-
Ferie i opsigelsesperioden
Er du blevet opsagt fra din arbejdsplads, er der nogle særlige regler for afholdelse af din ferie.
Disse regler om ferie i din opsigelsesperiode afhænger blandt andet af længden af dit opsigelsesvarsel, og om du er blevet fritstillet fra din arbejdsplads.
Ferie i opsigelsesperioden
Emner
Bliver du opsagt af din arbejdsgiver, afhænger det af opsigelsesvarslets længde, om din arbejdsgiver kan tvinge dig til at holde ferie i din opsigelsesperiode.
Dette gælder også for ferie, der allerede var planlagt inden opsigelsen, men som du eventuelt ikke ønsker at afholde nu, hvor du er blevet opsagt.
Hvis du er opsagt med et varsel, der er kortere end 3 måneder og 3 uger, kan din arbejdsgiver ikke pålægge dig at afholde dine tre ugers hovedferie (sommerferie) i opsigelsesperioden. Det gælder også, selvom ferien allerede var planlagt før opsigelsen. En sådan planlagt ferie kan du altså vælge ikke at holde alligevel.
Reglen gælder dog kun for din hovedferie. De 2 ugers øvrig ferie har du ikke ret til at aflyse, og dem kan din arbejdsgiver altid (også i opsigelsesperioden) pålægge dig at afholde med et varsel på 1 måned.
Hvis dit opsigelsesvarsel er længere end 3 måneder og 3 uger, har du ikke ret til at aflyse allerede aftalt hovedferie, og din arbejdsgiver har så også mulighed for at varsle hovedferien til afholdelse i forbindelse med opsigelsen.
Er du blevet fritstillet fra din arbejdsplads, er det samtidig en automatisk ferievarsling. Det betyder, at din arbejdsgiver i videst muligt omfang har ret til at betragte din optjente ferie som afholdt i fritstillingsperioden.
Præcis hvor meget ferie, din arbejdsgiver kan betragte som afholdt i din fritstillingsperiode, afhænger blandt andet af fritstillingsperiodens længde.
Er du eksempelvis opsagt og fritstillet med 6 måneders varsel, kan din arbejdsgiver som udgangspunkt pålægge dig at afholde al din optjente ferie, også den ferie som du optjener i opsigelsesperioden.
Du kan dog ikke blive pålagt at afholde den ferie, som du optjener i den sidste måned, hvor du er ansat. Derfor vil du normalt som minimum få 2,08 dages ferie indbetalt til FerieKonto, når du fratræder.
Din arbejdsgiver skal indbetale feriegodtgørelsen til FerieKonto samtidig med udbetaling af din sidste løn.
Hvis din arbejdsgiver er omfattet af en feriekortordning via en overenskomst, kan arbejdsgiver beholde feriepengene selv. Så skal du i stedet for have tilsendt et feriekort fra arbejdsgiveren, når du fratræder, og så hæver du feriepengene fra virksomheden, når du efterfølgende holder ferie.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.