-
Ansattes rettigheder
Hvis du skal have en ansat i din virksomhed, skal du følge en række krav for at opfylde loven.
Det er ikke nemt at ansætte sin første medarbejder – men andre har gjort det før dig, så du kan selvfølgelig også.
Nedenfor guider vi dig godt igennem ansættelsen af din første medarbejder.
Ansattes rettigheder
Emner
Heldigvis er der virksomheder, der kan hjælpe dig med at overholde arbejdsmarkedslovgivningen, hvis du synes, at nedenstående ser uoverskueligt ud.
Når du ansætter medarbejdere i din virksomhed, skal du registrere dig som arbejdsgiver.
Du skal nemlig til at udbetale løn og indberette A-skat og AM-bidrag til SKAT af den løn, du udbetaler til din medarbejder.
Du registrerer dig som arbejdsgiver på Start virksomhed siden – det samme sted, som du registrerede din virksomhed.
Hvis du under ansættelsesforholdet ændrer i vilkårene for ansættelsen, skal de skriftligt meddeles den ansatte hurtigst muligt og senest på den dato, hvor ændringen sker.
Hvis du ændrer i såkaldte "væsentlige vilkår" (bl.a. dem, der følger af loven), skal det varsles med den ansattes opsigelsesvarsel. Det kan du læse mere om under Afskedigelse af ansat.
Du skal tegne en arbejdsskadeforsikring for at sikre din medarbejder økonomisk, hvis han/hun kommer ud for en arbejdsulykke.
Du vælger selv, hvilket forsikringsselskab du vil tegne forsikringen i.
Prisen for forsikringen afhænger af risikoen for, at der sker ulykker på virksomheden.
Fries aftale med Gjensidige Forsikring
Som medlem af Frie har du mulighed for at tegne attraktive erhvervsforsikringer og spare op til 19 % på dine privatforsikringer gennem Gjensidige Forsikring.
Du skal som arbejdsgiver selv beregne og indbetale ATP-bidraget.
Du bliver automatisk tilmeldt Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Det sker, når du betaler til ATP.
Alle arbejdsgivere skal betale til en barselsordning. Det skal være til barselsordningen på barsel.dk eller en anden godkendt barselsordning.
Du skal betale din medarbejders feriepenge til FerieKonto eller betale løn under ferie, afhængigt af ansættelsesforholdet.
Din medarbejder optjener altid 2,08 dages ferie om måneden. Din medarbejder har altså ret til enten fuld løn under ferie eller feriepenge.
Under "Find svar" for lønmodtagere kan du læse mere om ferielovens bestemmelser.
Du er også forpligtet til at tilrettelægge arbejdstiden, så din medarbejder får hvileperioder.
Du må desuden ikke spørge til graviditet ved ansættelse, og du må heller ikke lægge vægt på race, religion og alder.
Har du brug for hjælp?
Det kan være en god idé at søge professionel hjælp, inden du ansætter en medarbejder, så du undgår ubehagelige overraskelser. I groveste tilfælde kan det nemlig koste dig op til 20 ugers løn pr. ansættelseskontrakt, hvis du ikke opfylder kravene i ansættelsesbevisloven.
Hvis du er medlem af Frie Selvstændige, kan du altid kontakte vores juridiske hotline på 63 13 85 50 og blive hjulpet godt igennem processen.
Vi kan også repræsentere dig ved forligsforhandlinger, hvis du bliver mødt med urimelige krav i forbindelse med opsigelse af en medarbejder.
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Brug vores søgefunktion og få svar på dine spørgsmål omkring dit ansættelsesforhold, barsel, dagpengeregler, efterløn, ferie, job og karriere m.m.