• 6 vigtige facts om årsregnskab

    Hvem skal lave det, og hvornår skal det afleveres?

    Det er altid en god idé at have godt styr på økonomien i din virksomhed – og alle virksomheder har pligt til at lave et årsregnskab, som hjælper med netop det.

    6 vigtige facts om årsregnskab

    6 vigtige facts om årsregnskab

Det er dog ikke alle virksomheder, der også har pligt til at indberette regnskabet.

I dette indlæg kan du se, hvordan reglerne for årsregnskab er for din virksomhed. Vi har kun inkluderet den vigtigste viden, så du får et hurtigt og nemt overblik.

Her får du svar på 6 vigtige spørgsmål om årsregnskabet.

1. Hvad er et årsregnskab?

Et årsregnskab er en årlig opgørelse over din virksomheds økonomi.

Hvor meget har du tjent, hvor meget har du brugt, og hvad er det samlede resultat, når du trækker udgifter fra indtægter? Hvor mange penge er der i virksomheden?

Kort sagt: Hvad er den økonomiske status i din virksomhed?

2. Hvad består et årsregnskab af?

Der er forskellige krav til et årsregnskab afhængigt af virksomhedstypen og -størrelsen. Men som udgangspunkt skal følgende fremgå af dit årsregnskab:

  • Årets resultat
  • Virksomhedens balance – hvad er den økonomiske status?
  • Eventuelle noter.

3. Hvornår skal årsregnskabet afleveres/indberettes?

Et årsregnskab skal afleveres/indberettes senest 5 måneder efter regnskabsårets afslutning. Så hvis regnskabsåret løber fra 1. januar til 31. december (som det gør for de fleste), skal du indberette årsregnskab senest den 1. juni.

For børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber er fristen dog blot 4 måneder.

Læs mere om at indberette årsregnskab på SKATs hjemmeside.

4. Hvem skal lave årsregnskab?

Alle har pligt til at bogføre og lave regnskab over virksomhedens økonomi, som kan dateres mindst 5 år tilbage i tiden. Men det er ikke alle virksomheder, der skal indberette deres regnskab til SKAT.

Personligt ejede virksomheder (som fx enkeltmandsvirksomheder) har ikke pligt til at aflevere årsregnskab. Det har alle typer selskaber derimod – som fx ApS, I/S, A/S osv.

5. Hvad koster et årsregnskab?

Prisen for et årsregnskab afhænger af den revisor, der skal udarbejde det. Men du kan godt regne med en pris på omkring 3.500-15.000 kroner for et årsregnskab, hvis du har en relativt enkel virksomhed.

Hvis din virksomhed derimod er stor og/eller kompleks, vil den pris stige markant.

6. Hvorfor skal en virksomhed lave et årsregnskab?

En virksomhed skal lave et årsregnskab, så det er muligt for offentligheden at vurdere selskabets økonomi. Tilmed skal det være muligt for SKAT at se, om alt foregår efter lovens rammer.

Hvis du fx har et ApS, hæfter du udelukkende for den selskabskapital, du har skudt i det. Årsregnskabet/årsrapporten er offentlighedens indblik i selskabets økonomi, så man har mulighed for at foretage en objektiv vurdering af den.