-
Skal du til eksamen?
Eksamen kan være både spændende og nervepirrende. Det er her, du kan få lov til at vise det, du har lært, men en eksamen er ofte ledsaget af nervøsitet og eksamensangst.
På denne side har vi samlet nogle råd til, hvordan du kan komme bedre gennem din eksamensperiode.
Skal du til eksamen?
Emner
- Sæt dig grundigt ind i det pensum, du forventes at skulle kunne. Det bliver svært for dig at vise, du er god til faget, hvis du ikke har helt styr på, hvad du skal vise, du kan.
- Læs for at forstå, ikke blot for at lære udenad. Husk pointerne!
- Tænk på eksamen som en måde at lære på. Du er ikke et offer, men i gang med at lære nyt, og det er godt!
- Arbejd med din formidling! Sørg for, at du har en god stemmeføring og ikke taler hverken for hurtigt eller for langsomt.
- Varm op! Du behøver ikke nødvendigvis at løbe, men træn din stemme, stræk ud og slap af, så du føler dig fysisk tilpas. Det giver ro og selvtillid.
- Bliv ikke sur, fordi censor stiller spørgsmål under eksamen. Der stilles spørgsmål for at hjælpe dig!
- Luk af for omverdenen. Sluk din telefon og log af Facebook, når du skal fordybe dig i pensummet.
Bare rolig – du er ikke den eneste. Mange føler sig nervøse op til og under en eksamen, men det gode er, at du kan gøre noget ved det.
At være nervøs, når man skal op til eksamen, er en hel naturlig reaktion, som er med til at skærpe vores sanser og optimere vores præstationer.
Hvis denne nervøsitet derimod går over i angst og viser sig ved eksempelvis svedeture, kolde hænder, åre-banken i tindingen, tørhed i svælg og mund samt ”nervøs mave”, kan det gå ud over din evne til at strukturere stoffet, hukommelsen svigter, og den famøse “klap” går ned.
Du kan risikere at miste overblikket og kontrollen over noget, du egentlig ved og har forberedt dig ganske grundigt på. Det fører til, at du ikke præsterer det, du rent faktisk kan, og det kan i sidste ende gå ud over dit resultat.
Lyder ovenstående bekendt? Så får du her 6 gode råd til, hvordan du kan arbejde med din eksamensangst.
- Studieteknikker skal være på plads fra starten
Det er vigtigt, at du har fuldstændig styr på det materiale, du skal op i. Det kan du kun få, hvis du sørger for at have nogle gode studieteknikker, der gør din læsning meget nemmere.
Indarbejd din egen optimerede læseteknik og få struktur i dit studiearbejde. Vær åben for justeringer og del din viden med andre. Sparring kan altid medføre nye metoder, som du endnu ikke selv har opdaget.
Med andre ord, så skal du finde den teknik der passer lige præcist til dig. - Bliv dig bevidst om din eksamensangst og vær åben om den
Lider du af eksamensangst, er det værste, du kan gøre, at holde det skjult. Din angst trives nemlig bedst i det skjulte. I stedet skal du se den i øjnene og acceptér den og afdæk, hvad der skal til for at håndtere den.
Del dine tanker om angsten med dine venner, bed om hjælp og tilbyd din hjælp til andre, der har samme problem. Nogle gange hjælper det bare at tale om din angst med andre. - Forestil dig eksamenssituationen og træn dig i den – gerne to og to
Når du skal til eksamen, er det vigtigt at være godt forberedt. Du har sikkert rigtig mange ting, du gerne vil have sagt eller gjort, og hvis du har tendens til at blive nervøs, er det bedste, du kan gøre, at forberede dig hjemmefra.
”Øvelse gør mester” – husk på det. Træn sammen - stil hinanden spørgsmål - støt hinanden og tænk så på at skulle ”det værste” ske, så går jorden alligevel ikke under, og du vil helt sikkert finde en måde at gøre comeback på.
Skal du til mundtlig eksamen, kan det være en god ide at lave et talepapir at gå ud fra – så har du noget at støtte dig op ad, hvis du skulle glemme noget. - Tænk søvn, ernæring, motion og ro ind – før og under eksamen
Du kan gøre meget for at forberede dig til din eksamen, men du skal også huske at passe på dig selv i din eksamensperiode. Sørg for at få slappet af. Ingen fester op til eksamensdagen, og øv vejrtrækningsøvelser, der regulerer dit iltoptag, før eksamensdagen, så du mestrer teknikken på dagen.
Hav en god døgnrytme indarbejdet i god tid, så du natten op til eksamenen sover tilstrækkeligt og helst mellem kl. 22 og kl. 07, så du er sikker på at være frisk og udhvilet, når du skal op og præstere. - I eksamenssituationen
Når du får udleveret din opgave, er det vigtigt, at du ikke stresser gennem den. Brug tid på at læse spørgsmål og bilag grundigt og roligt igennem. Er du i tvivl om noget, så stil om muligt opklarende spørgsmål. Også til dig selv. - Anerkend dine egne evner
Negative tanker og eksamen er aldrig en god kombination. Siger du til dig selv: ”Jeg er dårlig”, vil din hukommelse og præstationsevne blive påvirket af den overbevisning. Sig i stedet: ”Jeg er god”, så vil din hukommelse forsøge at leve op til den forventning.
Hvis det, du prøver at huske, ikke i et splitsekund dukker op på din indre nethinde, så vær tålmodig – giv din hukommelse lidt tid, så vil det ”glemte” ofte dukke op fra din underbevidsthed.
Forestil dig en situation, hvor du var tilfreds med din præstation; Hvad gjorde du; hvordan var det, og hvilke af dine kvalifikationer og kompetencer bragte du i spil – hvordan lykkedes du? Brug oplevelsen som et afsæt til at ”gentage succesen”.
Har du brug for hjælp?
Husk, at du som gratis medlem af Frie altid er velkommen til at kontakte en af vores dygtige konsulenter på 63 13 85 50, hvis du har brug for hjælp.
De kan med garanti også give dig en masse gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du lider af eksamensangst.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.