-
Elev eller lærling?
Er du i gang med at tage en erhvervsuddannelse, og arbejder du som eksempelvis kontorelev eller butikselev, eller er du i skolepraktik, kan du her læse om de regler og rettigheder, der gælder i forbindelse med dit forløb.
Elev eller lærling?
Emner
Skal du arbejde som elev eller lærling, er det meget vigtigt, at du har en skriftlig uddannelsesaftale. Uddannelsesaftalen er en kontrakt, som binder dig og din arbejdsgiver i praktikperioden (som regel 2 år).
Din uddannelsesaftale skal indeholde:
- Navn, adresse og cvr.nr. på din arbejdsgiver
- Adressen på det sted, hvor du primært arbejder (hvis virksomheden har flere afdelinger)
- Dit navn og adresse
- Titel på din uddannelse, fx salgsassistent, butiksassistent eller kontorassistent
- Dato for start og afslutning på din uddannelse
- Hvilken skole du er tilmeldt
- Hvilket forløb uddannelsesaftalen dækker, fx hovedforløb, delaftale
- Angivelse af overenskomst. Hvis arbejdsgiver ikke er underlagt en overenskomst, skal det alligevel fremgå, hvilken overenskomst der følges
- Din løn (du skal som minimum have den løn, der er aftalt inden for uddannelsesområdet) - se mere under "Din mindsteløn som elev"
- Hvornår din løn bliver udbetalt, fx den sidste hverdag i måneden
- Din normale arbejdstid
- Navne på virksomheder, hvis du har flere delaftaler, eller hvis du som led i din uddannelse skal udstationeres i en anden virksomhed.
Hvis du er under 18 år, skal dine forældre/værge underskrive uddannelsesaftalen.
Når du bliver ansat som elev eller lærling, vil de første 3 måneder af din ansættelse være en såkaldt prøvetid. I prøveperioden har både du og din arbejdsgiver ret til at opsige uddannelsesaftalen uden varsel og uden begrundelse.
I løbet af prøvetiden vil I have mulighed for at se hinanden an, og du kan finde ud af, om arbejdspladsen er noget for dig.
Hvis du er på skoleophold eller sygemeldt mere end 1 måned i løbet af de første 3 måneder, bliver prøvetiden forlænget tilsvarende. Så hvis du er syg i eksempelvis 1,5 måned, vil din prøvetid være på 4,5 måneder.
Når prøvetiden er overstået, kan du som hovedregel ikke opsiges fra din arbejdsplads. Skulle det alligevel ske, bør du kontakte Fries juridiske afdeling på telefon 63 13 85 50, så vi kan finde ud af, hvad der skal gøres i dit tilfælde.
Når du starter som elev eller lærling, er din arbejdsgiver forpligtet til at udarbejde enten en praktikplan eller uddannelsesplan. Den vil give dig et overblik over, hvad det er, du skal lære i dit forløb, hvilke afdelinger du skal være i og andre praktiske oplysninger omkring din elevtid.
Praktikplanen kan blive ændret undervejs, men kun hvis du og din arbejdsgiver er enige om det.
Vil du vide mere om dine rettigheder til ferie, hvis du er elev eller lærling, kan du læse mere under Ferie og fravær.
Din løn, pension m.v. afhænger af, hvilken branche/fagområde du arbejder inden for, og hvor langt du er i din uddannelse.
Når du er elev eller lærling, skal du også have løn, når du er på skole.
Kontakt Fries juridiske afdeling på 63 13 85 50, hvis du er i tvivl om din løn. Vi kan hjælpe dig med at finde mindstelønnen inden for dit fagområde.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.