• Har jeg fri på Grundlovsdag?

    Der er nogle dage, der ikke er reguleret af ferieloven. Det gælder blandt andet Grundlovsdag.

    At Grundlovsdag ikke er reguleret af ferieloven, betyder, at det er en helt almindelig arbejdsdag, med mindre andet er aftalt på din arbejdsplads, i din kontrakt, en eventuel overenskomst eller personalehåndbog.

    har-jeg-ret-til-fri-paa-grundlovsdag

    Har jeg fri på Grundlovsdag?

Kutyme på arbejdspladsen

Grundlovsdag er ikke reguleret af ferieloven. Det betyder, at Grundlovsdag som udgangspunkt er en helt almindelig arbejdsdag, hvor du ikke har fri fra dit arbejde.

Det kan dog forvirre lidt, nu når rigtig mange butikker vælger at holde helt eller delvist lukket på Grundlovsdag. Men det er reguleret af lukkeloven og har derfor ingen betydning for dig som lønmodtager.

På mange arbejdspladser er det dog ganske normalt, at medarbejderne holder fri på Grundlovsdag, uden at de bliver trukket i løn. Denne ret kan være aftalt direkte, eller der kan være en kutyme om, at den 5. juni betragtes som en arbejdsgiverbetalt fridag.

Er der lavet en sådan aftale i den virksomhed, hvor du arbejder, skal du altså ikke trækkes i løn for den dag, ligesom din arbejdsgiver ikke kan pålægge dig at bruge en feriedag, din afspadsering eller lignende, hvis virksomheden skulle holde lukket.

Hvis du er medlem af Frie og er i tvivl om reglerne i din virksomhed, så kontakt juridisk afdeling på 63 13 85 50. Så kan vi hjælpe dig med at finde frem til dine rettigheder i forbindelse med Grundlovsdag.

Hvad kan vi hjælpe dig med?

Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.