-
Dagpenge som nyuddannet
Når du er færdig med din uddannelse, kan du få ret til dagpenge som nyuddannet. Det giver dig økonomisk tryghed, hvis du er ledig efter uddannelsen, eller hvis du senere mister jobbet.
Læs mere om reglerne og se, hvor meget du kan få i dagpenge som nyuddannet.
Dagpenge som nyuddannet
Dagpengesatser som nyuddannet
Fuldtid | Deltid | |
---|---|---|
Dagpenge - nyuddannet - forsørger | 16.694 kr./md. | 11.130 kr./md. |
Dagpenge - nyuddannet - ikke forsørger - første 3 mdr. | 14.557 kr./md. | 9.705 kr./md. |
Dagpenge - nyuddannet - under 30 år - ikke forsørger - efter 3 mdr. | 10.011 kr./md. | 6.674 kr./md. |
Dagpenge - nyuddannet - over 30 år - ikke forsørger - efter 3 mdr. | 12.645 kr./md. | 8.430 kr./md. |
Emner
Som nyuddannet har du ret til dagpenge i 1 år. Dagpenge bliver opgjort i timer, så du har 1.924 dagpengetimer. Er du deltidsforsikret er det 1.348 timer. Dem har du to år til at bruge.
Dagpengesatsen for nyuddannede kaldes for dimittendsatsen. Satsen afhænger af din alder, om du har forsørgerpligt for et barn, og hvor længe du er ledig.
Forsørgerpligt?
Hvis du har forsørgerpligt over for et eller flere børn, vil du få dagpenge med en sats på 16.694 kr./md. (82 pct. af max. dagpengesats). Du har forsørgerpligt, hvis du har et barn under 18 år, som opholder sig i Danmark.
Du har ret til denne sats i hele din 1-årig dagpengeperiode, medmindre du bliver berettiget til at få beregnet en sats, eller din status som forsørger ændrer sig.
Ingen forsørgerpligt?
Hvis du ikke har forsørgerpligt, vil du få dagpenge med en sats på 14.557 kr./md. (71,5 pct. af max. dagpengesats). Du har ret til denne sats de første 3 måneder (svarende til 481 timer). Herefter vil din sats blive sat ned, og din nye sats afhænger nu af om du er over eller under 30 år.
Er du under 30 år?
Er du under 30 år, vil din sats efter 3 måneder blive nedsat til 10.011 kr./md. (49,17 pct. af max. dagpengesats), og du vil have ret til denne sats resten af din 1-årige dagpengeperiode, medmindre du fylder 30 år, bliver forsørger, eller du bliver berettiget til en beregnet sats.
Er du fyldt 30 år?
Når du er fyldt 30 år, vil din sats efter 3 måneders ledighed nedsættes til 12.645 kr./md.d (62,11 pct. af max. dagpengesats). Du vil have ret til denne sats resten af din 1-årige dagpengeperiode, medmindre du bliver forsørger eller bliver berettiget til en beregnet sats.
Din dagpengeret som nyuddannet afhænger af, hvornår du blev indmeldt i a-kassen.
Der er tre mulige scenarier:
- Indmeldt et år inden endt uddannelse: Du kan få dagpenge dagen efter, du afslutter uddannelsen.
- Indmeldt senest 14 dage efter endt uddannelse: Du kan få dagpenge en måned efter, du afslutter din uddannelse.
- Indmeldt mere end 14 dage efter endt uddannelse: Du kan tidligst få dagpenge, når du har haft fuldtids- eller deltidsarbejde i 1 år (afhænger af, om du er fuldtids- eller deltidsforsikret).
Du er nyuddannet, og stort tillykke med det! Nu er det endelig din tur til at komme ud og prøve kræfter med dit fag. Men har du endnu ikke udsigt til et ordinært job, har du mulighed for at modtage dagpenge fra a-kassen.
Du kan søge om dagpenge fra dagen efter, du har modtaget din sidste karakter, hvis du har været gratis medlem af a-kassen i minimum 1 år inden, du blev færdig med din uddannelse.
Hvis du ikke har været medlem af a-kassen i mindste 1 år, skal du melde dig ind i en a-kasse senest 2 uger efter, du har afsluttet din uddannelse. Derefter kan du søge om dagpenge 1 måned og 1 dag efter, du har afsluttet din uddannelse.
Din uddannelse betragtes som afsluttet fra det tidspunkt, du har modtaget din sidste karakter, og alle studieaktiviteter er afsluttede.
For at du kan få ret til dagpenge som nyuddannet, skal du opfylde nogle betingelser:
- Du skal have afsluttet en erhvervs- eller videregående uddannelse, der er normeret til mindst 18 måneder eller 3 halvårlige semestre. Dog gælder der en undtagelse for den akademiske overbygningsuddannelse.
- Uddannelsen skal være offentligt anerkendt.
- Gymnasiale uddannelser (fx STX, HHX, EUX) tæller ikke.
- Du skal bo i Danmark, når du starter, og senest 2 uger efter du slutter uddannelsen.
- Du skal opfylde sprogkravet (læs mere nedenfor).
- Du skal melde dig ind i a-kassen senest 2 uger efter, uddannelsen er afsluttet.
- Du skal være tilmeldt som ledig og arbejdssøgende på jobnet.dk.
Er uddannelsens faktiske varighed under 18 måneder, skal du have fulgt uddannelsens almindelige studieplan, og du kan tidligst få dagpenge, når der er gået 18 måneder, fra du påbegyndte den.
Den akademiske overbygningsuddannelse, der er normeret til 12 måneder, kan tidligst give ret til dagpenge 12 måneder efter, uddannelsen er begyndt.
Husk! Er du allerede er medlem af a-kassen, skal du ved din uddannelses afslutning vælge, om du vil bevare de samme a-kasserettigheder, du har nu, eller om du vil skifte til dimittendrettigheder.
Hvis du har været heldig og fundet et job straks efter, at du har færdiggjort din uddannelse, har dit valg ingen betydning. Det har det derimod, hvis du bliver ledig eller tidligere har haft perioder med ledighed.
Kontakt os
Derfor anbefaler vi, at du kontakter A-kassen Frie, når du er færdiguddannet, så vi i fællesskab kan finde frem til, hvad der bedst betaler sig for dig.
Vi glæder os til at høre fra dig og til at hjælpe dig i job! Husk, at hvis du har spørgsmål i forbindelse med ledighed og din ret til dagpenge, kan du ringe til os på 63 13 85 50.
For at du kan få dagpengeret som nyuddannet, skal du opfylde et sprogkrav.
Har du gennemført 6. klasse på en dansk folkeskole, dansk friskole eller dansk privat grundskole, så opfylder du sprogkravet.
Du kan også opfylde sprogkravet ved at have bestået Prøve i Dansk 2 eller danskprøve på tilsvarende eller højere niveau.
Kan du ikke opfylde kravet, skal du opfylde et tilknytningskrav, altså et krav om arbejde. Det betyder, at du skal have haft 600 løntimer i sammenlagt 12 måneder inden for de seneste 24 måneder. Det vil sige 50 timer i gennemsnit i 12 af månederne.
Det er et krav, at der er indberettet løntimer i mindst 12 af månederne inden for de seneste 24 måneder. Indkomst fra selvstændig virksomhed kan ikke medregnes.
Uddannelser, der kan bruges til at opfylde sprogkravet
Gennemført 6. klassetrin i folkeskolen, herunder i en tilsvarende dansk friskole eller dansk privat grundskole. Et grundskoleforløb uden for Danmark kan ikke danne grundlag for opfyldelse af sprogkravet, jf. dog stk. 2, nr. 1.
Følgende uddannelser sidestilles med bestået Prøve i Dansk 2:
- Gennemført grundskoleforløb i dansk på Færøerne og Grønland og på de danske skoler i Sydslesvig, samt tilsvarende forløb for børn i udstationerede familier.
- Gennemført ordblindeundervisning for voksne.
- Bestået Prøve i Dansk 3 med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) eller Studieprøven bestået med mindst karakteren 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i hver af de fire discipliner.
- Folkeskolens afsluttende prøver i 9. eller 10. klasse bestået med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i danskdisciplinerne bortset fra orden.
- Bevis for studentereksamen (stx), højere forberedelseseksamen (hf), højere handelseksamen (hhx) eller højere teknisk eksamen (htx) samt for studiekompetencegivende eksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux).
- Bevis for almen forberedelseseksamen (avu).
- Prøvebevis for bestået enkeltfag i dansk eller dansk som andetsprog med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) på et af ni-veauerne G-A fra en af følgende uddannelser: stx, hf, hhx, htx, eux, eud eller avu.
- Bestået FVU-læsning trin 2-4.
- Bevis for International Baccalaureate (IB) med dansk på A- eller B-niveau.
- Bestået Danskprøve 3 fra Studieskolen i København.
- Bevis for videregående uddannelser, fx på universiteter, professionsskoler, handelshøjskoler, sygeplejeskoler, seminarier m.v., medmindre der er tale om et fremmedsproget uddannelsesforløb.
Dog er det kun den løn, du har fået, mens du var medlem af en a-kasse, der tæller med.
Derfor kan det for mange elever og lærlinge betale sig at melde sig ind i a-kassen i god tid. Læs mere om muligheden for gratis medlemskab under uddannelse.
Vær opmærksom på, at du ved at vælge nuværende rettigheder kun har ret til dagpenge i det antal timer, du har tilbage af din dagpengeperiode eller referenceperiode.
Hvis du vælger dimittendrettigheder, betyder det, at du får en ny dagpengeperiode på 1 år (1.924 timer) inden for en 2-årig periode – men til dimittendsatsen.
Kontakt os og hør, om du stadig har rettigheder tilbage fra en tidligere dagpengeperiode.
Det kræver dog, at du har fået udbetalt løn i mindst 3 måneder efter, du afsluttede uddannelsen, og at lønnen er indberettet til indkomstregistret. Arbejdet skal ligge efter uddannelsens afslutning.
Du vil kun få udbetaling med den beregnede sats, hvis den giver dig ret til en højere sats.
For at få maksimal dagpengesats skal din lønindkomst i de måneder, vi beregner på, ligge på mindst 24.588 kr. (2024) i gennemsnit.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.