• Tvivlen som selvstændig: Hvad er det værste, der kan ske?

    splash-green-interview-524x524
    Fotograf Nanna Bækdahl har lært, at tvivlen er et vilkår som selvstændig. Og hun har ikke fortrudt, at hun sprang ud i det. Glæden ved arbejdet og friheden overskygger alt.
    Nanna Bækdahl

    Tvivlen som selvstændig: Hvad er det værste, der kan ske?

    splash-green-interview-524x524

For tidligere jordemoder Nanna Bækdahl var det en jordomrejse med mand og børn i 2019, der for alvor satte og formede drømmen om at blive selvstændig.

– På rejsen fik jeg en anden oplevelse af at være sammen som familie. Når man trækker sig væk fra leverpostejen, sker der noget. Var det virkelig det forhastede liv, jeg ville, husker Nanna Bækdahl om sine tanker på rejsen.

Før rejsen og undervejs havde hun taget masser af billeder og kunne godt selv se, at hun havde fat i noget, selvom hun ikke var udlært. Så da hun kom hjem, rumsterede tankerne om at gå selvstændig stadig.

Ikke bare et hobbyprojekt

– Jeg var usikker på, om jeg ville kunne leve af at tage billeder. Men jeg var nødt til at prøve det af. Jeg forsøgte at forlænge min orlov, men da det ikke kunne lade sig gøre, skrev jeg dagen efter min opsigelse. Jeg var noget shaky, for det var en stor beslutning, siger hun.

Nanna og hendes mand kiggede økonomien igennem og besluttede, at der var råd til at prøve det af. Men for Nanna Bækdahl var det vigtigt også at bidrage økonomisk. Hun havde sin stolthed og var fast besluttet på, at hvis hun gjorde det, skulle det ikke bare være et hobbyprojekt.

Om at finde sin nye identitet

Da hun havde taget beslutningen, dukkede alle spørgsmålene op. Hvad med løn, forsikring, virksomhedsform. Og hvordan får jeg kunder nok til at kunne leve af det? Og bliver jeg ved med at være glad for det, når det går fra at være hobby til et arbejde?

 

Jeg har haft svært ved at finde min identitet i, at jeg er fotograf i stedet for jordemoder. Det har overrasket mig, hvor meget arbejde betyder i forhold til ens identitet. Jeg har været bange for at blive træt af det, men det er stadig fedt. Kontakten til mine kunder, når jeg er ude på optagelse, er det fede. Det med regnskab, redigering og så videre, det følger bare med. Og når tvivlen rammer, så har jeg sagt til mig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Nanna Bækdahl.


Føler ikke, jeg mangler noget

Og så kom tvivlen om, hvordan man prissætter. Forståelsen for omfanget af hendes arbejde har hun indimellem manglet og at skulle stå mere på mål for sin tid. Og hvad med venner og familie – skal de betale? Og kan man som selvlært tage penge for det?

– I starten solgte jeg mig alt for billigt. Jeg skulle have et vist kundeflow, og det tager tid at bygge op. Men folk vælger mig for mine billeder, fx billeder til et bryllup. Det er et spørgsmål om stil og ikke noget, man kan uddanne sig til, så jeg føler ikke, at jeg mangler noget, selvom jeg ikke er uddannet fotograf, forklarer Nanna Bækdahl.

At være sit eget brand

Hun har måttet lære at acceptere, at alt, hvad hun gør, falder tilbage på hende. Og hun arbejder på ikke at være for selvkritisk.

– Jeg er blevet bedre til at tackle, at det kolliderer med mit privatliv. Det er mere personligt, fordi jeg er mit eget brand. Det gør, at der er flere følelser på spil, for jeg vil have, at folk skal have en god oplevelse. Jeg er alt i min virksomhed fra fejemand til direktør, så hvis der er klager, hvilket har været meget få, så er det mig, de klager over. Det betyder meget for mig, og så er det noget, jeg tager meget ind. Det er noget andet som lønmodtager. Der er man mere en del af en flok, siger Nanna Bækdahl.

Som modgift bruger hun blandt andet sin faglighed som jordemoder. Når kunderne hører, at hun er jordemoder, oplever hun en umiddelbar tillid til hende. Det giver dem en form for tryghed. Og laver hun en fejl, prøver hun at huske sig selv på, at andre ikke lægger mærke til de samme ting, som hun, og at fejl er med til at bidrage til udvikling.

Som når hun kigger på de første billeder, hun tog, er der sket en stor læring og udvikling.

Det har hjulpet Nanna Bækdahl, at folk omkring hende har bakket op. Både forældre, svigerforældre, veninder og mand. Men selvom de har bakket op, er der problemstillinger, som ens nærmeste ikke forstår, medmindre de selv har været der. Derfor valgte hun at leje sig ind i et kontorfællesskab med andre selvstændige. Det hjalp hende at lufte sine tanker med andre selvstændige og opleve den gejst, der var blandt andre iværksættere.

Sociale medier og imposter-syndromet

Som fotograf er Nanna Bækdahl nødt til at være på de sociale medier. Og med sociale medier følger den evige sammenligning:

– Det, at jeg sammenligner mig med andre, har indimellem taget glæden fra mig. Men jeg øver mig i at distancere mig fra det ved at logge mere af. Og så siger jeg til mig selv, at man ikke kan sammenligne. For situationen er en anden, børnene er nogle andre, og forældrene er nogle andre. Mine kunder booker mig, fordi det er min stil og tilgang, de kan lide, så forskellighed er jo egentlig en god ting. Der er kunder nok til alle. Og jeg har flere udtalelser, jeg kan kigge på, når jeg bliver i tvivl, fortæller hun med et smil.

Nanna Bækdahl har lært meget om sig selv i processen og har 5 gode råd til andre selvstændige:

  • Folk kan godt få det til at lyde som en uoverskuelig opgave at blive selvstændig. Men så er det heller ikke vildere. Det er en skam, at mange tror, det næsten er uopnåeligt. Mange vil trives i den frihed, det er.
  • Hvis man har et lønmodtagerjob i dag, så er det der også i morgen.
  • Der findes hjælp i alle kommuner. Sørg for at få sparring og hjælp, så du ved, om drømmen kan bære.
  • Overvej, hvem du har i dit netværk. Man kan få meget ud af at bruge dem, man kender.
  • Spring ud i det! Alle er usikre. Hvis jeg kan, så kan du også!