-
Barselsregler 2022
Den 2. august 2022 blev der vedtaget en ny barselslov, som sikrer 11 ugers øremærket barsel til begge forældre.
De nye regler gælder alle børn født den 2. august 2022 eller senere, uanset terminsdato.
Frie gennemgår reglerne nedenfor, men du er altid velkommen til at kontakte vores juridiske afdeling, hvis du har spørgsmål.
Barselsregler 2022
Emner
Hvis dit barn er født før den 2. august 2022, gælder der særlige regler for udskydelse/forlængelse af orlov.
Læs mere under De gamle barselsregler.
De 48 uger med ret til barselsdagpenge er som udgangspunkt delt ligeligt mellem mor og far/medmoren. Hver forældre vil således kunne afholde 24 ugers orlov med ydelser.
11 af de 24 uger er øremærket og kan derfor ikke overføres til den anden forælder. De 11 øremærkede uger bortfalder, hvis den enkelte forælder ikke afholder dem.
To af de 11 øremærkede uger skal holdes i forbindelse med fødslen. De resterende ni ugers øremærket barsel skal holdes, inden barnet fylder 1 år.
De sidste 13 af de 24 uger er ikke øremærkede og kan således overføres til den anden forælder.
Forklaring
- Som gravid har du ret til fire ugers graviditetsorlov inden fødslen.
- Efter barnets fødsel har du som mor pligt til at holde to ugers barselsorlov i forbindelse med fødslen og en ret til at holde 9 ugers barselsorlov; i alt 11 ugers barselsorlov, der ikke kan overføres til faderen/medmoderen.
- Som far/medmor har du ret til at holde to ugers fædre-/medmor-orlov i sammenhæng med barnets fødsel, dog senest 10 uger efter barnets fødsel. Derudover er der ret til at holde ni ugers øremærket orlov. Disse 11 uger kan ikke overføres til moderen.
- Derudover har begge forældre hver 13 uger med barselsdagpenge. De 13 uger kan frit overdrages til den anden forælder, hvis man ikke selv holder orloven.
- Begge forældre vil således have ret til at modtage barselsdagpenge i 24 uger efter barnets fødsel (2 + 9 + 13), i alt 48 uger.
Reglerne om de øremærkede barselsuger gælder kun for lønmodtagere.
Hvis du er selvstændig, ledig eller studerende, kan du vælge at overdrage op til 22 uger (9+13 uger) til den anden forælder. Altså de 22 uger, du har ret til at holde ud over de to uger, som du har til rådighed i forbindelse med fødslen.
Nedenfor kan du se nogle forskellige illustrationer, som gælder i de tilfælde, hvor den ene forældre er selvstændige.
Er begge forældre selvstændige, kan du læse mere under "Find svar" for selvstændige.
Er begge forældre selvstændige, kan du læse mere under "Find svar" for selvstændige.
Er begge forældre selvstændige, kan du læse mere under "Find svar" for selvstændige.
Derudover får soloforældre fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem, fx bedsteforældre. Det er endnu ikke besluttet, hvor mange uger af orloven, der kan overdrages til et nærtstående familiemedlem.
Heraf er du berettiget til at udskyde fem uger til afvikling, inden barnet fylder 9 år. Det skal varsles med otte uger over for arbejdsgiver.
Udover fem af de 11 ugers øremærket orlov, kan du efter aftale med din arbejdsgiver udskyde de øvrige 13 ugers orlov, som skal afholdes, inden barnet fylder 9 år.
Hvis du er offentligt ansat, vil din ret til løn under orlov afhænge af, om du er ansat i staten, en region eller en kommune – dog gælder det for alle tre steder, at du som far/medmor kan holde barsel i op til 15 uger med fuld løn.
Barselsloven giver kun ret til orlov (fravær) og barselsdagpenge. Din eventuelle ret til løn under barselsorlov skal findes i funktionærloven, i din ansættelsesaftale eller i en eventuel personalehåndbog eller overenskomst.
Læs mere under afsnittet Økonomi under barsel.
Mænd er også beskyttet mod opsigelse i forbindelse med orlov. Du er beskyttet i både den periode, hvor du har mulighed for at varsle orlov, og mens du holder orlov.
Hvis du bliver syg, mens du er gravid, og er du syg i mere end 120 dage, kan du heller ikke blive opsagt på baggrund af 120-dagesreglen. 120-dagesreglen gælder nemlig ikke under graviditet.
Din arbejdsgiver kan ikke pålægge dig at holde ferie, mens du er på barsel. Det betyder, at du skal afholde din optjente ferie inden din barsel eller efter din barsel.
Det kan være en god idé at danne dig et overblik over din optjente ferie, allerede inden du går på barsel. På den måde kan du tage højde for din ferieafholdelse i forbindelse med planlægningen af din barsel.
Skal du adoptere, gælder der særlige regler om fravær op til adoptionen.
Din ret til orlov efter modtagelsen af barnet svarer dog stort set til retten til orlov efter graviditet. Din ret til orlov begynder blot fra tidspunktet, hvor du modtager barnet.
Adoption i Danmark
Skal du modtage et adoptivbarn i Danmark, har du som forælder ret til fravær fra din arbejdsplads i op til 1 uge inden modtagelse af barnet.
Reglen gælder, hvis:
- Barnet ikke allerede opholder sig i adoptivforældrenes hjem.
- Adoptivforældrene af hensyn til barnet opholder sig samme sted som barnet.
Hvis opholdet bliver længere end 1 uge af årsager, som ikke kan tilregnes adoptivforældrene, så er det muligt at forlænge retten til fravær med 1 uge. Adoptanten kan således i alt være fraværende i op til 2 uger inden modtagelse af barnet.
Adoption i udlandet
Skal du adoptere et barn i udlandet, gælder nogle andre regler. Kommende adoptivforældre, der opholder sig i udlandet for at modtage et barn, har ret til fravær fra arbejdspladsen i 4 uger inden modtagelsen af barnet.
Retten til fravær i 4 uger kan forlænges med op til yderligere 4 uger, hvis opholdet bliver længere og skyldes årsager, som ikke kan tilregnes adoptivforældrene.
Få hjælp om reglerne for barsel
Hvis du har nogle spørgsmål til barsel eller adoption, er du velkommen til at kontakte Frie på 63 13 85 50.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.