• Skal du vælge en blød eller hård opstart som iværksætter?

  ivaerksaetterdroem-524x524
  Drømmer du om at blive selvstændig, men er du i tvivl om, hvordan du bedst tager springet? Læs med her og find ud af, om du er til den bløde eller hårde opstart som iværksætter.
  Opstart som iværksætter

  Skal du vælge en blød eller hård opstart som iværksætter?

  ivaerksaetterdroem-524x524

Der findes ingen skabelon med en perfekt fremgangsmåde, der passer alle, når vi kigger på at starte egen virksomhed. Til gengæld findes der en blød og en hård måde at starte som iværksætter på.

Den bløde giver mere plads til overvejelse inden, mens den hårde kaster dig direkte ud i dit nye liv som selvstændig uden sikkerhedsnet.

Den bløde opstart

 • Du tester din iværksætterdrøm og idé af inden. Bl.a. ved at undersøge markedet, udvide dit netværk og teste dit produkt eller din ydelse på dine potentielle kunder.
 • Du laver en udførlig masterplan over din virksomhed, hvor du kortlægger din idé, din målgruppe, din mission og vision.
 • Du starter som iværksætter på supplerende dagpenge eller som bibeskæftigelse til et lønmodtagerjob.
 • Du overvejer de økonomiske risici ved at starte virksomhed og undersøger muligheder for at finansiere din iværksætterdrøm.

Den hårde opstart

 • Du har tænkt over at blive iværksætter noget tid, og derfor har du sagt dit job op og bestemt dig for bare at kaste dig ud i det.
 • Du ved ikke helt præcist, hvad du skal tilbyde i din virksomhed, eller hvem dine kunder er.
 • Du har en lille opsparing, men ellers har du ikke overvejet de økonomiske konsekvenser ved at gå selvstændigt nærmere.
 • Der er en masse ting, du ikke ved om at starte egen virksomhed, men du er sikker på, at du nok skal finde ud af det hen ad vejen.

Hvilken opstart vælger du?

Et sted midt imellem

Eksemplerne ovenfor er taget til ekstremerne, men de viser et billede af, hvor forskelligt folk går til opstart af virksomhed. Der er fordele og ulemper ved begge metoder.

Med den bløde opstart er der risiko for, at du aldrig kommer ud af starthullerne. Du laver en masse forarbejde, men du får aldrig rigtig taget springet, fordi der altid er mere at undersøge og få styr på. Sandheden er, at du aldrig får helt styr på det hele, indtil du står i situationen. Og så kan du altid søge hjælp til de udfordringer, der opstår.

Med den hårde opstart kommer du hurtigt af sted og får gang i din virksomhed. Fordelen er, at du hurtigt får en masse erfaringer. Ulempen er, at du måske ikke helt har tænkt igennem, hvad du gerne vil tilbyde i din virksomhed og til hvem. Du har måske heller ikke helt fået regnet på, om du kunne betale dine regninger uden et fast job.

Den gode opstart er et sted midt imellem den hårde og bløde opstart. Om du hælder mest til den ene eller anden model, er op til dig.

Drømmer du om at starte virksomhed?

Savner du sparring på din iværksætterdrøm, eller har du spørgsmål til, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med opstarten af din virksomhed, så kontakt en virksomhedsrådgiver hos Frie Selvstændige på 63 13 85 50. Vi står klar til at hjælpe dig godt i gang som selvstændig.