• Hvilke kompetencer har du? Og hvad mangler du som iværksætter?

  Mange drømmer om at starte egen virksomhed, men det kan være svært at overskue, hvilke kompetencer det egentlig kræver. Sådan finder du ud af, hvilke kompetencer du har, og hvordan du får hjælp til dem, du mangler.
  hvilke-kompetencer-har-du-som-ivaerksaetter

  Hvilke kompetencer har du? Og hvad mangler du som iværksætter?

Måske tænker du, at det kræver en hel masse at blive iværksætter og starte egen virksomhed. At du skal kunne det hele, inden du opretter din virksomhed på virk.dk. Men sådan forholder det sig slet ikke. Du har højst sandsynligt allerede de kompetencer, du har brug for. Og resten kan du få hjælp til.

Hvilke kompetencer skal du have?

At være iværksætter er ikke en beskyttet titel, der kræver en bestemt form for uddannelse. Alle kan blive det. Du skal heller ikke have bestemte kompetencer. Men det er en fordel, at du som kommende virksomhedsejer er klar over dine styrker og svagheder. På den måde ved du, hvad du selv skal tage dig af i din virksomhed, og hvad du skal have hjælp til at få styr på.

Kortlæg dine kompetencer

Hvis du har en idé om, hvilken slags virksomhed du vil oprette, og hvad du vil tilbyde i din virksomhed, kan du tage udgangspunkt i det. Ellers kan du blot tage udgangspunkt i dine styrker og svagheder i forhold til din faglighed overordnet set.

Dine nuværende kompetencer:

 • Hvilke faglige kompetencer har du? Fra studiet, fra arbejde, fra anden erfaring?
 • Hvad er du god til?
 • Hvad kan du godt lide at arbejde med?

Kompetencer, du mangler:

 • Hvilke kompetencer forestiller du dig, at du kommer til at mangle?
 • Hvad er du generelt mindre god til?

Et eksempel: Du har faglige kompetencer inden for det kreative felt. Måske er du uddannet og har erfaring som grafiker. Du er god til at være kreativ, og du kan godt lide at arbejde med kreative grafiske opgaver.

Men du forestiller dig, at du som selvstændig kommer til at mangle information om salg, forretningsøkonomi, markedet og juridiske forhold. Det er områder, du ikke har arbejdet med før. Men der er heldigvis masser af hjælp at hente.

Få hjælp til din virksomhed

Du er langt fra den eneste, der har brug for at tilegne sig kompetencer som ny virksomhedsejer. Derfor findes der et hav af muligheder for at tilegne sig nye kompetencer som selvstændig. Du kan eksempelvis starte med at booke tid hos en erhvervskonsulent fra Frie Selvstændige, der kan guide dig igennem de ting, du er i tvivl om i forhold til at oprette virksomhed.