1 ud af 4 danskere har overvejet at starte egen virksomhed, viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik. Deltagerne er også blevet spurgt om, hvilke væsentlige forhindringer de oplever, i forbindelse med deres overvejelser om at blive selvstændig. Her svarer over 80 procent, at usikre indtjeningsforhold er en væsentlig forhindring.
Økonomiske overvejelser er altså en del af langt de flestes overvejelser, når de drømmer om at blive iværksættere. Og det er der en god grund til. For din økonomi vil alt andet lige ændre sig, hvis du siger din faste indkomst som lønmodtager op og kaster dig ud på det dybe vand uden garanti for indtægt.
Hvilke muligheder har du?
- Du har mulighed for at starte din egen virksomhed som en kombination af ansættelse som lønmodtager og bibeskæftigelse som selvstændig, hvis dit nuværende job tillader dig at have et andet arbejde ved siden af. Det kan give en mere rolig opstart af din virksomhed.
- Du kan også starte din virksomhed på supplerende dagpenge i en periode. Du skal dog have godkendt det af din a-kasse, inden du går i gang.
- Du kan også søge efter investorer til din virksomhed eller finansiering gennem offentlig støtte og fonde, fx gennem Vækstfonden. Husk at regne på det i din forretningsplan, inden du opsøger investorer.
Uanset, hvilken model du vælger, vil din økonomiske tryghed ved en fast indkomst ændre sig, og din indtægt vil i perioder være lavere end andre.
Hvad betyder økonomisk tryghed for dig og din familie?
Inden du springer ud som iværksætter med egen virksomhed, skal du derfor tage en god snak med din familie om, hvad den nye økonomiske virkelighed kommer til at betyde for jer.
Skab et overblik over jeres udgifter og råderum med forskellige indtægtsscenarier. Læg en plan for, hvornår virksomheden skal give overskud, og snak om hvad I gør, hvis det ikke lykkes inden for en overskuelig fremtid.
Hvordan kan du bedst forberede dig økonomisk, inden du bliver selvstændig?
Økonomi er en stor ting at skulle forholde sig til som kommende selvstændig, og der er ingen garantier for, at det går, som du har planlagt.
Her kommer nogle gode råd til, hvordan du kan forberede dig økonomisk:
- En opsparing er altid en god idé. Hvis du har mulighed for at spare op, inden du springer ud som iværksætter, er det en stor fordel.
- Tag en snak med din bank for at høre om mulighederne for at låne til opstart af din virksomhed.
- Book et møde med en virksomhedsrådgiver fra din a-kasse, så du er helt klar over dine muligheder for supplerende dagpenge m.m.
- Undersøg muligheder for at få investorer i din virksomhed, fx gennem professionelle investorer eller crowdfunding.
- Der findes også fonde, legater og offentlig støtte til nystartede iværksættere, som måske kunne være relevant for dig at søge.
- Forbered dig på, hvis din virksomhed ikke sælger, som du forventer. Hvad er din plan, og hvor går smertegrænsen, hvor du må kaste håndklædet i ringen?
Har du brug for sparring?
Vil du gerne have sparring på, hvad det kan betyde for dig at stifte virksomhed, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke muligheder du har, så kontakt en erhvervskonsulent hos Frie Selvstændige på 63 13 85 50.