• De 5 største kilder til mistrivsel på jobbet

    fra-mistrivsel-til-trivsel-524x524
    At genkende en kilde til mistrivsel kan være første skridt mod at komme den til livs, og forhåbentlig starter du din rejse mod bedre trivsel på jobbet, når du har læst denne artikel.
    de-5-stoerste-kilder-til-mistrivsel-paa-jobbet

    De 5 største kilder til mistrivsel på jobbet

    fra-mistrivsel-til-trivsel-524x524

Mellem hver 7. og 10. oplever tegn på mistrivsel på arbejdet. Det er alt for mange, og en af grundene er desværre, at der findes mange forskellige kilder til mistrivsel.

I dette indlæg opsummerer vi fem af dem, vi hyppigst hører om. Hvis du selv er ramt af mistrivsel, kan du måske genkende dig selv i en af dem.

Kilde 1: Manglende ansvar og meningsløse arbejdsopgaver

Der findes få ting mere fagligt demotiverende end manglende indflydelse på virksomhedens drift. Manglende indflydelse kommer med manglende ansvar for vigtige opgaver og projekter, og netop derfor er det godt at have ansvar på jobbet.

Derudover er meningsløse arbejdsopgaver en kilde til stor frustration. Hvis man sidder og laver noget, hvor man har en fornemmelse af, at det ikke bidrager med noget som helst positivt, kan det give en lammende og nedslående følelse i kroppen.

Hvis du oplever følgende, mangler du sandsynligvis meningsfuldhed i dine arbejdsopgaver:

  • Jeg er ikke sikker på, at opgaven bidrager til en positiv udvikling for min arbejdsplads
  • Jeg er ikke sikker på, at nogen går op i, at jeg får lavet opgaven.


Ændringen skal starte med dig selv. Tag snakken med din chef og se, om I i fællesskab kan gøre noget ved det.

Kilde 2: For meget ansvar og en overfyldt kalender

Den anden vinkel er, at man kan have for meget at lave og derfor konstant føler sig presset. Medmindre man er en ekspert i at håndtere sin tid, kan det føre til følgende:

  • Manglende fordybelse i opgaver – alt bliver lavet på et sub-optimalt niveau
  • Aldrig en følelse af overskud og manglende følelse af at have "rigtigt" fri
  • Stress og langvarig sygemelding.


Hvis kalenderen er overbooket, kan det være svært at se enden på opgaverne. Det kan også være svært at finde overskuddet til at gå i dybden med arbejdsopgaverne.

Hvis du har en følelse af at være overbebyrdet, skal du tale med din arbejdsplads om det – og måske skal du "blot" lære at sige nej. Det kan være, at du kan uddelegere nogle af opgaverne, eller at en kollega måske endda er bedre rustet til at løse nogle af dem, end du er.

Husk, at der altid findes en løsning!

Kilde 3: Dårligt og/eller krænkende lederskab

En dårlig leder, der ikke udstikker den rigtige retning og ikke støtter dig i din arbejdsdag, kan dræne trivslen helt i bund.

Heldigvis findes der en række værktøjer, alle ledere kan arbejde med for at styrke deres lederskab – men det nytter selvfølgelig ikke noget, hvis netop din leder er stædig og sidder fast i de gamle, dårlige vaner.

Krænkende lederskab er kommet meget i fokus de seneste år, hvor de negative effekter af at have en leder med psykopatiske træk bliver udstillet. Det har tydeliggjort, at man bestemt ikke skal undervurdere den effekt, dårligt lederskab kan have. Og selvom du måske ikke mærker de negative effekter direkte lige nu, kan effekten sagtens vise sig i fremtiden.

Det er meget simpelt: Kom væk fra en dårlig/krænkende leder hurtigst muligt, hvis ikke situationen kan løses.

Kilde 4: Dårlige kollegaer

Hvis du ikke har gode kollegaer, som du kan sparre med og føle dig som en del af et stærk team med, kan arbejdsdagen hurtigt føles træg og hård at komme igennem. Gode kollegaer er nemlig fundamentet for en god arbejdsplads.

I forhold til dårligt kollegaskab kan det fx være følgende problemer, der nager dig:

  • Du bliver ikke lyttet til
  • Du bliver holdt udenfor – både fagligt og personligt
  • Du føler ikke, at din mening er velkommen.


Hvis problemet med dårlige kollegaer kan løses, bør det ske hurtigst muligt. Inddrag gerne den daglige leder til at hjælpe med at løse konflikten – det er bl.a. det, vedkommende er ansat for.

Hvis problemet ikke kan løses, bør du søge væk hurtigst muligt, inden det tærer for hårdt på din trivsel.

Kilde 5: Uklar rolle og uklare arbejdsopgaver

Måske har du på et tidspunkt – bevidst eller ubevidst – stillet dig selv et eller flere af følgende spørgsmål:

  • Hvem leder mig?
  • Hvad skal jeg lave nu?
  • Hvilke projekter er jeg på?
  • Hvilket team er jeg en del af?


Hvis ja, er det et skidt tegn. For det tyder nemlig på, at din rolle på arbejdspladsen er uklar, og det er sjældent et godt tegn. Det kan nemlig betyde, at dine kompetencer ikke bliver sat godt i spil, og det fortjener vi alle sammen.

Hvis du er i en uklar situation, er det måske tid til at søge videre?

Døjer du med mistrivsel på jobbet?

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte en af vores karriererådgivere på 63 13 85 50, hvis du har det svært på jobbet. Mistrivsel er alvorligt, og det er noget, vi hos Frie hjælper vores medlemmer med at løse.