-
Karantæne i a-kassen
Der er flere situationer, hvor du kan få karantæne fra a-kassen.
Det kan ske, hvis du eksempelvis opsiger dit job, eller hvis din ledighed på anden måde er selvforskyldt.
Du har her mulighed for at læse mere om karantæne i a-kassen grundet selvforskyldt ledighed, og hvad det kan have af konsekvens for din dagpengeret.
Karantæne i a-kassen
Emner
Er du blevet ledig fra dit arbejde, og søger du samtidig om dagpenge, skal A-kassen Frie vurdere, om din ledighed eventuelt er selvforskyldt.
I henhold til a-kasselovgivningen kan du risikere at få karantæne fra a-kassen, hvis din ledighed er selvforskyldt.
Selvforskyldt ledighed kan ske på flere måder. Du er blandt andet selvforskyldt ledig, hvis du selv siger dit job op. Selvforskyldt ledighed kan også ske i tilfælde af, at du er blevet afskediget af din arbejdsgiver, og at du i den forbindelse har accepteret et for kort opsigelsesvarsel.
Hvis årsagen til din opsigelse overvejende kan tilskrives dig selv, er din ledighed også selvforskyldt.
Har du accepteret et for kort opsigelsesvarsel, har du selv sagt op, eller kan årsagen til din opsigelses i høj grad tilskrives dig, er du selvforskyldt ledig.
Når du er selvforskyldt ledig, får du en karantæne i a-kassen svarende til 111 effektive timer som fuldtidsforsikret og 90 timer som deltidsforsikret.
A-kassen Frie kan i henhold til a-kasselovgivningen ikke udbetale dagpenge til dig, før karantænen er afviklet.
Når du afvikler din karantæneperiode fra a-kassen, skal du stadig være tilmeldt dit jobcenter og stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Du har mulighed for helt at undgå karantæne, selvom du er selvforskyldt ledig. Det kan du, hvis du i 3 måneder efter, du er stoppet med at arbejde, slet ikke søger dagpenge fra a-kassen eller anden forsørgelse fra offentlige myndigheder.
Vi anbefaler, at du kontakter A-kassen Frie for vejledning herom.
Det er ikke i alle situationer, at du vil opleve at få karantæne fra din a-kasse, hvis din ledighed er selvforskyldt.
Hvis du har en gyldig grund til at opsige dit job, har du mulighed for at undgå at få karantæne i a-kassen.
Det er A-kassen Frie, som med afsæt i a-kasselovgivningen vurderer, om du har en gyldig grund til at blive ledig, og derfor ikke skal afvikle en karantæneperiode, inden du kan modtage dagpenge.
Eksempler på gyldige årsager til at blive ledig og herved undgå karantæne i a-kassen:
- Helbredsmæssige forhold (kræver forudgående samtale med arbejdsgiver vedrørende omplacering og lægeattest). Attesten hentes og printes på STAR.dk. Se nærmere i attesten og vejledningen om, hvorvidt den kan anvendes i din situation.
- Flytning på grund af din ægtefælle/samlever starter nyt arbejde eller uddannelse.
- Hvis din ret til supplerende dagpenge er ophørt.
- Transportudfordringer i forbindelse med pasningsmuligheder af børn.
Du kan da først få dagpenge igen, når du som fuldtidsforsikret har haft mindst 300 timers arbejde som lønmodtager inden for 3 måneder eller mindst 150 timer som deltidsforsikret.
Mens du er ledig og modtager dagpenge fra a-kassen, kan der opstå omstændigheder, hvor du kan blive betragtet som selvforskyldt ledig, hvilket vil påvirke din ret til at modtage dagpenge.
Det gælder, hvis du:
- Ikke møder op til en samtale i jobcentret.
- Ikke accepterer et arbejde, som jobcentret har anvist.
- Nægter at udarbejde en jobplan i samarbejde med jobcentret.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.