• 11 vigtige facts om forskudsopgørelse

    Din forskudsopgørelse dannes på baggrund af de seneste godkendte informationer, som SKAT har om dine indtægtsforhold.

    I denne artikel gennemgår vi nogle af de ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil undgå en ekstra skatteregning.

    Forskudsopgørelse

    11 vigtige facts om forskudsopgørelse

Som selvstændig kan det være utrolig svært at forudsige økonomien, og det kan derfor være svært at vide, hvordan din virksomheds resultat vil være det kommende år. Det anbefales dog stadig, at du noterer det, som du forventer at tjene, i forskudsopgørelsen, når den er tilgængelig fra november måned. 

Samtidig er det en god ide at tilrette din forskudsopgørelse løbende og i takt med, at du får et bedre indblik i, hvordan din virksomhed klarer sig rent økonomisk i året. På den måde sørger du for at holde din forskudsopgørelse opdateret og mindsker risikoen for, at du får en ekstra skatteregning.

Topskattegrænsen

Du skal særligt være opmærksom på, om du rammer topskattegrænsen, som er på 588.900 kr. efter AM-bidrag pr. år (2024). Det svarer til en månedsløn på mere end 49.075 kr. Tjener du mere end det, vil din skatteprocent stige, da du skal betale yderligere 15 % i skat af indkomsten over denne grænse. Og får du ikke ændret det i din forskudsopgørelse, kan din trækprocent eller B-skat blive for lav, og så risikerer du at få et skattesmæk, når året er gået.

Ud over topskattegrænsen er den en række andre forhold, du skal være opmærksom på at få ændret i din forskudsopgørelse. Vi har samlet 11 vigtige råd til din og din ægtefælles forskudsopgørelse nedenfor:

  1. Tjek om din virksomheds resultat (overskud eller underskud) er indberettet korrekt i forhold til beløb og valg af virksomhedsordning eller ej.
  2. Tjek om din/jeres eventuelle lønindkomst er indberettet korrekt.
  3. Tjek for øvrige indtægter, hvor der ikke løbende afregnes A-skat. Det kan være visse personalegoder og fx honorarer.
  4. Tjek rentebeløb under både udgifter og indtægter. Vær særligt opmærksom, hvis du/I har omlagt boliglån eller andre ejendomslån.
  5. Er du blevet gift - eller skilt? Større ændringer i dit/jeres liv får typisk betydning for din/jeres skat. I skal fx være opmærksomme på indskud på pensioner, børne- og hustrubidrag samt fordeling af renter på fælles lån.
  6. Er du på barsel og har måske dermed en lavere indkomst/dagpenge en del af året?
  7. Er du gået på pension, deltid eller er blevet iværksætter? Hvis du kan svare ja, så vil det have betydning for din indkomst, og du skal derfor huske at indberette det.
  8. Er du blevet lejer frem for ejer eller omvendt? Eller har du købt fast ejendom, herunder sommerhus i Danmark eller i udlandet? Hvis du har købt fast ejendom etableres der ofte et lån, som skal forskudsangives under kapitalindkomst. Derudover er det en fordel, hvis du tastet ejendomskøbet ind, da der skal beregnes ejendomsskat.
  9. Er der en forventning om væsentlige ændringer i dine investeringsindkomster m.v? Fx aktie- og kapitalindkomst såsom udbytter og andre afkast fra aktier, obligationer og andre værdipapirer.
  10. Tjek dit eventuelle befordringsfradrag, hvis du har fået nyt job, er på barsel/dagpenge eller lignende, og særligt hvis du har langt til arbejde.
  11. Har du haft indtægter fra deleøkonomi? Fx via udlejning/bytte af bolig, udlejning af bil eller andre ting.

Du kan tjekke og rette din forskudsopgørelse på skat.dk.

(kilde: PWC Danmark)