I denne artikel giver vi dig et overblik over de vigtigste regler om moms, afgifter og skat, så du undgår dyre fejl.
Moms
- Du kan få momsfradrag for køb, drift og vedligehold af ladestander – også for elforbruget.
- Det gælder, uanset hvor ladestanderen er placeret – det afgørende er, hvilket køretøj der lader, og om udgiften vedrører virksomheden.
- Hvis medarbejdere betaler for opladning, skal der opkræves moms – og hvis prisen er under markedsniveau, skal din virksomhed stadig betale moms af den fulde kostpris (pga. interesseforbindelse).
Elafgift
- Du kan få fuld godtgørelse af elafgiften (minus 0,4 øre/kWh) for strøm brugt til opladning – men kun hvis:
- Din virksomheden selv driver ladestanderen
- Der er installeret en måler i ladestanderen. - Det gælder også, hvis ladestanderen er installeret hos medarbejderen – så længe det er virksomheden, der står for driften.
- Ordningen gælder foreløbigt til udgangen af 2030.
Fri opladning – beskatning af medarbejdere
- Privat bil: Fri opladning anses som et personalegode. Det er skattepligtigt, hvis værdien overstiger 1.500 kr. om året (inkl. julegaver mv.).
- Firmabil: Fri opladning har ingen skattemæssige konsekvenser – det er allerede dækket af beskatningen af fri bil.
- Hvis ladestanderen står hos medarbejderen, skal udgifterne kunne knyttes direkte til firmabilen – ellers betragtes det som et skattepligtigt gode.
Kort sagt
Tænk over placering, brug og hvem der betaler, når du opsætter ladestandere. Og sørg for at have styr på dokumentationen – især hvis du vil have momsfradrag og elafgiftsgodtgørelse.
Har du brug for hjælp til din bogføring?
Som medlem af Frie Selvstændige kan du benytte vores aftale med Regnskab & Administration, som giver dig 20 % rabat det første år. Du finder aftalen på Fries Rabatunivers under "Fries aftaler til dig".