• Drømmer du om at blive iværksætter? Sæt ord på din drøm

  ivaerksaetterdroem-524x524
  Har du en drøm om at stå af hamsterhjulet og skabe dit eget job? Læs mere her og bliv klogere på din iværksætterdrøm
  Iværksætterdrøm

  Drømmer du om at blive iværksætter? Sæt ord på din drøm

  ivaerksaetterdroem-524x524

Mange drømmer om at blive iværksætter og starte deres eget op. Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at lidt under en fjerdedel af den danske befolkning har overvejet at starte egen virksomhed.

Dykker vi ned i tallene, er det cirka en femtedel af de danske kvinder og en tredjedel af de danske mænd, der har overvejet egen virksomhed. Og de unge har mest mod på at blive selvstændige, mens lysten daler i takt med, at vi bliver ældre.

Hvad er en iværksætter/selvstændig?

Kigger vi i Den Danske Ordbog, er betydningen af iværksætter, en "person, som starter egen virksomhed". Slår vi op under "selvstændig", er definitionen en person, "der ikke er ansat af nogen, men driver sin egen erhvervsvirksomhed".

Der er altså ikke den store betydningsmæssige forskel i ordene, og de bruges ofte som synonym for hinanden. Et bud på en skelnen kunne være, at du starter som iværksætter og overgår til at blive selvstændig, når du kan leve af din virksomhed.

Kort sagt betyder det at være selvstændig, at du driver din egen virksomhed for egen regning og risiko. Formålet med dit arbejde er at generere et overskud i virksomheden. Det gør du ved at markedsføre din virksomhed og sælge produkter. Produkter skal forstås i bred forstand. Et produkt kan også være en ydelse, hvor du tager penge for din "viden".

At være iværksætter er ikke en beskyttet titel. Du behøver altså ingen speciel uddannelse, og du kan være iværksætter inden for alle fag.

Hvorfor drømmer folk om at blive iværksættere?

Der kan være flere forskellige grunde til, at folk tiltrækkes mod livet med selvstændig virksomhed. Det er forskelligt, hvad folk drives af, men her kommer nogle bud på, hvad der kan være motivationen:

 • Kan træde ud af hamsterhjulet og 8-16-jobbet
 • Frihed til selv at bestemme over sit arbejdsliv
 • Kan planlægge sin hverdag, som man ønsker
 • Mulighed for at føre en god idé ud i livet
 • Man kan arbejde med det, man brænder og har en passion for
 • Mulighed for at tjene mere end med et lønmodtagerjob
 • Det mulige udbytte af arbejdet er ens eget
 • En personlig udfordring
 • Mulighed for at styrke sit netværk.

Hvorfor drømmer du om at blive iværksætter?

Tag et kig på listen ovenfor og overvej, hvorfor du drømmer om at starte egen virksomhed. Er det idéen om selv at kunne styre din hverdag, så du kan få mere tid sammen med dine børn? Eller vil du gerne arbejde med noget, du brænder for, men som du ikke kan få i et almindeligt lønmodtagerjob?

Prøv at sætte ord på, hvorfor du gerne vil være iværksætter. Hvad kan iværksætterdrømme give dig, som du ikke kan få i et lønmodtagerjob?

Hvordan tager du de første skridt mod din drøm?

Du har nu fået sat nogle tanker og ord på, hvad din iværksætterdrøm indeholder. Men der er stadig nogle skridt, før du er helt klar til at springe ud som virksomhedsejer.

Få hjælp hos Frie Selvstændige

Hvis du har spørgsmål til, hvordan du starter selvstændig virksomhed, så kontakt en virksomhedsrådgiver hos Frie Selvstændige på 63 13 85 50. Vi står klar til at få dig godt i gang med din iværksætterdrøm.

Vi har også skrevet en lang række artikler omkring emnet, som du finder ved at søge på kategorien "Iværksætterdrøm" her.