-
Er efterlønsordningen noget for mig?
Hvis du har betalt til efterlønsordningen gennem dit arbejdsliv, har du mulighed for at gå på efterløn.
Ved at være med i efterlønsordningen kan du spare op til en fleksibel seniortilværelse, uanset om du ønsker at forlade arbejdsmarkedet lidt tidligere eller langsomt nedtrappe din arbejdstid.
Det er en frivillig ordning til dig, der er medlem af a-kassen, så hvorvidt du ønsker at betale til den eller ej, er helt op til dig.
Er efterlønsordningen noget for mig?
Emner
Ved at betale til efterlønsordningen har du mulighed for at forlade arbejdsmarkedet, før du når din folkepensionsalder.
Du kan også beslutte at nedtrappe din arbejdstid, så du eksempelvis arbejder på deltid frem til din pension. Du kan med andre ord gøre lige præcist det, der passer dig bedst, og du har altid mulighed for at ændre dit valg.
Efterlønsordningen er heller ikke bindende, hvilket vil sige, at du til enhver tid kan melde dig ud af den.
Du kan få op til 253.104 kr. om året (2025-tal), hvis du beslutter dig for at være en del af ordningen.
Hvis du, når den tid kommer, i stedet vælger at udskyde eller helt undlade at gå på efterløn, kan du optjene en skattefri præmie på op til 182.232 kr. om året (2025-tal), som vil blive udbetalt, når du når din pensionsalder.
Hvis du beslutter dig for at betale til efterlønsordningen, er der en række fordele som tilfalder dig:
- Mulighed for hel eller delvis efterløn i op til fem år inden din pensionsalder. Som efterlønner kan du som lønmodtager arbejde ubegrænset mod fradrag i efterlønnen.
- Mulighed for skattefri præmie ved at fortsætte med at arbejde og udskyde overgang til efterløn.
- Mulighed for et seniorjob i kommunen frem til du kan gå på efterløn, hvis du opbruger din dagpengeret tidligst fem år før din efterlønsalder.
- Du er sikret efterlønsret, hvis din dagpengeret ophører, efter du er fyldt 50 år, men tidligere end 5 år før din efterlønsalder.
- Du kan til enhver tid få dine efterlønsbidrag retur og overført til en pensionsordning, og hvis særlige betingelser er opfyldt kan du få dem udbetalt kontant.
Efterlønsordningen er frivillig. Det betyder, at du selv bestemmer, hvorvidt du vil betale til den eller ej.
Hvis du senere skulle fortryde din tilmelding til ordningen, vil du få dine indbetalinger retur.
Vil du være med i efterlønsordningen, skal du betale efterlønsbidrag i mindst 30 år, før at du kan gå på efterløn.
Du har mulighed for at vælge at starte indbetaling til efterlønsordningen, inden du bliver 30 år gammel. Vælger du at gøre det, har du nemlig senere mulighed for at holde en pause med indbetalingen af dit efterlønsbidrag.
Hvis du ønsker at betale til efterlønsordningen, skal du betale et givent beløb hver måned sammen med din kontingentbetaling til a-kassen.
Efterlønsbidraget er på 568 kr. pr. måned, hvis du er fuldtidsforsikret. Bidraget er 379 kr. pr. måned, hvis du er deltidsforsikret. Ligesom det øvrige kontingent kan efterlønsbidraget trækkes fra i skat. Efterlønsbidraget stiger én gang årligt.
Uanset om du tilmelder dig før du bliver 30, eller når du først er fyldt 30, så skal du højst betale til efterlønsordningen i 30 år.
Der gælder dog mildere regler for dig, der er født før 1978.
Du tilmelder dig efterlønsordningen ved at sende en sikker besked til a-kassen via Mit Frie og "Medlemsportal" eller pr. brev. Din tilmelding kan tidligst få virkning fra den dag, vi modtager din tilmelding.
Når du er tilmeldt, vil dit bidrag blive opkrævet sammen med dit øvrige kontingent.
Du skal være opmærksom på, at arbejde og arbejdsløshedsforsikring i udlandet ikke tæller med for at få efterløn. Der er dog nogle undtagelser.
Kontakt a-kassen på 63 13 85 50 for nærmere information, hvis du har planer om at arbejde i udlandet.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.