-
Supplerende dagpenge
Som medlem af en a-kasse har du mulighed for at få udbetalt supplerende dagpenge.
Det kan du, hvis du arbejder på nedsat tid, og hvis du i øvrigt opfylder betingelserne for at modtage dagpenge.
Supplerende dagpenge
Emner
Du har mulighed for at få supplerende dagpenge op til 160,33 timer pr. måned, hvis du arbejder eller får løn for 145,53 timer eller derunder i den pågældende måned.
Er du deltidsforsikret, kan du få suppleret op til 130 timer pr. måned, hvis du har maksimalt 118 timer i den pågældende måned.
Du har altså mulighed for at få supplerende dagpenge fra A-kassen Frie, hvis du som fuldtidsforsikret – efter fradrag for løntimer og andet – har ret til dagpenge for minimum 14,8 timer i måneden. Er du deltidsforsikret, har du ret til dagpenge for minimum 12 timer.
Frigørelsesattest
Hvis du arbejder på nedsat tid, og du er omfattet af et opsigelsesvarsel på din arbejdsplads, har du kun mulighed for at få supplerende dagpenge, hvis din arbejdsgiver vælger at udfylde en frigørelsesattest.
Med en frigørelsesattest frasiger din arbejdsgiver sig dit opsigelsesvarsel, således at du kan starte på et nyt arbejde umiddelbart med det samme.
Frigørelsesattesten skal afleveres til A-kassen Frie senest 5 uger efter din ansættelse eller efter din tilmelding i jobcenteret.
Hvis du ikke har en frigørelsesattest, kan du ikke modtage supplerende dagpenge. Du kan læse meget mere om frigørelsesattesten under punktet ”Husk frigørelsesattest” nedenfor.
Alle uger, hvor du arbejder på nedsat tid (fuldtidsforsikrede under 37 timer, deltidsforsikrede under 30 timer) i en måned, hvor du får supplerende dagpenge, tæller med til de 30 uger.
Hvis du arbejder efter vagtplan, i turnus eller arbejdsfordeling, tæller alle uger dog med – uanset hvor meget du har arbejdet i ugerne.
Når du har brugt de 30 uger, er din ret til supplerende dagpenge opbrugt.
For at kunne modtage supplerende dagpenge, skal du opfylde følgende krav:
- Du er tilmeldt som ledig på jobnet.dk.
- Du har ret til dagpenge.
- Du maksimalt arbejder 145,53 timer i måneden (deltidsforsikret maksimalt 118 timer).
- Du søger fuldtidsstillinger på op til 37 timer om ugen (deltidsforsikrede 30 timer).
Det betyder, at du skal søge og acceptere 37 timers arbejde om ugen, hvis du er fuldtidsforsikret, og som deltidsforsikret skal du søge og acceptere arbejde op til 30 timer om ugen.
Derudover skal du, samtidig med du arbejder på nedsat tid, notere din jobsøgning i din joblog på jobnet.dk, så du fortsat kan dokumentere, at du er arbejdssøgende.
Arbejder du på nedsat tid, og modtager du supplerende dagpenge, er det vigtigt, at vi modtager en frigørelsesattest fra din arbejdsgiver.
Hvis du er omfattet af et opsigelsesvarsel over for din arbejdsgiver, kan a-kassen kun udbetale supplerende dagpenge til dig, hvis din arbejdsgiver er villig til at se bort fra opsigelsesvarslet. På den måde kan du fratræde fra dag til dag for at skifte til et job med et højere timetal.
Din arbejdsgiver skal derfor give dig en frigørelsesattest, eller også skal det fremgå af din ansættelseskontrakt, at din arbejdsgiver vil se bort fra opsigelsesvarslet, hvis du finder et arbejde med flere timer.
A-kassen Frie skal modtage din frigørelsesattest eller kontrakt senest 5 uger efter, ansættelsen er begyndt, eller senest 5 uger efter din tilmelding i jobcenteret, hvis du eksempelvis fortsætter på dit studiejob efter endt uddannelse.
Hvis ikke du overholder fristen, vil du tabe de supplerende dagpenge frem til den dato, hvor vi modtager attesten.
Det har du, da dine løntimer undervejs i din 2-årige dagpengeperiode vil kunne forlænge din dagpengeperiode i forholdet 1:2.
Det betyder, at hvis du eksempelvis har 160 timers arbejde på de 2 år, kan du vælge at veksle timerne til 320 ekstra dagpengetimer, som du kan bruge, når din 2-årige dagpengeret er opbrugt.
Dagpengeperioden kan dog højest forlænges med ét år ekstra.
Hver gang du har arbejdet ved siden af dine dagpenge, vil der ske et fradrag. Det gælder også freelancearbejde, honorar-betalt arbejde og ukontrollabelt arbejde.
Du vil blive fradraget i dine dagpenge for de timer, din arbejdsgiver indberetter til SKATs indkomstregister.
I visse tilfælde vil din arbejdstid ikke kunne indberettes med et timetal til SKAT's indkomstregister. Det gælder blandt andet, hvis du modtager fast honorar betaling for en opgave, og ikke får betaling for de timer, du reelt set bruger på opgaven.
I det tilfælde har du en ukontrollabel arbejdstid, og fradrag i dine dagpenge bliver beregnet på baggrund af din indtægt, som omregnes til timer. Det sker ved en fast omregningssats, som i 2024 er på 277,76 kr.
Det kan du derimod ikke, hvis du er ansat i det offentlige.
Du kan højst få udbetalt supplerende dagpenge i 30 uger.
Når din ret til supplerende dagpenge udløber, kan du vælge at fortsætte med dit deltidsarbejde, dog uden at modtage supplerende dagpenge.
Du har mulighed for at modtage supplerende dagpenge for resten af den måned, hvor du opbruger din 30 uge. Det vil altså sige, at hvis du opbruger din ret til supplerende dagpenge i den første uge i november, kan du modtage supplerende dagpenge i månedens resterende 3 uger.
Har du opbrugt din ret til supplerende dagpenge, kan du også vælge at opsige dit deltidsarbejde. Når du opsiger et arbejde, vil du normalt, ifølge a-kasselovgivningen, blive betragtet som selvforskyldt ledig og dermed blive underlagt en karantæne fra a-kassen. Denne regel gælder dog ikke, når du er på supplerende dagpenge. Her ser vi bort fra, at din ledighed er selvforskyldt.
Du skal dog ophøre med deltidsarbejdet senest 26 uger efter udløbet af din ret til supplerende dagpenge.
Du har mulighed for at genoptjene retten til en ny periode, når du har opbrugt din ret til supplerende dagpenge.
Hvordan du gør det, afhænger af, hvorvidt du er fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret.
Fuldtidsforsikret i a-kassen
Som fuldtidsforsikret kan du genoptjene retten, når du inden for 12 sammenhængende måneder har fået indberettet:
- mere end 146 løntimer i hver af 6 månedsindberetninger,
- mere end 68 løntimer i hver af 13 14-dages-indberetninger eller
- mere end 34 løntimer i hver af 26 ugeindberetninger.
Deltidsforsikret i a-kassen
Som deltidsforsikret medlem kan du genoptjene retten til supplerende dagpenge, når du inden for 12 sammenhængende måneder har fået indberettet:
- mere end 118 løntimer i hver af 6 månedsindberetninger,
- mere end 54 løntimer i hver af 13 14-dages-indberetninger eller
- mere end 27 løntimer i hver af 26 ugeindberetninger.
Som selvstændig har du også mulighed for at genoptjene retten til at modtage supplerende dagpenge fra a-kassen. Det gør du ved at udøve selvstændig virksomhed i væsentligt omgang i mindst 26 uger.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.