Som selvstændig er din energi og virkelyst det vigtigste brændstof, din virksomhed har. Og typisk kommer den energi fra lysten til at udføre den kerneydelse, du blev selvstændig for at sælge.
Har du fornemmelsen af, at du drukner i andre opgaver, er der derfor flere ting, du bør overveje:
- Bruger du tid nok på de opgaver, der giver dig energi?
- Hvordan får du mere tid til de opgaver, du er passioneret omkring?
- Hvilke konsekvenser kan der være ved, at du har for meget at se til?
Selv om det er dig, der er chefen, kan fordelingen af arbejdsmæssige kasketter nemlig skride, også uden, at man altid er opmærksom på det.
Det kan der heldigvis gøres noget ved.
Hvad brænder du for?
Vil du gerne have mere tid til det, du brænder for, kan du starte med at stille dig selv følgende spørgsmål: Hvad er jeg selvstændig som?
Svaret på det spørgsmål er nemlig den primære kasket, du skal forsøge at have på mest muligt.
Den kender du, du er god til den, og du har kontrol over den.
Men så er der alle de andre opgaver, der gør, at balancen mellem det, du brænder for, og de besværlige og tidskrævende pligtopgaver, tipper.
Mange ting at have styr på
Og der er da også mange ting, du som selvstændig skal have styr på.
- Salg
- Marketing
- Jura
- Økonomi
- Administration
- Kontrakter og meget andet.
Vær ærlig over for dig selv
Men måske er det ikke alle opgaver, du behøver sidde alene med eller lave selv. Og her bør du være ærlig over for dig selv: Er opgaven nem eller svær for dig at løse?
Er svaret, at opgaven er svær, skal du grundigt overveje, om det rent tidsmæssigt for dig kan betale sig at løse den ift., hvad du ellers kunne bruge tiden på.
På den måde er du hele tiden med til at sikre, at du har de kasketter på, der passer dig bedst. Det modsatte kan føre til, at du ikke bruger tiden der, hvor du er mest effektiv, og hvor netop DU kan gøre en forskel for din forretning.
Få overblik og sæt i skema
En af årsagerne til, at du føler, du ikke har nok tid til bestemte opgaver, kan være, at du ikke har system i, hvordan du bruger tiden. Det kan medføre, at opgaverne flyver rundt i hovedet på dig og ender med at tage mere tid end nødvendigt.
Her findes der to gode øvelser til at få bedre styr på det:
- Få overblik over tiden
Ved at lave et timeopgørelse over, hvor meget tid, du bruger på forskellige opgaver hver uge, får du et klart overblik over, hvordan du bruger din tid. Her vil det være tydeligt – og måske overraskende – hvor meget tid, du egentligt bruger på de forskellige opgaver. - Sæt det i skema
Med et overblik over, hvilke opgaver, der tager din tid, kan du lave en plan for, hvornår de tids- eller energikrævende opgaver skal ordnes på bestemte dage i bestemte tidsrum. Det kan frigive noget tid, og samtidigt undgår du at blive forstyrret af andet arbejde, der kalder på din opmærksomhed.
Bliv bedre til opgaverne
Som selvstændig er det vigtigt, at du både kan udvikle din forretning og dig selv. Med et overblik over tid og opgaver, kan du derfor overveje, hvad du selv kan gøre for at blive dygtigere og mere effektiv til de ting, der tager tiden fra det, du brænder for.
Her er der flere ting, du skal se på:
- Hvilke opgaver kan du med fordel blive bedre til for at spare tid?
- Hvilke opgaver giver de største frustrationer på grund af manglende evner?
- Hvilke opgaver er det vigtigst for din virksomhed, at du bliver bedre til?
Invester i din egen udvikling
Når du kender disse opgaver, kan du se på, om du bør investere i selv at blive bedre til at løse dem. Det er oplagt at starte med de opgaver, der både kan øge din omsætning og frigive tid ved, at du bliver dygtigere og hurtigere til at løse dem.
Disse nye kompetencer kan du få i form at kurser, rådgivning, undervisning eller selvstudier, hvor du investerer tid og måske penge i at blive bedre.
Det har nemlig flere fordele:
- De tidskrævende opgaver løses hurtigere og nemmere
- Kvaliteten af de løste opgaver bliver højere
- Opgaver, du er tryg ved at løse, stresser mindre
- Du udvikler dig og får flere kompetencer.
Alt sammen er ting, der i sidste ende hjælper til at give dig mere overskud til de opgaver, du brænder for.
Få hjælp udefra
Med et klart tidsoverblik kan du dog også stå i den situation, at der ganske enkelt ikke er nok timer til at nå det hele, eller nok tid til det, du brænder for.
Har du råd til det, vil muligheden for at få rådgivning og hjælp udefra her være en mulighed. På den måde behøver du kun have én kasket på mest muligt af tiden.
Og der er flere fordele ved at få hjælp til de svære opgaver:
- Du får mere tid til din kerneydelse
Det er yderst sjældent, at man er verdensmester i alle dele af sin forretning, hvorfor det på nogle områder ikke giver mening, at du bruger din dyrebare tid, når du kan løse andre opgaver hurtigt i en høj kvalitet. - Opgaverne bliver løst bedre
Ved at bruge folk, der er eksperter på de områder, du ikke selv magter, vil kvaliteten af arbejdet blive højere til større værdi for virksomheden. - Du får mere energi
Når du får hjælp til de opgaver, der tager både tid og energi, vil du ofte få et større overskud og glæde ved det øvrige arbejde.
Tjek virksomhedens status
Når mange selvstændige venter med at outsource tids- og energikrævende opgaver, handler det ofte om økonomi.
Derfor bør du trykke på pauseknappen og bruge den nødvendige tid på at finde ud af, hvordan det egentligt står til med cash flow og opgaver i pipeline.
Her er det særligt vigtigt at have fokus på følgende:
- Er der penge til at betale andre for at løse opgaver?
- Kan du øge omsætningen ved at bruge din tid anderledes?
- Er det realistisk, at du kan nå alle opgaver, hvis ikke du får hjælp?
Det skal du være opmærksom på
Finder du ud af, at hjælp udefra er det rigtige for dig, er det særligt i begyndelsen en god idé at gøre følgende:
- Søg sparring hos eksperter, der har erfaring med den situation, du befinder dig i. De kan guide dig i den rigtige retning og måske anbefale gode folk til at hjælpe dig.
- Brug erfarne folk til opgaven. De har netop den erfaring med outsourcing, du ikke har, og kan hjælpe dig med, hvordan opgaven skal løses og hvordan arbejdsgangen skal være.
- Vær klar i mælet omkring opgavebeskrivelsen. Hvordan ønsker du opgaven løst, hvornår slutter den, og hvor meget ønsker du at blive informeret om arbejdets gang undervejs.
- Sørg altid for at lave en kontrakt med en klar arbejdsbeskrivelse.
Vil du blive klogere på, hvordan du får mere tid til de rigtige opgaver?
Hos Frie Selvstændige består vores erhvervsrådgiveres fornemmeste opgave bl.a. i at klæde dig på til – og hjælpe dig i – dit selvstændige virke og skabe struktur i hverdagen.
Du er velkommen til at kontakte os allerede i dag, så vi kan hjælpe dig med din prioritering og dermed skabe en mere fri hverdag for netop dig.