• Tre selvstændige giver deres bedste råd

    Som selvstændig er det umuligt at være den bedste til alle opgaver. Men gennem sparring og ved at outsource bestemte opgaver, kan du få mere tid, energi og begå færre fejl. Det fortæller tre selvstændige, der her giver deres erfaringer videre.

    På billedet ses den ene af de tre selvstændige, Michael Jepsen, der ejer enkeltmandsforlaget Memoris.

     

    Michael Jepsen

    Tre selvstændige giver deres bedste råd

Der er mange erfaringer at gøre sig som chef i egen virksomhed. Hvordan du bruger din tid og får mest værdi ud af den, er en af de vigtigste.

Det fortæller tre selvstændige, der alle har gjort sig vigtige erfaringer med at få sparring og outsource opgaver for at optimere deres tid og øge omsætningen.

Fra dem er hovedbudskabet, at du skal vælge dine kasketter med omhu og få hjælp til de opgaver, du ikke magter eller har overskud til selv at tage dig af.

Hvordan de gør det, kan du læse her.

Du kan aldrig det hele selv

Michael Jepsen ejer enkeltmandsforlaget Memoris, hvor han udgiver 5-10 titler om året. Beslutningen om at blive selvstændig kom efter, at han i 2017 blev opsagt fra sin stilling som redaktør på et forlag.

Han kunne jo det hele selv, som en kollega i branchen sagde til ham.

– Men det kan man jo aldrig. Og siden har jeg lært at få hjælp og outsource en del, siger Michael.

De primære opgaver, som Michael outsourcer, er bogføring og salg. Og årsagen er enkel, fortæller han.

  • Bogføring kan han ikke finde ud af
  • Salg har han ikke lyst til.

– Men begge dele er afgørende for at drive en forretning, så det var faktisk en nem beslutning for mig at tage, siger han.

Alt i alt betyder det, at han kan lægge de fleste af sine kræfter i virksomhedens vigtigste arbejde. Nemlig at finde de rigtige titler og forhandle en god pris på dem.

Outsource de rigtige opgaver for dig

Når det kommer til outsourcing, har Michael gjort sig følgende erfaringer, han anbefaler andre at følge:

  • Få hjælp til salget
    Har du ikke lyst til at sælge, skal du få hjælp til det. Uden salg tjener du ingen penge, og du bør se en sælger eller hjælp til salg som en investering fremfor en udgift.
  • Vælg de opgaver fra, du ikke kan lide
    Du bør overveje at outsourcer de opgaver, der er vigtige, men som du ikke selv kan lide. Til gengæld kan du beholde de opgaver, der måske ikke er så vigtige, men som du godt kan lide. Det sparer nogle penge, som du kan bruge på eksempelvis en sælger eller bogholder.

Bjarke Ørsted
Bjarke Ørsted

Få styr på økonomi, skat og fradrag

Bjarke Ørsted er selvstændig fotograf, hvilket han har været siden 2007, hvor han sagde sit faste fotografjob op på avisen Berlingske. Som selvstændig kan han bedre styre sin tid, og så er han glad for at være sin egen chef.

Men det betyder ikke, at han skal lave alting selv. Særligt benytter han sig af hjælp til at holde styr på økonomi, skat og fradrag.

– Jeg bruger ekstern hjælp, da det optimerer min forretning og i sidste ende kan betale sig rent økonomisk, siger Bjarke.



Økonomisk eksperthjælp giver nemlig flere fordele, fortæller han:

  • Du undgår at misse fradrag og andre fordele, der koster dig penge
  • Du behøver ikke bekymre dig om fejl og rod i regnskaberne
  • Du får sparring til, hvad der bedst kan betale sig ift. pension.

– Det er noget skidt, hvis man snyder sig selv i skat, eksempelvis, og ved at bruge eksperter til den del, er jeg sikker på, at tingene er gjort rigtigt, siger han.

 

Sara Sejergaard
Sara Sejergaard

Du skal have mange kasketter på

Sara Sejergaard har sammen med to kompagnoner guidevirksomheden Københavnerture, der sælger tematiserede byvandringer i København.

Virksomheden har eksisteret siden 2016, hvor Sara sagde sit tidligere job som skolelærer op for at blive chef i egen virksomhed.

Hun fandt dog hurtigt ud af, at man som selvstændig skal have rigtig mange kasketter på.

– Jeg brænder for formidling og for at udvikle nye ture til vores kunder. Men der er andre opgaver, som jeg synes er dræbende kedelige, og som vi heller ikke er gode til selv. Så dem har vi valgt at få hjælp til, fortæller hun.

Behov for sparringspartnere

Når det kommer til hjælp, drejer det sig især om økonomi og bogføring, hvor Sara bruger en regnskabskyndig til at afstemme indtægter og udgifter.

Derudover har de i virksomheden gjort brug af et hav af konsulenter og sparringspartnere for hele tiden at udvikle deres forretning.

 

Der er så mange ting, man skal have styr på, og vi har været afhængige af, at folk udefra har kunnet hjælpe os med alt fra SoMe over prissætning til markedsføring. Sara Sejergaard.

Fordele ved at bruge eksperter

De største fordele ved at sparre med eksperter er ifølge Sara:

  • At du i stedet for at skulle bruge en masse tid og begå mange fejl hurtigere kommer på rette spor
  • At du bliver udfordret på den måde, du gør tingene i forvejen, og ser nye muligheder
  • At du får mere tid og energi til det, der er mest spændende for dig.

Saras gode råd

Tiden brugt på de forskellige arbejdsopgaver kan nemlig nemt skride, og man skal hele tiden overveje, hvad man vil bruge penge og tid på, fortæller Sara, der har følgende gode råd i forhold til at outsource opgaver:

  • Brug penge for at tjene penge
    Vores virksomhed er nu der, hvor vi skal til at bruge nogle flere penge på hjælp til markedsføring med en forventning om, at det tjener sig ind igen. Det er altid et sats, men man er nødt til at investere, hvis man gerne vil øge omsætningen.
  • Brug tid på at finde de rigtige
    Det kan være en dyr omgang, hvis man hyrer folk, der ikke kan løse opgaven tilfredsstillende. Derfor er det en god investering at undersøge folks baggrund og referencer, inden man bruger dem. Ellers risikerer man at spilde både tid og penge.