimod får udbetalt en feriegodtgørelse 4 måneder før overgangen til efterløn, vil det ikke blive modregnet i din efterløn.
Feriegodtgørelse og ferie med løn medfører fradrag dag for dag på det tidspunkt, du holder ferie. Der afrundes i dettetilfælde i hele eller halve feriedage.
Er du i et ansættelsesforhold, og vælger du at holde ferie, kan du få din feriegodtgørelse fra dage til timer og få efterløn med fradrag for de beregnede timer.
Hvis din feriegodtgørelse eller løn i ferieperioden er på et mindre beløb pr. dag end efterlønnen, kan du få udbetalt forskellen som efterløn.
Får du din sædvanlige løn under ferien, modregnes du i stedet for dine løntimer.
Andre indtægter
Der er også andre indtægter, som giver fradrag i efterlønnen. Det er fx:
- Løn, rådighedsløn mv. for en periode, hvor der ikke udføres arbejde, eller ydelser, der træder i stedet for.
- Skattepligtige indtægter fra borgerlige ombud og offentlige og private hverv, der ikke anses for arbejde.
- Indtægter fra genudsendelse, genopførelse og anden form for genanvendelse af bøger, fotografier, teaterstykker og film mv.
- Legater.
Fradraget sker som et timefradrag, efter at indtægten er omregnet til timer med den gældende omregningssats på 277,76 (2024).
Ingen fradrag
Der er dog en række indtægter, som ikke giver fradrag i efterlønnen. Det gælder fx:
- Licensafgifter, biblioteksafgifter, Koda/Gramex-afgifter og lignende.
- Erstatninger, herunder erstatning efter lov om forsikring mod følger af arbejdsskade.
- Indtægt ved salg af erhvervsvirksomhed eller fast ejendom.
- Forpagtningsafgift.
- Indtægt ved udlejning, der ikke kan betragtes som erhvervsmæssig, og overskud af egen bolig.
- Renter, aktieudbytter og lignende, arv, gaver, gevinster og underholdsbidrag.
- Invaliditetsydelse.
- Ægtefællepension.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.