-
Revalidering
Hvis du har begrænsninger i din arbejdsevne, har du mulighed for at komme i revalidering.
Revalidering består af en række erhvervsrettede aktiviteter som hjælper dig med at komme tilbage til arbejdsmarkedet, hvis du af psykiske, fysiske eller sociale årsager ikke kan varetage et job.
Revalidering
Emner
Revalidering er en række af erhvervsrettede aktiviteter, som kan være med til at få dig tilbage på arbejdsmarkedet.
Revalidering henvender sig til både lønmodtagere og selvstændige, som har udfordringer med at blive fastholdt på arbejdsmarkedet.
Hvis du bliver en del af et revalideringsprogram, bliver du tilknyttet forskellige aktiviteter, såsom uddannelse, arbejdsprøvning, virksomhedspraktik, undervisning, kurser, oplæring og hjælp til at etablere selvstændig virksomhed, således at du bliver godt udrustet til at komme ud på arbejdsmarkedet igen.
Formålet med disse erhvervsrettede aktiviteter er nemlig at give dig faglig og økonomisk hjælp, så du på sigt igen kan varetage et job.
Hvis du oplever udfordringer med at blive fastholdt på arbejdsmarkedet af en eller flere årsager, kan du blive bevilliget revalidering.
Du kan dog kun komme i revalidering, når alle andre muligheder efter anden lovning er udtømt. Det vil altså sige, at der ikke findes andre erhvervsrettede aktiviteter, som kan være med til at få dig tilbage til arbejdsmarkedet igen.
Revalidering er til for at finde den kortest mulige vej tilbage på arbejdsmarkedet for dig, der ikke længere kan varetage dit job af fysiske, psykiske eller sociale årsager.
For at få støtte til revalidering:
- skal du have begrænsninger i arbejdsevnen
- skal der være en realistisk mulighed for, at revalidering kan føre til hel eller delvis selvforsørgelse
- må der ikke være andre tilbud, fx efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats (et tilbud om ordinær uddannelse, virksomhedspraktik eller job med løntilskud), der kan hjælpe dig med at få en tilknytning til arbejdsmarkedet.
Revalideringsydelse svarer som udgangspunkt til det højeste dagpengebeløb, du kan få som ledig. Det vil sige 20.359 kr./md..
Hvis du får bevilliget revalidering, skal du i gang med en masse erhvervsrettede aktiviteter, som kan få dig tilbage til arbejdsmarkedet.
Forløbet vil blive nøje tilrettelagt i samarbejde mellem din bopælskommune og dig, og udgangspunktet er, at du så hurtigt som muligt kan komme tilbage til arbejdsmarkedet.
Som udgangspunkt består revalideringsforløbet af to faser
- Forrevalidering
Forrevalideringen er den første fase af din revalidering. Her bliver det afklaret, hvad og hvor meget du med hensyntagen til din situation og helbred kan holde til at arbejde.
Under forrevalideringen bliver det også klarlagt, hvorvidt du er i stand til at gennemføre et uddannelsesforløb, og hvilke job du i fremtiden sigter efter at få. - Revalidering efter fast jobplan
Når du har været gennem din forrevalidering, vil du være blevet klogere på, hvad din revalidering konkret skal føre til. Derfor kan du efterfølgende lave en plan for, hvilke aktiviteter der kan hjælpe dig i gang med at realisere dit jobønske.
Efter forrevalidering vil du i samarbejde med din bopælskommune planlægge din revalidering, så dit forløb kan blive gennemført på den mest effektive måde.
Når du er i revalidering, kan du maksimalt modtage revalideringsydelse i fem år – bemærk dog, at forrevalideringen ikke tæller med i denne opgørelse.
Hvis din revalidering omfatter, at du skal starte på en uddannelse, forventes det, at du gennemfører den på normeret tid.
I tilfælde af, at du eksempelvis bliver syg, er det tilladt at afbryde uddannelsen i op til 6 måneder. I de seks måneder bevarer du din ret til at modtage revalideringsydelse. Dette forudsætter dog, at din jobplan fortsat er realistisk.
Under din forrevalidering vil du få det samme beløb udbetalt som hidtil. Det kan eksempelvis være udbetalinger fra sygedagpenge, løn under sygdom eller kontanthjælp.
Er du under revalidering efter fast jobplan, modtager du som udgangspunkt revalideringsydelse, som du har mulighed for at supplere gennem forskellige tillægsydelser.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.