• Succes handler om vigtigere ting end penge

    Som selvstændig er der mange måder at måle succes på. Og mens det i starten ofte drejer sig om at tjene penge, er der på den lange bane andre ting, der er mere vigtige.

    Det mener Kristian Westfall, der arbejder som selvstændig på fjerde år.

    Kristian Westfall

    Succes handler om vigtigere ting end penge

42-årige Kristian Westfall har været sin egen chef siden 2018, hvor han sagde sit faste job op for at blive selvstændig kommunikationsrådgiver.

I dag har han en række private og offentlige virksomheder i alle størrelser som kunder, og han beskriver sin forretning som ”rimelig succesfuld.”

Men det succesfulde består ikke kun i, at han kan leve af sin forretning, fortæller han. Langt fra, faktisk.

– Ville jeg bare gerne tjene en god, fast løn, var der nemmere måder at gøre det på end ved at være selvstændig. Men der er andre ting, der er vigtigere for mig, siger han.

For ham er følgende parametre nemlig mere afgørende for hans definition af succes, end hvor meget, han tjener:

  • At han har tid til sin familie
  • At opgaverne bliver løst ordentligt
  • At han kan tjene sin penge tidseffektivt
  • At han har sin frihed.

Find det, der driver dig

Penge er naturligvis også vigtige, da alle har regninger, der skal betales. Men de er et dårligt udgangspunkt alene at måle sin succes på som selvstændig, mener han.

– Jeg har i perioder haft rigtig travlt, hvor folk har spurgt, om ikke jeg skulle have ansatte. Men det er jeg ikke interesseret i. Alt det med vækstrejse og ekspansion er jeg ikke særligt interesseret i. Jeg har lige nu min totale frihed samtidigt med, at jeg kan tjene de penge, jeg har brug for. Det er succes for mig.

Ifølge Kristian bør man derfor med fordel stoppe med at fokusere på penge alene. I stedet skal der helst være noget andet i spil, der driver en som selvstændig, fortæller han. Og for ham drejer det sig bl.a. om:

  • At nyde den frihed, han har som egen chef
  • At nyde tilfredsstillelsen ved at kunne sige nej til folk
  • At holde fri, når det passer ham.

Succes på den lange bane

For Kristian har ovenstående succeskriterier nemlig på den lange bane vist sig meget mere motiverende, end blot at måle succesen i penge.

Det er også i de perioder, hvor han glemte at udnytte de fordele og muligheder, man har som herre over egen tid, at han har været mest presset, fortæller han.

 

Det er superfedt, at jeg i perioder kan arbejde meget og tjene mange penge. Men når arbejdsbyrden begynder at gå for meget ud over min frihed, kan jeg godt mærke, at det gør lidt ondt. Så skal jeg finde tilbage til balancen og huske mig selv på, hvad der egentligt er succes for mig. Kristian Westfall.


Succes i delmålene

Kristian fortæller, at han også vurderer sin succes på, om han får ting gjort. Og om han får dem gjort ordentligt. Det gælder både, når han laver tilbud, og når han udfører opgaven.

Når han giver tilbud på opgaver, er det vigtigste derfor ikke nødvendigvis, om han får den. I stedet afhænger succesoplevelsen af:

  • Om han har givet et godt og fyldestgørende tilbud
  • Om mødet med den potentielle kunde var en god oplevelse
  • Om der er noget at bygge på fremadrettet.

– Jeg har ikke kontrol over, om jeg får de forskellige opgaver, men jeg kan selv påvirke min tilbudsgivning, mødet med kunden og perspektiverne fremadrettet, og dermed måle mig selv på det, fortæller han.

Eksempelvis har han lige fået et nej til en stor og prestigefyldt opgave, hvor de var to tilbage i budrunden. Organisationen valgte den anden, hvilket selvfølgeligt var ærgerligt, fortæller han.

– På den anden side var det en virkelig positiv oplevelse. Jeg leverede et super tilbud, som de var meget glade for, og jeg fik præsenteret Westfall Kommunikation på den bedste måde. Så det betragter jeg egentlig som et succesfuldt forløb, siger Kristian, der fortæller, at han er god til at ”regne tilbage” i forløbet og sætte pris på de delmål, han opnår.

Eksempelvis:

  • At han fik sendt et godt og gennemarbejdet tilbud af sted
  • At han blev udvalgt til at gå videre i budrunden
  • At han nåede til et punkt, hvor han er "top of mind" hos kunden næste gang, en lignende opgave kommer i spil.

– Så selv om jeg ikke fik opgaven, er der mange succeser i det forløb, hvis man har fokus på dem, siger han.

Tjener penge for at få tid til andre ting

Selv om Kristian rigtig godt kan lide sit arbejde, så betyder tiden med familien og friheden til selv at kunne bestemme altså i dag mere end pengene.

Men det har taget noget tid for ham at nå til den erkendelse, fortæller han.

Da han startede op som selvstændig, var hans største bekymring - som det nok er for mange andre i samme situation - hvordan det hele nu skulle gå.

Og derfor var det primære succeskriterium også at tjene penge. Men som tiden er gået, har det fokus ændret sig:

– En succesfuld uge kan nu være, at jeg på to eller tre dage kan tjene nok penge til, at jeg faktisk ikke behøver tjene flere den uge. Resten af tiden bruger jeg så på opgaver, der måske ikke lønner sig så godt, men interesserer mig, og så selvfølgelig på min familie, siger han.

Tre gode råd fra Kristian

  1. Kig på din omsætning på årsbasis
    Som selvstændig bør du se på sin økonomi på årsbasis og ikke på månedsbasis. Der er måneder, hvor man ikke tjener ret meget, men så er der andre måneder, hvor det går forrygende. Og det med at have is i maven er man nødt til at lære, ellers vil man føle sig meget lidt succesfuld, når der er stille i butikken. Men det reelle overblik har du først, når du gør hele året op.
  2. Dyrk dit netværk af andre selvstændige
    Succeskriterier, økonomi og alle de andre ting, der følger med livet som selvstændig, kan være svære at tale med folk, der har et ’rigtigt job,’ om.

    Derfor er det godt at være omkring folk, der laver det samme – eller tæt på - som dig. Lad være med at se dem som konkurrenter, men som nogen, du kan netværke, sparre og tale med om de ting, der er relevante og svære for dig.
  3. Tag den med ro – du er god nok
    De bedste kundeoplevelser for mig er ikke dem, der har betalt bedst, men dem, hvor jeg føler, at jeg har leveret det bedste stykke arbejde. Det betyder også, at jeg nogle gange kan bruge for meget tid på en opgave eller have unødige bekymringer om, hvorvidt mit arbejde er godt nok. Og der kan jeg godt blive bedre til at tage den lidt mere med ro, og det samme tror jeg, andre kan.
    Kom godt fra start
Går du med en iværksætter i maven, eller er du lige startet egen virksomhed, så kan Frie Selvstændige tage dig i hånden i opstartsfasen og hjælpe dig godt fra start. Ring til os på 63 13 86 50, hvis du vil høre mere om, hvad vi kan gøre for dig.