• 4 typiske fordomme om a-kasser og fagforeninger blandt studerende

    splash-pink-fordom1-524x524
    Der hersker stadig en række fordomme om a-kasser og fagforeninger, men holder de vand? Det dykker vi ned i her.
    Fordomme ved a-kasser

    4 typiske fordomme om a-kasser og fagforeninger blandt studerende

    splash-pink-fordom1-524x524

Fagforeningerne kom til Danmark i slutningen af 1800-tallet, og de første a-kasser i 1907. Siden har de, mildest talt, udviklet sig meget. Med udviklingen har synet på a-kasser og fagforeninger også ændret sig, og igennem tiden er en række fordomme opstået – nogle mere reelle end andre.

Fordom 1: "A-kassen er kun for de dovne, der ikke vil have et job – det vil jeg ikke være en del af!"

Hvis man er medlem af en a-kasse, vil man snylte på systemet og gå arbejdsløs med vilje. Ellers fandt man vel bare et arbejde, og så var medlemskabet jo ubrugeligt alligevel?

Denne fordom er en af de mindst udbredte – og heldigvis for det, for den er meget langt fra sandheden.

Ledighed kan ske for alle, og 99 % af os ønsker at bidrage til samfundet ved at arbejde i det omfang, vi kan. Når vi betaler til en a-kasse, håber vi derfor først og fremmest på, at vi aldrig skal bruge den – rent økonomisk. For undervejs er der selvfølgelig rigeligt med faglig og karrieremæssig sparring at hente, hvis du er medlem af en a-kasse og fagforening.

En a-kasse er nemlig en form for forsikring, der betaler for din eventuelle ledighed. Samme opfattelse har Nicolai Errebo Birch, der studerer en kandidat i IT, kommunikation og organisation (ITKO).


Jeg sammenligner det lidt med forsikring – et medlemskab af en a-kasse er noget, man skal have, men forhåbentlig ikke får brug for.


Med et medlemskab sikrer du dig også på anden vis mod fremtidig ledighed, da faglig sparring med a-kassen og fagforeningen sørger for, at dine kompetencer er knivskarpe og matcher arbejdsmarkedets behov.

Fordom 2: "A-kassen er et rodet og besværligt system, hvor der er langt mellem snapsene!"

Måske har du hørt nedenstående fra en ven, en bekendt eller i en historie i medierne:

  • Danske a-kasser har dårlig service og alt for komplicerede regler!
  • Rådgiverne og sagsbehandlerne er upersonlige!

Og vi vil da heller ikke udelukke kategorisk, at det kan foregå i enkelte afdelinger rundt omkring i a-kasserne.

Men det er vores klare opfattelse, at denne fordom er mere undtagelsen end reglen. Og vi hører da også positive beretninger fra glade medlemmer hver eneste dag.

Frie er faktisk bygget sådan op, at der er afsat store mængder ressourcer til at hjælpe dig med at forstå systemet. Det er nemlig i vores interesse, at du er klædt bedst muligt på til at drage gavn af a-kassen.

Derfor har du hos os altid en personlig rådgiver til rådighed, hvis du skulle have spørgsmål til noget som helst!

Fordom 3: "A-kasser hører en anden generation til – de forstår sig ikke på deres medlemmer!"

Denne holdning er ikke synderligt udbredt, men engang i mellem får den alligevel liv i medierne:

  • A-kasser er et håbløst gammeldags system, der ikke er tilpasset det moderne arbejdsliv
  • A-kasserne er ude af trit med tendenserne på arbejdsmarkedet.

Generelt har a-kasserne gennemgået en stor modernisering de seneste år. De danske a-kasser er nemlig dygtige til at lytte til medlemmerne og imødekomme deres behov.

Hos Frie kan du fx få både ansøgningshjælp og coaching, allerede fra du er studerende. Derudover gør vi meget ud af at supportere dig løbende – også imens du er i job. Derfor har vi udviklet forskellige lønsikringsprodukter til dig, der ikke får tilstrækkelig dækning via dine dagpenge.

Disse er parametre, vi har kørt med i lang tid, men vi har med tiden øget vores investering i dem, da arbejdsmarkedet i stigende grad bliver mere komplekst at forholde sig til.

Det er vigtigt for vores medlemmer, og derfor er det vigtigt for os.

Fordom 4: "En a-kasse er penge ud ad vinduet"

Du kender det: Du er i forvejen på et (meget!) stramt budget som studerende, og enhver ekstra udgift føles lidt ligesom den sidste del af ordet: Giftigt.

Du er desuden ikke engang på arbejdsmarkedet endnu – så det er faktisk umuligt for dig at havne i en situation, hvor du kan få brug for dagpenge.

Du har, med andre ord, svært ved at finde gode grunde til at betale for et medlemskab af en a-kasse og fagforening.

Vi tør dog godt at sige, at der er flere fordele ved at melde sig ind i en a-kasse og fagforening som studerende:

  • Først og fremmest er det gratis at være medlem af Frie, lige så længe du er studerende. Du går dermed ikke på kompromis med fornøjelser (og "kedelige" ting som husleje, mad, vand, el og varme …)
  • Du kan nyde godt af rådgivning inden for bl.a. jobsøgning og kompetenceudvikling – og kurser/webinarer lavet specifikt til studerende
  • Melder du dig ind i god tid, er du sikret dagpenge fra dag 1, hvis du er ledig som færdiguddannet – medmindre vi selvfølgelig når at hjælpe dig i job med kompetent jobsøgningsrådgivning.

Et medlemskab som studerende har altså lutter fordele og ingen risici – og vi kan faktisk garantere dig, at ingen penge flyver ud ad vinduet, da medlemskabet er komplet gratis.

Har du styr på tiden efter studierne?

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for økonomisk sikkerhed som nyuddannet. Ræk ud – og hør, hvordan vi kan hjælpe dig godt i gang!