• Studievalg – hvad bør du overveje?

    splash-pink-studievalg-524x524

    Rigtig mange unge vælger studie ud fra nogle forkerte overvejelser.

    Med en lille øvelse er der større sandsynlighed for at ramme plet første gang.

    Studievalg

    Studievalg – hvad bør du overveje?

    splash-pink-studievalg-524x524

Da 22-årige Frederikke fra Odense var i gang med sit andet sabbatår, havde hun kun et ønske: Hun ville starte studie efter sommerferien. Det lyder måske umiddelbart som en god plan. Problemet var bare, at Frederikke valgte studie ud fra de forkerte forudsætninger.

Spændende studie

Frederikke søgte nemlig ind på idræt og sundhed i sommeren 2020, fordi det lød som et spændende og interessant studie.

Men efterhånden, som tiden gik, blev hun mere og mere i tvivl om, hvorvidt studiet var det rigtige for hende. Hun havde svært ved at se sig selv i de jobmuligheder, som studiet umiddelbart åbnede op for.


Jeg vidste bare, at jeg ikke ville undervise, og det er en naturlig vej at gå, når man har læst idræt og sundhed, fortæller Frederikke og fortsætter:
Samtidig var uddannelsesformen lidt for teoretisk efter min smag. Jeg havde brug for at kombinere teorien med noget praktik.


Svært at tage beslutningen selv

Som månederne gik, blev Frederikke mere og mere i tvivl om studiet, og selvom hun godt var klar over, hvor det bar hen, så havde hun svært ved helt at tage det endelige spring og droppe studiet.

– Det føltes lidt som et nederlag at skulle droppe studiet, og jeg havde jo fået en masse gode studiekammerater. Men samtidig kunne jeg bare mærke, at jeg blev mere og mere ked af studiet og havde brug for at træffe et hurtigt valg, siger Frederikke.

Derfor tog Frederikke fat i Fries fagforening, som hun både var gratis medlem af i gymnasietiden og igen, da hun startede på universitet. Her fik hun en samtale med en af Fries karrierekonsulenter.

– Ud fra det, Frederikke fortalte mig, kunne jeg hurtigt se, at hun havde begået den fejl, som mange unge ofte gør, fortæller Susanne og fortsætter:

– Når du skal vælge studie, er det utrolig vigtigt, at du har fokus på dine jobmuligheder og ikke udelukkende vælger en uddannelse, fordi selve studiet og fagene ser spændende ud.

En god øvelse

Med alle de uddannelser, der findes i dag, kan det være lidt af en jungle at overskue. Det er ikke desto mindre meget vigtigt at se forbi studiet og stille sig selv nogle spørgsmål i forhold til de jobmuligheder, som studiet giver – altså hvilke jobs åbner studiet for, og kan jeg se mig selv i det?

Her kan det være en rigtig god øvelse at arbejde med dine værdier, motivation og præferencer. Du kan fx spørge dig selv:

Hvad er mine værdier? Hvad er vigtigt for mig? Hvad motiverer mig i mit fremtidige job, fx:

  • Administrative funktioner
  • Udadvendte funktioner
  • Skabe resultater
  • Yde omsorg
  • Vejlede/undervise
  • Skabe noget konkret (fx håndværker)
  • Teknik
  • Være udendørs
  • Løn
  • IT
  • Tal
  • Internationale muligheder
  • Etc.

Det var nogle af de spørgsmål, Susanne stillede Frederikke, og efter en god snak var Frederikke ikke længere i tvivl. Hun ville droppe ud af studiet efter første semester og i stedet søge ind på fysioterapeut uddannelsen med start i februar 2022.

– Susanne fik mig til at reflektere over mine fremtidige jobønsker, og hun gav mig det endelige skub, jeg havde brug for, så jeg kunne gøre alvor af min beslutning uden at banke mig selv oven i hovedet, slutter Frederikke.

Er du i tvivl?

Hvis du har svært ved at vælge studieretning, er der en del hjælp at hente på ug.dk.

Det er også en rigtig god idé at kontakte en uddannelsesvejleder eller e-vejledningen.

Fries karrierekonsulenter tilbyder sparring, hvis du gerne vil vende nogle af ovenstående overvejelser omkring dit studievalg. Du har også mulighed for at få lavet en personprofiltest.

Et sidste råd til dig

Husk, at et fravalg af noget, er et tilvalg af noget andet. Uanset hvor meget du forbereder dig, inden du vælger uddannelse, kan du sagtens komme i samme situation som Frederikke, og det er helt okay.