• Er du forandringsparat?

    Omstillingsparat, fleksibel, agil, tilpasningsdygtig og forandringsparat. Kært barn har mange navne, men hvad betyder det egentligt, at du skal være klar på forandringer? Og hvorfor er det en fordel, hvis du bliver mere forandringsparat? Bliv klogere her.
    Del artikel
    Forandringsparat

    Er du forandringsparat?

Du kan sikkert genkende scenariet. Ledelsen har lige sendt en mail til alle medarbejdere, hvor der står, at der kommer organisationsændringer. Du ved ikke præcist, hvad det kommer til at betyde for dig, men alligevel får du hjertebanken og begynder at føle dig usikker. For hvad kommer forandringerne til at betyde for dig og dine kollegaer?

Europamestre i organisationsændringer

Forandringer er et vilkår på danske arbejdspladser. En større europæisk undersøgelse viser, at vi er europamestre i organisationsændringer. Undersøgelsen anslår, at over halvdelen af medarbejdere i Danmark har oplevet større forandringer på deres arbejdsplads inden for de senere år. Og det gælder både for medarbejdere i den offentlige og private sektor.

Forandringer er ikke noget, som medarbejdere vænner sig til med lethed. Faktisk viser langt det meste forskning på området, at større forandringsprocesser har en negativ effekt på medarbejdernes trivsel, og det kan føre til psykiske problemer, stress, søvnproblemer og hjertekarsygdomme. Undersøgelser viser dog også, at forandringer kan have positive konsekvenser, bl.a. hvis medarbejderne føler sig inddraget og hørt.

Eksempler på forandringer på arbejdspladsen

  • Fyringer
  • Konkurser
  • Outsourcing
  • Fusioner og forretningsudvidelser
  • Ombygninger, flytninger og nye lokaler
  • Implementering af nye systemer eller arbejdsgange
  • Omstruktureringer internt, fx sammenlægninger eller nedlæggelser af funktioner eller enheder.

Fordele for dig ved at blive mere forandringsparat

Som nævnt ovenfor er forandringer et vilkår, som du sikkert allerede har oplevet på din arbejdsplads. Og der er stor sandsynlighed for, at du vil komme til at opleve en større forandring igen. Det vil derfor være en fordel for dig at finde ud af, hvordan du normalvis reagerer på forandringer, og hvad du kan gøre for at reagere mere hensigtsmæssigt næste gang.

Hvis du har tænkt scenarierne igennem inden, er der langt større sandsynlighed for, at du bliver mere klar og modtagelig for forandringer på din arbejdsplads fremover.

Test dig selv: Hvordan reagerer du på forandringer?

Tænk tilbage på de seneste store forandringer, der er sket på din nuværende eller tidligere arbejdsplads. Måske var det en større ændring i din afdeling, en fyring eller implementering af et nyt system.

  • Hvad var din første reaktion, da du hørte om forandringen?
  • Var reaktionen overvejende positiv eller negativ?
  • Oplevede du, at din krop reagerede fysisk på nyheden om forandringen?
  • Hvad tænkte eller gjorde du helt konkret, lige da du fik beskeden?
  • Hvor lang tid gik der, inden du fandt dig til rette med forandringen?
  • Oplevede du på længere sigt, at forandringen var god eller dårlig for dig?


Overvej ud fra dine svar, om du var god eller knap så god til at håndtere forandringen. Husk, at langt de fleste mennesker har svært ved at vænne sig til forandringer, så de fleste af os vil handle uhensigtsmæssigt i større eller mindre grad, når der sker forandringer.

Få hjælp hos Frie

Du er velkommen til at kontakte en karrierekonsulent hos Frie på 63 13 85 50. Vi hjælper dig med gode råd og vejledning, hvis du har udfordringer med større forandringer på din arbejdsplads.

Vi kan også tilbyde dig karrieresparring og coachingforløb, så du kommer sikkert igennem forandringer og godt videre med din karriere.