• Er din deltagelse i netværk skattefri?

    I en nylig afgørelse har Landsskatteretten konkluderet, at det udgør et skattepligtigt gode, når en arbejdsgiver modtager regningen for medarbejdernes medlemskaber af forskellige netværksforeninger.
    Er din deltagelse i netværk skattefri?

    Er din deltagelse i netværk skattefri?

I den specifikke sag havde en advokatvirksomhed betalt for medarbejdernes medlemskab af organisationer som Rotary, Junior Chamber, Round Table, Ladies Circle, Byggesocietetet og Relationsfabrikken. Disse organisationer var primært engagerede i regelmæssige møder, der omfattede foredrag, virksomhedsbesøg og lignende, samt fælles måltider og netværksdannelse.

Konkret vurdering

Landsskatteretten gennemførte en konkret vurdering af hver organisations formål og arrangementer. Retten anerkendte, at der kunne være erhvervsmæssige elementer i deltagelsen, men bemærkede, at den konkrete erhvervsmæssige relevans ikke var dokumenteret tilstrækkeligt. Desuden påpegede retten, at en betydelig del af tiden blev brugt på sociale aktiviteter, herunder netværksdannelse, som blev anset for at være en privat aktivitet.

Landsskatteretten konkluderede derfor, at de afholdte udgifter primært dækkede private udgifter, hvilket førte til, at de blev anset som B-skattepligtige personalegoder for de enkelte medarbejdere.

Husk dokumentation

I denne konkrete sag mente Landsskatteretten altså ikke, at virksomheden eller medarbejderne havde tilstrækkelig dokumentation for den erhvervsmæssige relevans af medarbejdernes netværksdeltagelse.

Dette understreger vigtigheden af at dokumentere sådanne forhold for at undgå skatteretlige konsekvenser. Det påpeges dog, at selvom medarbejdere danner netværk til potentielle kunder/leverandører, er det ikke i sig selv tilstrækkeligt for skattefrihed.

Medlemskaber af branchenetværk/ERFA-grupper

Det bør også bemærkes, at i denne sag var de pågældende organisationer primært netværksorganisationer uden nødvendig og konkret erhvervsmæssig relevans for arbejdsgiveren.

Medlemskaber af branchenetværk eller ERFA-grupper anses derimod for at være områder, hvor arbejdsgiveren sandsynligvis kan dække udgifterne uden skattemæssige konsekvenser for medarbejderen.

Netværk kan være guld værd

Hos Frie Selvstændige mener vi generelt, at alle iværksættere og selvstændige bør prioritere deltagelse i netværk uanset skatteregler:

– Netværk er en vigtigt del af den selvstændiges salg og udvikling af virksomheden, og at deltage i de rigtige netværk kan give mere salg end annoncering, siger Claus Jeppesen, der til daglige arbejder som erhvervskonsulent hos Frie Selvstændige og selv er en aktiv netværker.