• Sådan ansætter du den rette medarbejder til jobbet

    splash-green-guide-524x524

    Når du skal ansætte en ny medarbejder i din selvstændige virksomhed, er det en stor investering. Det er derfor vigtigt, at du overvejer, hvordan du får mest ud af den.

    Vi guider dig til, hvordan du ansætter den rette medarbejder til jobbet.

    Ny medarbejder

    Sådan ansætter du den rette medarbejder til jobbet

    splash-green-guide-524x524

Flere undersøgelser viser, at det kan koste mange penge at ansætte den forkerte medarbejder. Derudover koster det også både dig og kandidaten tid, som kunne være brugt meget bedre. Det kan derfor godt betale sig at bruge tid på at lave et godt forarbejde, når du skal ansætte en ny medarbejder.

Jobanalyse og personprofil

Ligesom, hvis du skulle investere i et nyt hus eller aktier, skal du begynde med at finde ud af det grundlæggende omkring din investering. Du kan med fordel skrive dine svar ned.

  1. Jobanalyse: Hvad har du brug for en ny medarbejder til?
  2. Personprofil: Hvilken profil søger du?

Se på dine svar og overvej, hvordan du bedst kan få en medarbejder, der passer til jobbet. Vær i første omgang åben over for alle muligheder og lav med fordel en for- og imod-liste til de forskellige kandidatforslag.

Et eksempel

Du overvejer, hvad du mangler hjælp til i din virksomhed, og du kommer frem til, at du har brug for ekstra hjælp til at skabe flere salg. Du kan godt klare opgaven selv, men du brænder ikke for det. Din tid er bedre brugt på andre ting.

Som det næste skal du vurdere, hvad den bedste investering er for dig. Du kan eksempelvis overveje, om du skal få en studentermedhjælper, der kan stå i kassen og ringe potentielle kunder op. Eller du kan gå med den erfarne sælger, der kan dokumentere dine salgsresultater.

Junior-profilen:

  • Kræver mere tid af dig til oplæring og støtte
  • Kommer med den nyeste viden på området fra studiet
  • Er ikke fastlåst i "gamle" vaner og er nemmere at "forme"
  • Vil være billigere i løn.

Den erfarne profil:

  • Vil i højere grad være selvkørende og kræver mindre oplæring og fokus fra dig
  • Kan byde ind med vigtig erfaring, viden og kompetencer, der kan løfte din virksomhed
  • Vil være dyrere i løn.

Hvad er den bedste investering for dig?

Hvad der er den bedste investering for dig, afhænger af din virksomhed. Hvis du har brug for hjælp til driftsopgaver i din virksomhed, kan en studentermedhjælper på deltid være den optimale investering for dig. Specielt, hvis økonomien i din virksomhed endnu ikke er til at ansætte en fuldtidsmedarbejder.

Vil du omvendt gerne udvikle din virksomhed, og mangler du vigtige kompetencer for at kunne gøre det, kan en ny medarbejder med netop disse kompetencer være den bedste investering.

Husk på, at når du vælger at investere i en medarbejder, så skal du kunne se, at den nye medarbejder kan skabe værdi og gerne tjene sig selv hjem på lang sigt. Enten ved at vise konkrete resultater eller ved at aflaste dig, så du får bedre tid til dine opgaver.

Når du har fundet den rigtige medarbejder

Når du har fundet den rette person til jobbet, skal du huske alt det praktiske omkring ansættelsen. Begynd også onboardingen af din nye medarbejder allerede inden første arbejdsdag.

Har du brug for hjælp?

Vil du gerne have sparring på, hvordan du ansætter den rette medarbejder til jobbet, så kontakt en af vores virksomhedsrådgivere i Frie Selvstændige på 63 13 85 50. De står klar til at svare på dine spørgsmål. Du er også velkommen til at kontakte vores jurister, hvis du har spørgsmål omkring personalejura.

Du kan med fordel også læse vores drejebøge Din første medarbejder og Få succes med dit lederskab.