• Urimelige regler for selvstændige på sygedagpenge

    Gitte Grønne arbejder som selvstændig, og under corona tog hun desuden et lønmodtagerjob. Det skulle vise sig at udgøre et stort problem, da hun efterfølgende blev alvorlig syg – og blev straffet hårdt økonomisk.
    Sygedagpenge for selvstændige

    Urimelige regler for selvstændige på sygedagpenge

Gitte Grønne er 54 år gammel, gift og mor til tre drenge, hvoraf den ene stadig er hjemmeboende. Hun har desuden været selvstændig erhvervsdrivende i fem år, efter i 20 år at have arbejdet på en misbrugsafdeling. Og så har hun i øvrigt altid klaret sig uden nogen form for økonomisk hjælp. Men en dag ramte ulykken som et lyn fra en klar himmel, og som om det ikke var nok, så blev de sygedagpenge, som hun ellers følte sig sikker på at være berettiget til, pludselig mere end halveret.

Et godt tilbud?

Grundet Gittes kolossale erfaring i psykiatrien har hun længe været en meget efterspurgt terapeut. Så efterspurgt, at hun på et tidspunkt blev tilbudt et job i terapeutprojektet for KFUM, "Mænd i krise tilbage til livet". Det var et projekt à 24 måneders varighed, 12 timer om ugen, og som indeholdt en fastansættelse – og det var altså en fantastisk aftale – særligt set i lyset af den pandemi, der brød ud kort tid efter.

Eftersom projektet kunne køres online, kunne det nemlig stadig gennemføres – mens det straks var værre med den anden del af Gittes forretning, nemlig det selvstændige ben, som i høj grad bestod af gruppeterapi og foredragsvirksomhed, og som derfor ikke kunne opretholdes i en Covid-tid.

Af samme grund blev onlineprojektet for KFUM meget vigtigt for Gitte, for det sikrede hende en indkomst – troede hun i hvert fald.

Et kæmpe chok

Men den 4. april 2022 fik hun en af de værste beskeder, man kan forestille sig: "Du har brystkræft, og den er meget aggressiv." Gitte blev slået helt ud både psykisk og fysisk, men heldigvis havde hun sin mand, som trådte til og stod for mange af de praktiske foranstaltninger, der er påkrævede i sådan en situation. Og det gælder måske især, når man bliver syg som selvstændig erhvervsdrivende og skal i dialog med kommune, fagforeninger, forsikringer og så videre.

– Det kom som et kæmpe chok for mig, da jeg fik diagnosen og blev præsenteret for det forløb, som jeg går igennem lige nu. 20 ugers kemoterapi før operation og stråleterapi. Det er altså lang tid at være vingeskudt. Så jeg er også helt utroligt glad for, at min mand kan hjælpe mig her også, fortæller Gitte Grønne.

Nedsat sygedagpenge

Men som om chokket med sygdommen ikke var nok i sig selv, så skulle det nu vise sig, at det, hun troede var en god beslutning om at tage et lønmodtagerjob, havde været det stik modsatte. For da hun fik sine første sygedagpenge, udgjorde beløbet kun 8.000 kroner før skat.

 

Det var endnu et chok for mig, for hvorfor var det beløb ikke højere? Jeg kontaktede Frie og fik den melding, at mit deltids-lønmodtagerjob ikke talte med i forhold til beregningen af mine sygedagpenge. Sådan er reglerne, lød meldingen. Hvis man har et job som både lønmodtager og selvstændig, og hvis man bliver tvunget til at søge sygedagpenge det efterfølgende år, så tæller den indtægt, du har haft som lønmodtager, ikke.

Det kan simpelthen ikke have sin rigtighed, tænkte jeg, men selv om alle de søde folk, jeg talte med, virkelig gjorde deres bedste, så var der ikke noget at gøre, for sådan er reglerne bare. Gitte Grønne.

Ikke den eneste

Efter den oplevelse kunne Gitte Grønne ikke lade være med at spekulere på, om andre har oplevet at stå i samme situation.

– Jeg syntes bare, at det var så mærkeligt og uretfærdigt, at jeg besluttede mig for at skrive ud i mit netværk af andre selvstændige, og her blev jeg opmærksom på, at jeg slet ikke er den eneste, det er sket for, fortæller en undrende Gitte Grønne.

– Det giver simpelthen ikke mening. Når man vælger at takke ja til en lønmodtagerstilling på deltid for at holde fast i sin virksomhed, så er det vel en indtægt som alt muligt andet og burde dermed også udgøre en del af beregningsgrundlaget i tilfælde af, at man pludselig bliver tvunget på sygedagpenge.

– Det er i forvejen absolut ikke for sjov at få sådan en melding om, at man er syg, og så er det bare som at få hældt salt i såret, når man bliver behandlet på den måde. Jeg er lige nu i dialog med flere, herunder Frie Selvstændige, der gerne vil rejse sagen som principsag, så vi kan få nogle mere lempelige regler på området til glæde for dem, der i forvejen er i knæ, forklarer hun.