Går du med tanker om at skifte job, er du på ingen måde alene. Omkring 800.000 danskere skifter hvert år jobbet ud med et nyt, og vi er nogle af de mest mobile i Europa ifølge Danmarks Statistik. Det er altså helt normalt, hvis du af den ene eller anden grund går med tanker om at skifte job. Velkommen i klubben, fristes man til at sige.
Men at skifte job er ikke en nem beslutning. Det kræver en vis portion mod og selvindsigt at nå frem til, at det er bedst for dig at give afkald på det, du kender, til fordel for det ukendte.
Din mavefornemmelse siger dig sikkert, at noget ikke er rigtigt, men du har brug for noget objektivt at gå efter. Her er nogle typiske tegn på, at det er tid til at komme videre:
Typiske tegn på, at det er tid til at skifte job
- Manglende udvikling
- Utilfredshed med din chef
- Bedre løn
- Du har ikke lyst til at tage på arbejde
- For stor arbejdsbyrde
- Der skal ske noget nyt
- Kortere transporttid
- Bedre work-life balance
- Du læser den her artikel.
Manglende udvikling
Måske er du kørt sur i dine opgaver og føler, at de hverken udfordrer eller udvikler dig. Et af tegnene på, at du er utilfreds, kan være misundelighed. Hvis du ofte oplever, at du misunder andre deres arbejdsopgaver og tænker, "hvorfor er det ikke mig, der får de fede opgaver", så kan det være tegn på, at du trænger til at komme videre.
Utilfreds med din chef
Du har selv mulighed for at påvirke mange ting, som involverer dig. Men du kan ikke ændre på et andet menneske. Så hvis din chef igen og igen får dig op i det røde felt, så lad være med at vente på, at det ændrer sig. Og husk at skifte, inden tingene går i hårdknude. Det sidste, du ønsker, er at smække med døren. Slug de kameler, der skal sluges, og skift job på en måde, hvor du stadig kan møde din tidligere chef i Brugsen.
Hvis du er utilfreds med din leder, skal du vide, at du ikke er alene. Over 20 procent angiver ’utilfredshed med chefen’ som årsagen til jobskiftet.
Bedre løn
Har du været i jobbet længe? Og har du en fornemmelse af, at du ikke får den løn for arbejdet, som du fortjener? Du er ikke urimelig. Faktisk nævner flere end 16 procent i Kandidatanalysen bedre løn som årsag til at søge væk. Så tal med din chef om det. Og forbered dig inden ved at finde de solide argumenter frem. Hvis din ledelse ikke er enig i dine argumenter, så er det måske tid at finde et sted, der giver en passende pris for dit arbejde.
Du har ikke lyst til at tage på arbejde
Her er ikke tale om en gang ’mandagsblues’, men om manglende lyst til at møde op på din arbejdsplads. Typisk viser det sig allerede søndag, hvor du gruer for ugen, der kommer. Eller hvis du ved den mindste snue nemt får overbevist dig selv om, at du hellere må blive hjemme. Jobindex har udarbejdet en test, der undersøger jobglæde og trivsel. Tag testen her.
For stor arbejdsbyrde
For mange opgaver eller for krævende opgaver. Begge dele tærer på dig og tyder på, at du ikke er det rigtige sted – eller i den rigtige stilling. Husk at stoppe op, inden det udvikler sig til fx stress.
Der skal ske noget nyt
Det er nemt bare at køre videre i den samme rille. Uge efter uge. År efter år. Også selv om du trives, har gode kollegaer og passer dine opgaver.
Men prøv at stoppe op. Hvad drømte du om, da du var nyuddannet? Er der en virksomhed, du altid har drømt om at arbejde for? Eller nogle færdigheder, du gerne vil bruge noget mere. Spring ud i det. Hvis ikke nu, hvornår så?
Kortere transporttid
Tid kan ikke købes for penge og at bruge fx 2 timer på transport, hver dag, er tid, du ikke bruger på familie, venner og fritid. I begyndelsen, hvor alt er nyt og spændende, betyder det måske ikke så meget. Men efter flere år med timer i toget eller på landevejen er det ved at gå dig på. Tid til at prioritere anderledes?
Bedre work-life balance
Føler du, at du aldrig rigtig har fri? Skærer du ned på tid sammen med venner og familie, og vælger du ting fra, fordi du ikke kan overskue dem? Eller tjekker du din arbejdsmail hele tiden. Så skal du til at kigge på din work-life balance. Måske kræver det, at du skifter job?
Du læser den her artikel
Det kan naturligvis godt være, at du bare er nysgerrig, men fanger dit blik oftere og oftere overskrifter om jobskifte og jobsøgning? Så kan det være, at det er tid til forandring.
HUSK, at det altid er bedst at have et job eller i det mindste at være i gang med at søge, inden du siger op. Som minimum skal du have en fornemmelse af, hvor du er på vej hen. Kig på nogle konkrete jobopslag og brug dem til at finde ud af, hvad der motiverer dig, og hvad du drømmer om at lave, hvis du kunne vælge lige nu.
Du kan også altid tale med vores karriererådgivere. De er uddannede til at give dig sparring og stille dig lige præcis de spørgsmål, der gør, at du finder løsningen på din karriereudvikling og jobjagt. Med andre ord: Hvad du vil, og hvordan du når derhen.